Ostalo

Dentalni implantati

Objavljeno 08.09.2006.
Daniel Rosenzweig, dr. stom.
Dentalni implantat je umjetni, titanski korijen zuba umetnut u čeljust kako bi držao krunicu ili most. Implantati su idealan izbor za ljude dobrog općeg zdravlja koji su izgubili jedan ili više zuba zbog parodontitisa, traume ili nekog drugog razloga.
Dentalni implantati

U odgovarajućim uvjetima, poput pažljivog zahvata umetanja impantata i odlične higijene usne šupljine, implantati mogu trajati cijeli život.

Nadomještavanje jednog zuba

Osim što izgledaju i funkcioniraju poput prirodnog zuba, implantat nadomješta zub bez žrtvovanja cjelovitosti susjednih zuba, a pomoći će i u očuvanju alveolarnog grebena.

Ako nedostaje jedan zub u zubnom nizu, jedan implantat i krunica ga mogu nadomjestiti. Koje su prednosti implantata u odnosu na most? Implantat pruža nekoliko prednosti u odnosu na druge mogućnosti nadomjestka zuba. Osim što izgledaju i funkcioniraju poput prirodnog zuba, implantat nadomješta zub bez žrtvovanja cjelovitosti susjednih zuba. Naime, u slučaju nadomještavanja jednog zuba mostom, potrebno je izbrusiti susjedne zube.

Implantat će također pomoći u očuvanju alveolarnog grebena. Naime, kako je implantat usađen u kost, on stimulira okolnu kost i u tom slučaju ne dolazi do resorpcije kosti koja se javlja nakon gubitka zuba. Ako je zub nadomješten mostom, kost nije stimulirana i dolazi do resorpcije kosti. Na dulji period vremena implantat može biti estetski bolje rješenje i jednostavnije za održavanje oralne higijene od mosta.

Kako se implantat ugrađuje?

Treba napomenuti da se implantat može opteretiti nadomjestkom, u nekim slučajevima, odmah po ugradnji.

Prvo, potrebno je ugraditi implantat u kost. Riječ je o bezbolnom zahvatu, koji se obavlja u lokalnoj anesteziji u kojem se implantat, koji izgleda poput vijka, uvija u kost. Implantat se prekriva gingivom. Tijekom sljedeća dva do šest mjeseci, kost urasta u mikroskopske pore na površini implantata i time se implantat učvršćuje u kosti. Tijekom tog vremena zub se može privremeno nadomjestiti jednim od mnogih načina.

Sljedeći je korak zahvat otkrivanja implantata i postavljanje nastavka na implantat. Taj nastavak služi kako bi se na njega mogla postaviti krunica. To je u biti analog bataljku brušenog zuba. Slika 4. Prekriveni implantat, otkrivanje implantata nakon oseointegracije i konačan izgled nakon postavljanja krunice.

Postoje neki sistemi implantata (jednofazni) kojima ta druga faza nije potrebna. Takvi implantati imaju već ugrađen taj nastavak, pa se oni pri ugradnji ne prekrivaju gingivom. Konačno, prema tom nastavku se izrađuje krunica koja se zatim cementira. Nakon kratkog vremena, pacijent se navikava na "novi" zub, koji estetski i funkcijski nema velike razlike od prirodnog. Treba napomenuti da se implantat može opteretiti nadomjestkom, u nekim slučajevima, odmah po ugradnji. To je imedijatno opterećenje. Imedijatna ugradnja implantata je ugradnja nakon vađenja zuba, dakle u istoj posjeti i moguća je u u određenim slučajevima.

Nadomještavanje više zuba

Ako nedostaje više zuba, mostovi poduprjeti implantatima mogu nadomjestiti te zube. Dentalni implantati će u tom slučaju nadomjestiti zube koji nedostaju i neke od korjenova. Koje su prednosti mostova na implantatima pred mostovima na zubima ili djelomičnim protezama? Mostovi na implantatima ne ovise o susjednim zubima. Dakle, ne opterećuju susjedne zube poput običnih mostova i pogotovo parcijalnih proteza. Slika 5. Protetska faza: nastavci za cijeljenje na implantatima, protetski nastavci na modelu, konačan izgled mosta i rendgenska snimka, (Ankylos, Balance abutment manual)

Nadomještanje svih zuba - potpuna bezubost

Ako je potrebno nadomjestiti sve zube, implantati, u tom slučaju, mogu nositi semicirkularni most ili protezu. Osim što im je cilj što sličniji izgled pravim zubima, mostovi na implantatima i proteze poduprte implantatima su ugodnije i stabilnije od "normalnih" proteza. Dakle, eliminirana je pomičnost proteze koja smeta pri govoru i funkciji.

Podizanje dna maksilarnog sinusa

Ključ uspješne integracije implantata je kvaliteta i kvantiteta kosti u koju se implantat ugrađuje. Stražnji dio gornje čeljusti je tradicionalno bio najteže područje za uspješno postavljanje implantata zbog nedovoljne kvalitete i kvantitete kosti i blizine maksilarnog sinusa. Na tom području, nakon parodontitisa i gubitka zuba, najčešće nema dovoljno kosti za smještanje implantata. Augmentacija maksiranog sinusa može riješiti taj problem odizanjem dna sinusne šupljine i umetanjem umjetne kosti kako bi se dobilo dovoljno kosti za umetanje implantata. Postoji nekoliko tehnika kojima se to može učiniti.

Ovisno o individualnoim potrebama, ostavlja se od četiri do dvanaest mjeseci da se formira nova kost prije ugradnje implantata ili opterećenja implantata, ako su bili ugrađeni u istom zahvatu kad je rađeno i podizanje dna sinusa. Podizanje dna sinusa dokazano značajno povećavaju uspješnost implantat u tom području. Trauma za pacijenta kod ovakvih zahvata je minimalna.

Augmentacija grebena

Augmentacija grebena je važan zahvat u implantologiji jer omogućuje estetski i funkcijski prihvatljivu protetsku opskrbu implantata.

Nepravilnosti alveolarnog grebena u gornjoj i donjoj čeljusti mogu rezultirati nedostatnom količinom kosti koja je potrebna za ugradnju implantata. Takve nepravilnosti mogu biti uzrokovane parodontnom bolesti, nošenjem proteza, razvojnim defektima ili ozljedama. Ne samo što takve nepravilnosti mogu uzrokovati probleme pri postavljanju implantata, već će stvoriti estetske probleme te onemogućiti optimalnu oralnu higijenu. Kako bi se ispravili takvi nedostaci kosti, greben se može augmentirati koštanim nadomjescima.

Pri takvom zahvatu, gingiva se odiže i u defekt se stavlja koštani nadomjestak. Kao koštani nadomjesak može se koristi kost pacijenta uzeta s nekog drugog mjesta, ali se koriste i drugi materijali, prirodni i umjetni. Nakon postavljanja koštanog nadomjestka, važno je defekt potpuno prekriti s gingivom. Nakon toga, čeka se 4 do 12 mjeseci prije postavljanja implantata, odnosno opterećenja implantata ako su bili postavljeni za vrijeme augmentacije grebena.

Augmentacija grebena je važan zahvat u implantologiji jer omogućuje estetski i funkcijski prihvatljivu protetsku opskrbu implantata.

Jeste li Vi kandidat za dentalne implantate?

Idealni kandidat za implantate je osoba dobrog općeg i oralnog zdravlja. Potrebna je dovoljna količina kosti čeljusti kako bi se mogli ugraditi implantati, a najbolji kandidati imaju zdrave desni, bez parodontne bolesti.

Kontraindikacije za dentalne implantate mogu biti:

  • Mladi pacijenti čiji rast čeljusti još nije završio
  • Trudnice
  • Teški pušači - pušenje usporava cijeljenje i može ugroziti uspješnost implantata
  • Pacijenti koji su primili terapiju zračenja glave i vrata
  • Osobe s kroničnim bolestima ili sistemskim problemima, koji uključuju visoki krvni tlak, dijabetes, bolesti vezivnog tkiva, hematološke bolesti, bolesti imunološkog sustava - osobe s takvim bolestima mogu biti dobri kandidati za implantate u slučaju da je bolest kontrolirana
  • Osobe koje uzimaju lijekove koji suprimiraju imunološki sustav
  • Bruksizam - pretjerana sila može smanjiti uspješnost implantata

Inicijalna procjena uključuje pregled usne šupljine i zuba te detaljnu stomatološku i opću anamnezu.

Potrebno je učiniti rentgenske snimke koje će pružiti uvid u količinu kosti na području u koje će se ugraditi implantat, i uzeti otisak za izradu modela, prema kojem se može detaljno isplanirati plan terapije. Terapiju implantatima najčešće provodi tim stomatologa, parodontolog ili oralni kirurg koji ugrađuju implantate, i stomatolog-protetičar koji izrađuje nadogradnju na implantat.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(43)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.