Poremećaji erekcije

Liječenje erekcijske disfunkcije

Objavljeno 12.02.2009.

Brošura "Ostanite dinamični"

Urednik: prof. dr. sc. Ognjen Kraus, dr. med.

 

Nije točno da se sa erekcijskom disfunkcijom muškarac jednostavno mora pomiriti. ED je poremećaj koji nije prihvatljiv u bilo kojoj životnoj dobi i može se jednostavno liječiti.
Liječenje erekcijske disfunkcije

Mogućnosti terapije

 Neinvazivni postupci:   Invazivni postupci:
  • lijekovi
  • konzultacije / psihoterapija
  • vakuumske naprave i pomagala
  • transuretralna primjena lijekova
  • intrakavernozne injekcije
  • primjena proteza - penilni implantati
  • kirurška rekonstrukcija arterija i vena

Lijekovi

Lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije su sildenafil, apomorfin, fentolamin te testosteron.
Najpoznatiji lijek za liječenje poremećaja erekcijske funkcije je sildenafil. Lijek se uzima 1 sat prije spolnog odnosa. Njegova djelotvornost vezana je uz seksualnu stimulaciju, tako da omogućava nastajanje i održavanje erekcije, a sam po sebi nije začetnik erekcije niti može dovesti do neželjenih i produljenih erekcija. Lijek je djelotvoran do 4 sata nakon uzimanja.

Injekcije: ova metoda se sastoji u ubrizgavanju alprostadila, sintetička verzija hormona prostaglandina E, izravno u tkivo muškog spolnog uda. Iako se pri tome koriste male igle, ovaj način liječenja za pacijenta može biti vrlo neugodno.
Hormoni: testosteron je hormon koji proizvode testisi, odgovoran za normalan razvoj muških spolnih obilježja. Uz to, testosteron poboljšava cirkulaciju i regulira proširenje krvnih žila. Ovaj način liječenja primjenjuje se kod muškaraca kod kojih je dokazana smanjena razina testosterona u krvi.

Proteze i kirurški zahvati: Radi se o uvođenju cjevčica koji se napuhavaju tekućinom, ili o kirurškom zahvatu na krvnim žilama muškog spolnog uda.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(62)
3.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.