Ostalo

Što je kemoterapija?

Objavljeno 15.09.2006.
Prof. dr. sc. Nadira Duraković, dr. med., specijalist internist, subspecijalist hematolog
Kemoterapija je oblik liječenja koji se sastoji od neprekidne upotrebe lijekova što uništavaju ili kontroliraju rast zloćudnih stanica. Može se davati kao jedan lijek ili kao kombinacija lijekova.
Što je kemoterapija?

Oblici liječenja

Lijekovi za kemoterapiju mogu se dati oralno, injekcijom kroz kožu ili u venu te putem specijalnog katetera ugrađenog u vene.

Prema vrsti bolesti od koje pacijent boluje, odlučuje se na koji način će se liječiti. Lijekovi za kemoterapiju se daju oralno (kao tablete ili kapsule), injekcijom kroz kožu (potkožno), injekcijom u venu (intravenski) ili putem specijalnog katetera ugrađenog u vene. Oralno liječenje ne prouzrokuje bolove. Obično ni druge vrste kemoterapije ne prouzrokuju bolove, osim kratkog uboda kad se umetne igla. Lijekovi moraju cirkulirati u krvotoku kako bi došli do promijenjenih stanica. Lijekovi za kemoterapiju ometaju ili uništavaju udvostručavanje i rast promijenjenih stanica.

Moguće popratne pojave

Kemoterapija djeluje na stanice koje se brzo dijele, što uključuje stanice leukemije, limfoma ili mijeloma, ali i normalne stanice.

Mnogi od lijekova koji se koriste mogu prouzrokovati popratne pojave. Te pojave jako se razlikuju kod pojedinih pacijenata. Stalno se rade istraživanja s ciljem da se što više smanje te moguće popratne pojave i ima puno novih lijekova koji imaju za cilj njihovo sprječavanje. Kemoterapija djeluje na stanice koje se brzo dijele. To mogu biti normalne stanice, kao i stanice leukemije, limfoma ili mijeloma. Normalne stanice koje su najčešće pogođene su u:

  • koštanoj srži,
  • probavnom sustavu (usta, želudac i crijeva),
  • folikuli kose.

Međutim, normalne stanice su sposobne da se regeneriraju. Tako će sve općenite nepoželjne posljedice po tijelo, bez obzira na to koliko su beznačajne ili ozbiljne, obično biti privremene. Dok primate kemoterapiju, redovito će se uzimati krv i pratiti Vaša krvna slika kako bi se pratile posljedice korištenja tih lijekova.

Djelovanje na koštanu srž

Koštana srž je mjesto gdje tijelo proizvodi krvne stanice:

  • bijela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija;
  • crvena krvna zrnca koja sprječavaju anemiju i omogućuju krvi da prenosi kisik u tkiva;
  • krvne pločice koje pomažu da se gruša krv i da se zaliječe oštećenja na koži.

Prema tome, poslije kemoterapije normalne stanice koštane srži možda privremeno neće raditi, pa tako može nastati ili se pojačati anemija, infekcije i krvarenje.

Djelovanje na probavu i na kosu

Budući da su normalne stanice u probavnim organima (ustima, želucu i crijevima) uništene lijekovima, pacijenti koji primaju kemoterapiju mogu iskusiti sljedeće:

  • mučninu, povraćanje i gubitak apetita;
  • čireve u ustima i bolove pri gutanju;
  • proljev i učestali poticaj na veliku nuždu;
  • zatvor;
  • promjene u osjećaju okusa.

Uslijed upotrebe nekih lijekova često dolazi do privremenog gubitka kose (uključujući i dlaka na tijelu), ali to nije univerzalna popratna pojava. Kosa ubrzo ponovno naraste kad kemoterapija završi.

Djelovanje na plodnost

Kemoterapija može učiniti i muškarce i žene neplodnima. Međutim, ima slučajeva gdje su pacijenti uspješno imali djecu i o tim opcijama bi se trebalo porazgovarati s liječnikom ili sa specijaliziranom medicinskom sestrom. Žene koje menstruiraju možda će dobiti neredovite menstruacije ili će neko vrijeme prestati menstruirati. Kod starijih žena može doći do rane menopauze. Začeće je moguće tijekom terapije, ali se medicinski ne savjetuje. S hematologom bi trebalo razgovarati o kontrolnim mjerama protiv začeća.

Kasnije djelovanje

Kod dugoročno preživjelih, određeno vrijeme postoji povećan rizik da će dobiti druge maligne bolesti, vjerojatno od kemoterapije i radioterapije. Osim toga, liječenje djece može prouzrokovati da im se smanji kvocijent inteligencije - IQ. O tim stvarima bi trebalo razgovarati s nadležnim liječnikom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(110)
3.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.