Mladi

Zadah iz usta

Objavljeno 18.12.2007.
Ana Balažin Vučetić, dr. med., specijalist pedijatar
Većina odraslih i djece povremeno ima zadah iz usta. On je najčešće uzrokovan nedostatnom oralnom higijenom, neadekvatnom prehranom ili akutnom upalom gornjeg dišnog sustava.
Zadah iz usta

Simptomi zadaha

Uz ciljanu promjenu životnih i prehrambenih navika, zadah u većini slučajeva uspješno nestaje.

Glavni simptomi zadaha uključuju ustajao i neugodan miris koji dolazi iz usne šupljine kao i neugodan miris truleži koji se od želuca ili drugih unutarnjih organa širi kroz usta. Uz ciljanu promjenu životnih i prehrambenih navika, zadah u većini slučajeva uspješno nestaje, a u slučajevima kada to nakon poduzetih mjera nije moguće, savjetuje se napraviti stomatološku i internističku obradu kako bi se otkrio i otklonio uzrok zadaha.

Što uzrokuje neugodan zadah iz usta?

Loš zadah koji nastaje u pušača posljedica je suhoće usne šupljine i čestih bolesti desni.

Hrana. Konzumiranje hrane koja sadrži lako hlapljiva ulja čest je uzrok neugodnog zadaha iz usta.

Predstavnici takve hrane su luk, češnjak, ali i brojne vrste povrća i začina. Nakon što se takva hrana probavi, sastojci ulaze u krvotok, te se potom još jedno vrijeme izlučuju preko dišnog sustava. Stoga četkanje zubi i ispiranje usta nakon takvog obroka imaju samo kratkotrajni učinak, a neugodan miris nestaje tek nakon što ga tijelo u potpunosti eliminira.

Bolesti desni. Nedovoljna i neredovita higijena zubi uzrok je neugodnom zadahu.

Naime, ako se nakon jela zubi ne četkaju i ne čiste zubnim koncem, hrana zaostaje u prostorima između zubi, na jeziku i u području desni. Na tim se ostatcima hrane skupljaju bakterije i tu se brzo umnožavaju, uzrokujući truljenje hrane, neugodan zadah i što je najopasnije, na zubima i zubnom mesu stvaraju zubni plak. Zubne proteze koje se ne čiste detaljno i redovito također mogu biti uzrok neugodnog zadaha iz usta. Neugodan zadah iz usta često je jedan od upozoravajućih znakova da osoba ima problema s desnima, a najčešće se radi nakupljanju zubnog plaka - ljepljivog, bezbojnog sloja bakterija, sline i čestica hrane koji se nakuplja na površini zubi. Bakterije iz plaka stvaraju toksine koji nadražuju desni, a u kasnijim stadijima bolesti, dolazi do trajnih oštećenja kako desni tako i koštanih struktura koje podupiru zube. Stoga je uz redovitu higijenu neophodno ići na redovite preglede kod stomatologa koji ove promjene može detektirati u ranom stadiju.

Suhoća usne šupljine. U stanjima smanjenog stvaranja sline, otežan je mehanizam čišćenja usne šupljine normalnim protokom sline i uklanjanja odumrlih stanica, koje nakupljanjem na jeziku, obrazima i desnima uzrokuju neugodan zadah.

Suhoća usne šupljine normalno nastaje tijekom noći, a njena posljedica je neugodan jutarnji zadah koji je posebno izražen u osoba koje spavaju s otvorenim ustima. Osim toga, suhoća usta se javlja se kao simptom kod bolesti žlijezda slinovnica, kod poteškoća sa prohodnosti dišnih putova i stalnog disanja na usta, a može se javiti i kao nuspojava uzimanja nekih lijekova, posebice onih iz skupine antidepresiva.

Pušenje cigareta. Pušenje cigareta povezano je s lošim zadahom, a poznato je da pušenje negativno djeluje na opće zdravlje sluznice usne šupljine i zubi.

Pušenje uzrokuje suhoću usta, mijenja boju zubi, smanjuje osjet okusa i izrazito iritira desni. Pušači imaju povišen rizik od bolesti desni te od razvoja vrlo malignog karcinoma usne šupljine i ždrijela (uz veliki broj drugih vrsta karcinoma). Loš zadah koji nastaje u pušaća posljedica je suhoće usne šupljine i čestih bolesti desni.

Druga medicinska stanja. Zadah iz usta može biti posljedica akutnih upala u području gornjeg dišnog sustava.

Takva su stanja(streptokokna upala, mononukleoza, druge vrste angina, upala dušnika ili pluća, kronične upale sinusa s neugodnim slijevanjem sluzi niz grlo, kroničnog bronhitisa, apscesa pluća itd. Neke bolesti povezane su s karakterističnim zadahom, kao što je neugodni voćni zadah kod osoba s nekontroliranim razinama glukoze dijabetičara, miris po urinu kod osoba sa zatajenjem bubrega, teški ustajali miris zemlje kod osoba sa zatajenjem jetre.

Zadah može biti povezan i sa povratom želučane kiseline iz želuca (GERB - gastroezofagealna refluksna bolest ili hijatalna hernija). Kod djece neugodan zadah, osim loše higijene, upale dišnog sustava ili dehidracije, u rijetkim slučajevima može biti uzrokovan stranim tijelom u nosu, a tada se najčešće radi ili o hrani (kao što je zrno graha) ili nekom malenom predmetu (koji se odvojio ili otpao s igračke).

Dijeta. Osobe koje se iz bilo kojeg razloga nedostatno hrane često razvijaju zadah iz usta jer im nedostaje poticaja za lučenje sline, pa u uvjetima suhoće usta dolazi do prekomjernog razmnožavanja bakterija.

Kako si pomoći u rješavanju zadaha?

Osvježivači daha, poput žvakaćih guma, bombona ili tekućina za ispiranje usta samo kratkotrajno maskiraju zadah te se nikako ne mogu smatrati zamjenom za redovitu higijenu.

Sljedeći savjeti mogu vam pomoći da prevenirate neugodan zadah iz usta ili da ga se u potpunosti riješite:

Četkajte zube nakon svakog jela. Pravilno četkanje se izvodi kružnim pokretima, a na u smjeru naprijed-natrag. Jednu četkicu za zube držite i na radnom mjestu, kako biste doista mogli nakon svakog obroka zube očistiti od komadića hrane. Soda bikarbona može ponekada poslužiti umjesto zubne paste, jer uz dobru moć čišćenja pomaže pri uklanjanju neugodnog zadaha. Ako četkanje nije moguće, tada nakon jela usnu šupljinu što detaljnije isperite vodom. Osvježivači daha, poput žvakaćih guma, bombona ili tekućina za ispiranje usta samo kratkotrajno maskiraju zadah te se nikako ne mogu smatrati zamjenom za redovitu higijenu.

Četkajte jezik. Prilikom četkanja zubi, ne zaboravite na jezik. Redovitim četkanjem jezika s njega skidamo odumrle stanice i ostatke hrane koji se na njemu nakupljaju i važan su uzrok neugodnog zadaha. Za četkanje jezika savjetuje se koristiti četkicu s mekanim zupcima.

Redovito mijenjajte četkicu za zube. Birajte nježnije četkice, a najmanje svaka 3 do 4 mjeseca staru četkicu biste trebali zamijeniti novom.

Zubni konac koristite barem jedanput na dan. Uz pomoć zubnog konca, nakon što ste savladali pravilnu tehniku korištenja, moći ćete ukloniti i najmanje ostatke hrane sa zubi i iz prostora između njih.

Redovito čistite zubne mostove, proteze i mobilne aparatiće za korekciju zubi. Naime, mostovi, proteze i aparatići laka su i omiljena meta bakterija, stoga je neophodna njihova redovita higijena. Barem jedanput na dan potrebno ih je očistiti prema uputama vašeg stomatologa.

Pijte dovoljno vode. Kako biste održali potrebnu vlažnost usne šupljine, potrebno je dnevno popiti oko 8 čaša čiste vode, a preko ljeta i više.

Izbjegavajte konzumiranje kave i alkkoholnih pića, a kada ste žedni nikako ne posežite za slatkim sokovima i ledenim čajevima (čak niti i onima zaslađenima umjetnim sladilima), već stvorite naviku da pijete čistu vodu.

Pravilna prehrana. Prehrana koja je potrebna svakom organizmu, a koja će prevenirati ili ublažiti zadah uključuje mnogo vlakana, cjelovitih žitarica, svježeg voća i povrća. Na zdrav dah posebno blagotvorno djeluje sirovo lisnato povrće, jabuke, celer i naranče koji osvježavaju dah i čiste zube, a uz to i potiču protok sline. Izbjegavajte začinjenu, ljutu hranu jakog mirisa poput češnjaka, ljute paprike, salame i sl.

Redovito odlazite na kontrole kod stomatologa. Jednom godišnje potrebno je posjetiti stomatologa i napraviti kompletan pregled zubi i usne šupljine. Na taj način osigurat ćete oralno zdravlje i na vrijeme početi liječiti eventualne stomatološke probleme.

Razvijanje zdravih higijenskih navika u djeteta. U što je ranijoj dobi moguće, treba dijete osvijestiti da nakon uzimanja hrane (barem slatkog), ispere usta i zubiće običnom vodom. Postepeno ga potom treba navikavati na pranje zubića četkicom i pastom. Prvi posjet zubaru trebalo bi ugovoriti prije nego što nastanu problemi sa zubićima. Naime, dijete će se na taj način upoznati sa stomatologom, steći povjerenje, a pri tome neće osjećati bol i strah. Djetetu ne dopustite da koristi tekućine za ispiranje usta, jer one mogu sadržavati alkohol i biti opasne ako se udahnu ili progutaju.

Kada potražiti medicinsku pomoć?

Ako je i nakon primjene gore navedenih mjera zadah i dalje prisutan, potrebno je što prije posjetiti stomatologa.

Pravilnom i redovitom higijenom usne šupljine većina ljudi uspijeva sama riješiti problem zadaha iz usta. Međutim, ako je i nakon primjene gore navedenih mjera zadah i dalje prisutan, potrebno je što prije posjetiti stomatologa. Ako se pokaže da uzrok zadaha nije stomatološke prirode, savjetuje se posjeta liječniku, kako bi se utvrdilo nije li neko medicinsko stanje uzrok zadaha.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(135)
4.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.