O lijekovima

Lijekovi i hrana

Objavljeno 11.02.2009.
Melita Petrović, mr. pharm.
Prisutnost hrane u želucu može utjecati na djelovanje lijeka.
Lijekovi i hrana
 

Prisutnost hrane u želucu može utjecati na djelovanje lijeka. Neki lijekovi imaju veću djelotvornost kada se uzimaju na prazan želudac (većina antibiotika), dok primjerice oralni hipoglikemici (lijekovi za smanjenje šećera u krvi) najbolje djeluju ako se uzimaju neposredno prije ili za vrijeme obroka. Lijekovi koji su potencijalno opasni za želučanu sluznicu (analgetici, antireumatici) moraju se uzimati poslije jela.Ponekad se lijekovi mogu vezati sa sastojcima hrane pa se smanjuje njihov učinak (tetraciklinski antibiotici vežu se s kalcijem iz mlijeka). Poznato je da sok od grejpa pokazuje interakciju s mnogim lijekovima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.