Spolno prenosive bolesti

Posljedice klamidijske infekcije

Objavljeno 12.08.2008.
Mr. sc. dr. Vlasta Hiršl-Hećej, dr. med., specijalist epidemiolog
U žena klamidijske genitalne infekciju ako se ne liječe mogu dovesti do trajnih, doživotnih reproduktivnih posljedica. Dugoročne komplikacije zdjelične upalne bolesti uključuju izvanmaterničnu trudnoću, neplodnost i kroničnu bol u zdjelici. Rizik nastanka ovih trajnih zdravstvenih posljedica izrazito raste s ponovljenim infekcijama.
Posljedice klamidijske infekcije

Trajne posljedice klamidijske genitalne infekcije

Rizik nastanka ovih trajnih zdravstvenih posljedica izrazito raste s ponovljenim infekcijama.

U žena klamidijske genitalne infekciju ako se ne liječe mogu dovesti do trajnih, doživotnih reproduktivnih posljedica. Dugoročne komplikacije zdjelične upalne bolesti uključuju izvanmaterničnu trudnoću, neplodnost i kroničnu bol u zdjelici.

Rizik nastanka ovih trajnih zdravstvenih posljedica izrazito raste s ponovljenim infekcijama. Klamidijska genitalna infekcija također olakšava transmisiju HIV-a i višestruko povećava rizik za HIV/AIDS. U posljednje vrijeme ukazuje se i na povezanost klamidije s rakom vrata maternice.

Neliječena zdjelična upalna bolest može dovesti do teških i trajnih posljedica: oko 20% žena koje su preboljele zdjeličnu upalnu bolest uzrokovanu klamidijskom infekcijom postat će neplodno, 18% patit će od kronične boli u zdjelici, a njih oko 9% imat će izvanmaterničnu (tubarnu) trudnoću. Komplikacije klamidijske genitalne infekcije u muškaraca su manje teške i manje česte, no i u mladih muškaraca, klamidijska infekcija, iako u manjoj mjeri, također može dovesti do neplodnosti. Dugoročne, trajne, zdravstvene posljedice u muškaraca variraju u rasponu od uretralnih striktura i kronične boli, pa do neplodnosti muškarca.

Neplodnost

Oko 12% žena ostaje neplodno nakon jedne epizode zdjelične upalne bolesti, 25% nakon dvije epizode, a više od 50% nakon tri i više epizoda zdjelične upalne bolesti.

Kako je karakteristika klamidijske infekcije fibrozacija i stvaranje vezivnog tkiva (ožiljavanje tkiva), taj proces se tijekom klamidijske infekcije (bez obzira postoje li simptomi ili ne) događa i u jajovodima. Jajovodi (u kojima se u normalnim uvjetima događa oplodnja između ženske jajne stanice i muškog spermija) postaju puni ožiljnog tkiva, neprohodni za prolaz jajne stanice ili zametka. Posljedica je neplodnost žene.

Oko 12% žena ostaje neplodno nakon jedne epizode zdjelične upalne bolesti, 25% nakon dvije epizode, a više od 50% nakon tri i više epizoda zdjelične upalne bolesti. Oštećenje jajovoda kao rezultat upalnih promjena unutar jajovoda i ožiljavanja, te posljedična neprohodnost jajovoda može rezultirati primarnom ili sekundarnom neplodnošću. Procjenjuje se da je 50% slučajeva neplodnosti uzrokovano oštećenjem jajovoda (tubarna neplodnost). Najmanje dvije trećine tubarne neplodnosti može se pripisati neadekvatno liječenoj (ili neliječenoj) klamidijskoj infekciji. Mnoge od ovih žena nisu prethodno uopće registrirale zdjeličnu upalnu bolest.

Tubarni oblik neplodnosti u zemljama u razvoju iznosi oko 85%, dok u visokorazvijenim zemljamam iznosi oko 40%. U mnogih neplodnih žena pronađu se priraslice i neprohodni jajovodi bez prethodno zabilježene zdjelične upale. Za takve slučajeve i oblike bolesti predložen je naziv asimptomatska ili "tiha" zdjelična upala. Takav oblik bolesti može se utvrditi samo retrospektivno, a pritom se nađe povišen titar serumskih protutijela na klamidiju. Neplodnost povezana s genitalnom klamidijskom infekcijom je od javnozdravstvenog značaja i u nerazvijenim zemljama, u kojima na troškove liječenja infekcije i posljedica odlazi značajni udio zdravstvenih resursa, a u razvijenim zemljama troškovi su iznimno porasli razvojem tehnika asistirane reprodukcije, kao što je fertilizacija in vitro (IVF).

Izvanmaternična (tubarna) trudnoća

Oko 10% prvih trudnoća nakon zdjelične upalne bolesti se razviju u jajovodu (tubarna trudnoća).

Posljedice zdjelične upalne bolesti su gubitak sluznice te stvaranje priraslica i ožiljaka u jajovodu. Ponekad u takvim jajovodima i dođe do oplodnje, ali zbog neprohodnosti jajovoda, zametak umjesto u maternici, započne rast u jajovodu. Posljedica je izvanmaternična odnosno tubarna trudnoća. To stanje je opasno po život žene jer dolazi do rupture jajovoda i unutarnjeg krvarenja, koje se mora hitno kirurški zbrinjavati. Oko 10% prvih trudnoća nakon zdjelične upalne bolesti se razviju u jajovodu (tubarna trudnoća).

Izvanmaternična trudnoća ugrožava život žene i čini 10% smrtnosti žena kao komplikacija trudnoće i poroda (materinske smrtnosti). U žena koje su imale zdjeličnu upalnu bolest, rizik od tubarne trudnoće je povećan 7-10 puta, a najmanje trećina tubarnih trudnoća može se pripisati neadekvatno liječenoj (ili neliječenoj) klamidijskoj infekciji. Izvanmaternična trudnoća se pojavljuje u 20% pacijentica s prethodnom zdjeličnom upalnom bolesti. Tubarna trudnoća može biti i akutna, a ne samo dugoročna posljedica zdjelične upalne bolesti.

Kronična bol u zdjelici

Kronična zdjelična bol rezultat je abdominalnih priraslica nakon zdjelične upalne bolesti.

Kronična bol u zdjelici se javlja u više od 15% žena s prethodnom epizodom zdjelične upalne bolesti, a incidencija raste s 11% onih s jednom epizodom do 66% u žena s tri i više epizoda zdjelične upalne bolesti. Kronična zdjelična bol rezultat je abdominalnih priraslica nakon zdjelične upalne bolesti.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(34)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.