Srce i krvne žile

7. travnja, Svjetski dan zdravlja

Objavljeno 06.04.2009.
PLIVIN centar zdravlja u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku
7. travnja, Svjetski dan zdravlja
 

Svjetski dan zdravlja 7. travnja PLIVA već tradicionalno obilježava provođenjem javnozdravstvenih akcija „Zajedno prema zdravlju" u mnogim hrvatskim gradovima. PLIVIN centar zdravlja tako će ove godine gostovati u 10-tak gradova diljem Hrvatske, a prve javnozdravstvene akcije održavaju se istovremeno u utorak 7. travnja od 10 do 14 sati u Zagrebu na Trgu Petra Preradovića, u Osijeku na Trgu Ante Starčevića, u Rijeci na Korzu te u Splitu na Trgu Gaje Bulata.

U PLIVINOM centru zdravlja građani mogu besplatno obaviti „mali zdravstveni pregled"; izmjeriti krvni tlak, provjeriti razinu šećera, obaviti test procjene rizika za osteoporozu te se o svom zdravlju posavjetovati s liječnicima i članovima Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga o prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Pokrovitelj javnozdravstvenih akcija je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH.

Samo u prošloj godini PLIVA je organizirala 15 javnozdravstvenih akcija u 13 hrvatskih gradova koje je posjetilo više od 7.000 građana. Svjesna činjenice da su kardiovaskularne bolesti jedan od najčešćih uzroka smrti te da je u Hrvatskoj broj oboljelih i dalje u porastu, PLIVA i ove godine svoju javnozdravstvenu akciju usmjerava na edukaciju i prevenciju upravo tih bolesti. Poznato je da su pušenje, stres, prekomjerna tjelesna težina i povišeni krvni tlak glavni čimbenici rizika, kao i da ih je pravilnom prehranom i prihvaćanjem zdravih životnih navika moguće prevenirati ili ublažiti bolest ukoliko se već pojavila.

Zbog toga i ove godine PLIVA građanima daruje besplatno mjerenje krvnog tlaka, provjeru razine šećera, obavljanje testa procjene rizika za osteoporozu te priliku da se posavjetuju o faktorima rizika i prevenciji šećerne i kardiovaskularnih bolesti. Uz niz edukativnih materijala o pravilnoj uporabi lijekova te brošuru „Živjeti s povišenim krvnim tlakom", građani mogu dobiti savjete od liječnika i članova Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. Zašto je važno kontrolirati krvni tlak, koji su simptomi te što građani mogu učiniti sami za sebe - samo su neka od pitanja na koja svatko tko posjeti PLIVINU javnozdravstvenu akciju može dobit odgovore.

Učinite nešto za sebe. Pridružite nam se, jer su prevencija, edukacija i prihvaćanje zdravih životnih navika pravi korak na putu do zdravlja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.