Žensko zdravlje

Zašto je ženama u postmenopauzi potrebna radna terapija?

Objavljeno 02.01.2007.
Prof. dr. sc. Dubravka Šimunović
Na zdravlje žena u postmenopauzi treba gledati holistički, na sve njezine biološke, psihološke i socijalne karakteristike. Zdravlje žena u postmenopauzi može se sačuvati kroz radno terapijsku intervenciju.
Zašto je ženama u postmenopauzi potrebna radna terapija?

Zdravlje žene u zreloj dobi

Holizam se bazira na filozofskoj pretpostavci da je cjelina više nego samo suma dijelova.

Holističko zdravlje žene temeljeno je na pretpostavci da osoba funkcionira kao integrirana cjelina u odnosu prema okolišu. Ta cjelina obuhvaća fizičku, emocionalnu, intelektualnu, društvenu i duhovnu dimenziju. Okoliš uključuje unutarnje tijelo i vanjske (ljudske i neljudske) aspekte.

Holizam se bazira na filozofskoj pretpostavci da je cjelina više nego samo suma dijelova te iz toga proizlazi zaključak da se ne može analiza i uvid podijeliti na dijelove, radni terapeut treba težiti potpunoj procjeni. Dimenzije ili sustavi međusobno su vezani i međusobno neovisni.

Koncept holizma u skladu je s organizmičkim pogledom, jer konačno, sama osoba određuje stupanj zdravlja, a ne liječnik ili neki drugi stručnjak. Dakle, zdravlje žene u postmenopauzi postaje dinamički proces koji nije ograničen prisutnošću ili odsutnošću bolesti, već uključuje sve sustave tijela i ujedno je u interakciji s vanjskim svijetom - pripadajućem sociokulturološkim okružjem.

Stres - poremećaj ravnoteže

Zdravstveni djelatnici, kao što su radni terapeuti, orijentirani su ka holizmu. Oni traže znakove stresa kao simptome bolesti/zdravlja. Stres je sve što uznemiruje ravnotežu sustava, stvara sukob unutar sebe i vodi raspadanju cjeline.

Uloga radnog terapeuta je pomoći osobi identificirati postojanje stresa i pomoći u planiranju programa za smanjenje ili uklanjanje stresa. Dakle praksa holističkog zdravlja ovisi o motivaciji i aktivnom uključenju žene u postmenopauzi u proces terapije. Konačno, osoba mora koristiti dostupne izvore da zadobije i održi zdravlje.

Holistički pristup temelj intervencije radnog terapeuta

Koncept ravnoteže također je neosporan i poznat u intervenciji radnog terapeuta.

Holistički pristup u intervenciji radnog terapeuta ima nekoliko osobina i smjernica koji definiraju provedbu radne terapije. Vjerovanje da se osoba treba tretirati kao cjelina u skladu je s filozofijom radnog terapeuta, koja ističe važnost sagledavanja osobe, njezinih aktivnosti, uloga i okružja u kojem živi. Koncept ravnoteže također je neosporan i poznat u intervenciji radnog terapeuta. Radni terapeut razvija program intervencije sa ženama u postmenopauzi koji se primarno bazira na razumijevanju, jer žena u postmenopauzi sa svim svojim poteškoćama, a ne radni terapeut, primarno određuje tijek intervencije.

Drugim riječima, svi zdravstveni djelatnici, uključujući radne terapeute, moraju raspolagati širokom lepezom informacija kako bi navedeni pristup postao koristan kao oblik intervencije kod žena u postmenopauzi.

Radna terapija žena u postmenopauzi i društvena sredina

U našem okružju postoje određene predrasude prema ženi u postmenopauzi. Većina predrasuda su uvjetovane promjenama koje se zbivaju na tjelesnom području uz neizostavne promjene na psihosocijalnom području. Uloge koje je žena obnašala u reproduktivnoj fazi se zamjenjuju nekim novim ulogama. Kod većine žena broj uloga se smanjuje što uvjetuje novi pristup sociokulturološkog okružja.

Žena u postmenopauzi postaje odgovorna za promjenu ili kontrolu samoponašanja. U isto vrijeme zdravstveni djelatnici teže kontroli okoline žena u postmenopauzi tako da se ona mora ponašati u skladu s planom stručnjaka.

Žena u postmenopauzi i zdravstvene poteškoće

Ženama se u ovom razdoblju javlja potreba za promjenom aktivnosti, odnosno moraju se prilagoditi na novonastalo stanje.

Žena u postmenopauzi uslijed zdravstvenih poteškoća uči o neovisnosti u brizi za samu sebe. Žena u postmenopauzi zbog niza fizioloških promjena i često narušenog tjelesnog balansa svjesna je nužnosti promjene svakodnevnih aktivnosti, ali očekivanja okoline često ostaju nepromijenjena.

Ženama se u ovom razdoblju javlja potreba za promjenom aktivnosti, odnosno moraju se prilagoditi na novonastalo stanje. Radni terapeut unutar intervencije može pomoći u procesu prilagodbe obitelji kroz edukaciju članova obitelj.

Radna terapija zdravstvena edukacija i prevencija

Model zdravstvene edukacije i prevencije uključuje prepoznavanje efekata nasljednosti, fizičkog okoliša, društvenih uvjeta, dostupnih zdravstvenih usluga i osobnih akcija za očuvanje zdravlja. Edukacija i prevencija se postižu povećanjem količine ili poboljšanjem kvalitete akcija i izvora. Zdravstvena edukacija i prevencija, kao model zdravlja, zasniva se na modelu samoodgovornosti. Ipak samoodgovornost mora biti implementirala u svakodnevne aktivnosti.

Samoodgovornost žene u postmenopauzi u uskoj je korelaciji s ciljevima, interesima, običajima i drugim utjecajima koji na zdravlje. Radni terapeuti, provodeći zdravstvenu edukaciju, potiču u žena potrebu za pojednostavljenjem aktivnosti svakodnevnog života, povećanjem učinkovitosti, mijenjanjem radne navike koje štite zglobove i mišiće, sugeriraju aktivnosti razonode, programe za planiranje mirovine uz mnoge druge tehnike.

Zdravstvena edukacija se može provoditi kroz stalne oblike edukacije, konzultacije, organiziranje tribina i unutar klubova. Mali edukacijski i prevencijski programi koji zadovoljavaju potrebe manje skupine žena u postmenopauzi može biti bolji nego veliki program koji rijetko zadovoljava potrebe žena koje se nalaze u postmenopauzi.

Što su preporuke radnog terapeuta za žene u postmenopauzi?

Aktivnosti slobodnog vremena i razonode neizostavna su sastavnica svakodnevnog plana izvođenja aktivnosti.

Prije donošenja odluke o vrsti aktivnosti i intenzitetu radno terapijskih aktivnosti, nužno se veže uz radno terapijsko promatranje svakodnevnih aktivnosti žene. Za navedeno poželjno je boraviti s ženom kroz par dana u njezinom sociokulturološkom okružju kako bi se dobile jasne i objektivne informacije o vrsti aktivnosti i zastupljenosti pojedinih. U radno terapijskoj edukaciji radni terapeut usmjerava pozornost na balans aktivnosti svakodnevnog života. Naime veliki broj žena zanemaruje potrebu za slobodnim aktivnostima većinu dana posvećuje aktivnostima menegmenta doma.

Edukacija o pravilnoj samonjezi, ergonomskoj prilagodbi prostora i izvođenju pojedinih aktivnosti zbog zaštite lokomotornog sustava i prevencije eventualnih povreda i bolnih stanja definira se uz najfrekventnije aktivnosti koje žena obavlja.

Aktivnosti slobodnog vremena i razonode neizostavna su sastavnica svakodnevnog plana izvođenja aktivnosti. Rekreacija, šetnja, odlazak u kino, kazalište trebaju biti planirane i redovito realizirane. Disfunkcija dnevne okupacije žene u postmenopauzi može negativno utjecati na opće stanje i ujedno potaknuti niz poteškoća za koje objektivno ne mora postojati razlog. Rekreacija, šetnja, odlazak u kino, kazalište trebaju biti planirane i redovito realizirane.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.