O lijekovima

Lijekovi - posebna upozorenja

Objavljeno 11.02.2009.
Melita Petrović, mr. pharm.
Lijekovi - posebna upozorenja

Poznato je iz svakodnevne prakse da pojedinci različito reagiraju na lijekove, i tu činjenicu treba uzeti u obzir prilikom odluke o primjeni određenog lijeka.
Specifičnosti svakog pojedinog organizma kao što su: životna dob, genetski čimbenici, spol, rasa, psihičko stanje, kao i vanjski čimbenici: - utjecaj okoliša i načina prehrane, razlog su zašto svi jednako ne reagiramo na lijekove. Nekome će, primjerice glavobolja prestati kratko vrijeme nakon uzimanja određenog analgetika, dok drugome taj isti lijek ne će pomoći; i najmanja doza nekog sedativa nekoga će uspavati, dok će drugom biti potrebna značajno veća doza za isti učinak.

Posebne skupine bolesnika morat će obratiti pažnju na dodatna upozorenja u vezi korištenja lijeka, a neke uopće ne smiju koristiti.

Koje su to skupine bolesnika?

Trudnice - Lijekovi mogu djelovati štetno na plod u bilo kojem razdoblju trudnoće. Tu činjenicu važno je imati na umu prilikom propisivanja lijekova ženama generativne dobi. Lijekove trudnicama treba propisivati samo kada se procijeni da je korist za majku veća od rizika za plod. Tijekom prvog tromjesečja treba izbjegavati bilo koji lijek, a kroz cijelu trudnoću, ako je nužno potrebno, treba uzimati samo lijekove koji su se pokazali neškodljivima, i to u najmanjoj djelotvornoj dozi. Veoma je malo lijekova s dokazanim teratogenim učinkom (uzrokuju teške deformacije ploda), no trudnice uvijek moraju biti posebno oprezne i obavezno naglasiti liječniku ili ljekarniku da su trudne.
Zabranjeni su citostatici, peroralni antikoagulansi, a treba biti vrlo oprezan ako je potrebna terapija antiepilepticima ili hormonima. Od lijekova za samoliječenje treba izbjegavati skoro sve lijekove protiv boli, naročito u zadnjem tromjesečju.

Dojilje - Određene količine nekih lijekova koje uzima majka mogu biti prisutne i u mlijeku. Ta mala količina najčešće nije štetna, no katkad može imati utjecaja na dijete. Ako dojite dijete, uvijek to naglasite liječniku i ljekarniku.

Novorođenčad i mala djeca - Mlado ljudsko biće uvelike se razlikuje od odraslog, ne samo po veličini, već i u funkciji fizioloških sustava. Tako im je i apsorpcija, metaboliziranje i izlučivanje lijeka drugačije nego kod odraslih. Ako je potrebno malom bolesniku dati lijek, preporuča se intravenska injekcija (u praksi se ne daje tako često) ili rektalni put (čepići). Kod primjene lijekova oralnim putem (obično su to tekući oblici, sirupi ili kapi), treba imati na umu da bolesna mala djeca često povraćaju i imaju proljev, što svakako može utjecati na uspjeh terapije.

Starije osobe - Starija dob smatra se onom iznad 65 godina. Upravo ta populacija češće boluje od kroničnih bolesti i uzima dosta lijekova. Kod starijeg organizma promijenjena je farmakodinamika i farmakokinetika lijeka, pa su i nuspojave češće. Nepoštivanje naputka o uzimanju lijekova, vrlo često kod starije populacije može uzrokovati probleme. Stariji ljudi se često žale na mnoge tegobe koje normalno prate starenje, pa ako za svaki simptom uzimaju lijek, nastaje konfuzija u glavi i u tijelu. Ne smije se zanemariti ni u kakvom je pakiranju lijek za starije osobe, jer i rukovanje s ambalažom može biti otežano. Pri savjetovanju o načinu primjene lijeka i dozi, treba biti strpljiv i siguran da je bolesnik razumio upute. Prikladno je upotrijebiti dozatore za lijekove, tj. posudice s pregradama u koje se sprema tjedna terapija po danima, kako ne bi došlo do zabune pri uzimanju puno lijekova.

Kada još treba posebno oprezno upotrebljavati lijekove?

Propisivanje lijekova bolesnicima koji imaju oštećenu funkciju bubrega često uzrokuje poteškoće, jer se lijekovi zbog otežanog izlučivanja nakupljaju i mogu postati toksični. Kod takvih bolesnika potrebno je modificirati dozu, smanjiti pojedinačnu dozu ili povećati razmaka između doza. Treba izbjegavati nefrotoksične lijekove, koji su i inače opasni za bolesnike sa zdravim bubrezima (lijekovi protiv bolova iz skupine nesteroidnih antireumatika, neke vrste antibiotika). Većina lijekova se razgrađuje (metabolizira) u jetri, pa je kod bolesnika s bolesnom jetrom teško predvidjeti na koji će se način promijeniti lijek i kakav će mu biti konačni učinak.
Neki uobičajeni lijekovi, inače sigurni i pouzdani, u velikim dozama postaju hepatotoksični, kao primjerice paracetamol (dobar i vrlo često upotrebljavan lijek protiv bolova i povišene temperature).

Na listiću upute priložene lijeku unutar originalnog pakiranja, pažljivo pročitajte posebna upozorenja i kontraindikacije!

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.