Ozljede i oštećenja

Čekićasti prst (engl. Mallet Finger)

Objavljeno 28.05.2009.
Prof. dr. sc. Ivan Bojanić, dr. med., specijalist ortoped
Čekićasti prst vrlo je česta ozljeda pri kojoj dolazi do otrgnuća hvatišta tetive ispružača prsta na posljednjem članku prsta, pri čemu može doći i do otrgnuća manjeg ili većeg komadića kosti na samom hvatištu tetive.
Čekićasti prst (engl. Mallet Finger)

Anatomske osobitosti

Mišić ispružač prstiju šake (lat. m. extensor digitorum) ispruža drugi do petog prsta, a prilikom ispružanja djelomično i razmiče prste. Karakteristično se hvata za članke prstiju. Naime, svaka je od četiri tetive (za svaki prst je zasebna) tetivnim produžetkom učvršćena za osnovicu prvog članka prsta. Zatim se tetiva dijeli u tri kraka - srednji i dva postranična. Srednji se krak hvata na stražnju stranu srednjeg članka prsta, a postranični su krakovi usmjereni vanjskim rubom srednjeg članka te se zajedno hvataju na stražnju stranu posljednjeg članka prsta.

Definicija

Čekićasti prst vrlo je česta ozljeda pri kojoj dolazi do otrgnuća hvatišta tetive ispružača prsta na posljednjem članku prsta (distalna falanga), pri čemu može doći i do otrgnuća (avulzije) manjeg ili većeg komadića kosti na samom hvatištu tetive. S obzirom na to je li kost otrgnuta ili ne razlikujemo tri tipa ozljede:

  • tip I - prekid tetive bez otrgnuća kosti
  • tip II - prekid tetive uz otrgnuće malog komadića kosti
  • tip III - prekid tetive uz otrgnuće većeg komada kosti

Uzroci nastanka

Nastanak čekićastog prsta najčešće je posljedica snažnog, iznenadnog udarca (obično u trenutku posizanja za loptom) u vrh ispruženog prsta.

Nastanak čekićastog prsta najčešće je posljedica snažnog, iznenadnog udarca (obično u trenutku posizanja za loptom) u vrh ispruženog prsta. Uslijed ovakvog udarca dolazi do trenutačnog, pretjeranog istezanja tetive koja puca na svom hvatištu ili se otkida komadić kosti za koji se ona hvata. U znatno manjem broju slučajeva čekićasti prst može nastati kao posljedica udarca šake o tvrdi predmet ili uslijed reza oštrim predmetom (primjerice kuhinjskim nožem).

Podložnost ozljedi

Čekićasti prst najčešće nastaje tijekom sportskih igara s loptom (rukomet, košarka, vaterpolo, odbojka i dr.) prilikom udarca lopte u vrh prsta.

Čekićasti prst najčešće nastaje tijekom sportskih igara s loptom (rukomet, košarka, vaterpolo, odbojka i dr.) prilikom udarca lopte u vrh prsta. No, ta ozljeda može nastati i prilikom pada ili pak prilikom zapinjanja vrha prsta o prepreku pa ne čudi da se ta ozljeda često susreće i kod sportaša koji se bave kontaktnim borilačkim sportovima.

Simptomi

Neposredno nakon ozljede javlja se snažna bol i oteklina u području posljednjeg članka prsta. Najkarakterističniji znak koji upućuje na tu ozljedu tipa jest nemogućnost potpunog aktivnog ispružanja prsta, tj. posljednji članak prsta ostaje stalno savijen. No, valja istaknuti da je daljnje aktivno savijanje članka od tog položaja uvijek moguće. Katkad bude prisutno i krvarenje ispod nokta tog prsta.

Samopomoć

Do dolaska liječniku samopomoć valja biti usmjerena na imobilizaciju prsta koji se mora imobilizirati bilo kakvim priručnim sredstvom (primjerice daščica) tako da vršak prsta više nije savijen.

Valja potražiti liječničku pomoć. Do dolaska liječniku samopomoć valja biti usmjerena na imobilizaciju prsta koji se mora imobilizirati bilo kakvim priručnim sredstvom (primjerice daščica) tako da vršak prsta više nije savijen. Osim toga valja smanjiti i prisutnu bol, a u tu svrhu bolesnik treba obvezatno primijeniti hlađenje ledom (ne neposredno na kožu i ne masirati!) na bolno mjesto tijekom desetak minuta i to valja ponavljati nakon barem petnaest minuta odmora nekoliko puta tijekom dana, ne savjetuje se više od pet do šest puta dnevno, a ruku valja svakako postaviti u povišeni položaj.

Dijagnostika i liječenje

Kliničkim i rendgenskim pregledom liječnik utvrđuje tip ozljede. U slučaju prvog i drugog tipa ozljede, tj. u slučaju ozljede prilikom koje nije došlo do otrgnuća većeg komadića kosti, dovoljna je imobilizacija longetom. Od osobite je važnosti istaknuti da se posljednji članak prsta mora imobilizirati u tzv. hiperkorigiranom položaju tijekom najmanje šest tjedana. Hiperkorigirani položaj označuje da posljednji članak prsta mora u svome zglobu biti maksimalno ispružen, tj. više nego je to slučaj kod uobičajenog normalnog položaja. Osim toga, valja istaknuti da se imobilizacija tijekom tog razdoblja ne smije skidati. Svaku ozljedu trećeg tipa potrebno je kirurški zbrinuti. Prilikom kirurškog zahvata otrgnuti se komadić kosti vraća i učvršćuje pomoću "Kirschnerove" žice. I nakon kirurškog zahvata potrebna je imobilizacija u hiperkorigiranom položaju u trajanju od 4 do 6 tjedana. U slučaju pravovremenog liječenja rezultat je u najvećem broju slučajeva odličan. Ako se čekićasti prst ne liječi prst ostaje trajno deformiran, bolan i nefunkcionalan. Katkada, usprkos provedenu liječenju zaostaje veća ili manja deformacija u smislu čekićastog prsta. Ako je deformacija manja, bolesnik ju obično dobro prihvaća, dok jače deformacije zahtijevaju kirurško liječenje.

Povratak radnim i sportskim aktivnostima

Nakon skidanja imobilizacije potrebno je barem 4 do 6 tjedana rehabilitacije prije potpunog povrata radnim i sportskim aktivnostima.

Nakon skidanja imobilizacije potrebno je barem 4 do 6 tjedana rehabilitacije prije potpunog povrata radnim i sportskim aktivnostima. Preporuča se još neko vrijeme bandažiranje prsta za vrijeme sportske aktivnosti.



Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(86)
4.1 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.