Jetra i žučni vodovi

Bolesti jetre i ljekovito bilje

Objavljeno 28.07.2008.
Mr. sc. Irena Martinis, dipl. ing. nutricionist
Irena Oreč, dipl. ing. prehrambene tehnologije
Eva Pavić, dipl. ing. prehrambene tehnologije
Dr. sc. Dušan Kardum, dr. med., specijalist gastroenterolog-hepatolog
Radič, rukola, raštika i sve tamnozeleno lisnato povrće odličan su izvor klorofila i drugih fitokemikalija koje posjeduju čitav niz pozitivnih utjecaja na zdravlje. Klorofil djeluje kao "čistač" krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od razornog utjecaja slobodnih radikala.
Bolesti jetre i ljekovito bilje

Maslačak (Taraxacum officinale) - prvi na popisu namirnica

Maslačak možete pripremiti kuhanjem na pari listova i cvjetova, kao kod pripreme špinata.

Osim vrlo ukusne salate u kojoj uživamo osobito u proljeće, maslačak je odlična i ljekovita biljka. Iako kod kuće u vrtu imamo puno maslačka nemojmo ga smatrati nepoželjnim korovom već izvrsnim izvorom vitamina C i kalija. Listovi maslačka djeluju diuretički te ga upravo zbog toga nazivaju "čistačem krvi". Poznat je i po tome što pospješuje rad jetre. Maslačak možete pripremiti kuhanjem na pari listova i cvjetova, kao kod pripreme špinata.

Menta, kamilica i matičnjak - vrijeme je za čaj!

  • Čajevi od metvice (Mentha piperita), kamilice i matičnjaka (Mellissa officinalis) sprječavaju povraćanje, gadljivost i podrigivanje, što se često javljaju u nekih bolesnika s akutnim hepatitisom.
  • Žlicu matičnjakova lišća prelijte decilitrom kipuće vode, poklopite, pola sata ohladite i procijedite. Svaki sat uzmite žlicu čaja, mlakog, toplog ili hladnog, zaslađenog medom.
  • Čaj od sikavice (Sylibum marianum). Još iz 16. i 17. stoljeća potječu podaci o povoljnom utjecaju sikavice na jetru. Aktivna tvar koja je zaslužna za pozitivne učinke ove biljke je silimarin. Silimarin je flavonoid koji se istražuje kao potencijalna pomoć kod svih oblika bolesti jetre jer mijenja vanjsku građu stijenki jetrenih stanica, potiče obnovu stanica nakon oštećenja te aktivira enzime koji u jetri razgrađuju otrovne tvari. Pripravci od sjemenki povoljno utječu na masnu jetru, cirozu jetre i kod kroničnih bolesti jetre.

Jedite mrkvu!

Indijski su znanstvenici otkrili da mrkva osigurava zaštitu jetre. Utvrđeno je da kod laboratorijskih životinja ekstrakt mrkve pojačava djelovanje nekih enzima koji ubrzavaju detoksikaciju jetre. Sok od mrkve i cikle za osvježenje i regeneraciju. U sokovnik stavite svježu ciklu, mrkvu, jabuku i celer. Ocijeđeni sok začinite s par kapi limuna.

Tamnozeleno povrće

Radič, rukola, raštika i sve tamnozeleno lisnato povrće odličan su izvor klorofila i drugih fitokemikalija koje posjeduju čitav niz pozitivnih utjecaja na zdravlje. Klorofil djeluje kao "čistač" krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od razornog utjecaja slobodnih radikala.

Peršin

U 100 g sirovog lišća ima čak 1600 mg mineralnih tvari.

Peršin je zbog svog karakterističnog mirisa izvrstan začin te vrlo vrijedna i hranjiva namirnica. U 100 g sirovog lišća ima čak 1600 mg mineralnih tvari. Polovica toga je kalij, a ostalo je željezo, kalcij, mangan, bakar i magnezij. Sadrži vitamin C i vitamin B12. U antici se silno cijenila njegova snaga kod ubrzanja rada bubrega i mjehura, dok je danas poznato da povoljno djeluje i na bolesti jetre. Koristi se kao čaj od listova ili sok od korijena, ali svakako je najukusniji kao dodatak jelima preliven maslinovim uljem i češnjakom.

Artičoka

Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi.

Na ljekovitost artičoke prvi je, još u 1. stoljeću prije Krista, upozorio rimski pisac i veliki poznavatelj bilja Plinije Stariji. Artičoka je povrće koja spada u porodicu glavočika zajedno s ljekovitim biljem sikavicom i čičkom. Zajedničko svojstvo im je visok udio tvari silimarina i inulina koje imaju zaštitan učinak na jetru. Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi, a ovaj učinak može se zahvaliti visokom udjelu tvari cinarina. Mučnina, osjećaj napetosti i nadimanja, koji su često prisutni kod bolesti jetre, mogu se smanjiti konzumiranjem artičoka.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(62)
4.1 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.