Infekcije dišnih putova

Pandemijska gripa H1N1v 2009/2010 i škole

Objavljeno 30.10.2009.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo - Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti

Novi H1N1 virus gripe koji uzrokuje sadašnju pandemiju u svijetu može se uspješno širiti medu učenicima u školama. Obična sezonska gripa je bolest od koje najčešće obolijevaju djeca i učenici. S obzirom na prethodno preboljenu sezonsku gripu većina učenika ima djelomičan ili solidan imunitet, što kod nove H1N1 gripe nije slučaj. Nitko na ovu novu gripu nije imun, te se očekuje puno više oboljelih. Bolesni učenici mogu u školi relativno brzo proširiti gripu na druge učenike i njihove obitelji.
Pandemijska gripa H1N1v 2009/2010 i škole

Zaštita od infekcije virusom gripe i oboljenja

Đaci i nastavnici trebaju redovito prati ruke sapunom i vodom, posebno nakon kašlja i kihanja. Posebni dezinficijensi za ruke nisu potrebni, a ako se nakon pranja koriste, poželjno je da budu na bazi alkohola.

Pridržavati se pravila kod kihanja i kašljanja

Virus gripe bolesnik prenosi na druge osobe putem kapljica koje nastaju  prilikom kihanja i kašljanja. Najveća mogućnost zaraze je boravak u neposrednoj blizini oboljelog koji kiše i kašlje, te se putem kapljica virus može unijeti u dišni sustav osobe u bliskom kontaktu. Stoga prilikom kihanja i kašljanja treba pokriti usta i nos maramicom (najbolje koristiti papirnate maramice koje će se odmah nakon upotrebe baciti u koš za smeće). Ukoliko nemate maramicu, tada valja kašljati i kihati u rukav (unutrašnjost lakta ili rame), a ne u ruke.

Prati ruke

S obzirom da se virus gripe može zadržati na površinama i na rukama, neophodno je često pranje ruku. Đaci i nastavnici trebaju redovito prati ruke sapunom i vodom, posebno nakon kašlja i kihanja. Posebni dezinficijensi za ruke nisu potrebni, a ako se nakon pranja koriste, poželjno je da budu na bazi alkohola. Uprava škole treba osigurati sve uvjete za pranje ruku. Ukoliko to nije učinila treba sapun i ručnik ponijeti sa sobom u školu.

Bolesnik s gripom treba ostati kod kuće

I radi vlastitog oporavka,  kao i zbog zaštite drugih učenika, nastavnika i poznanika, s gripom valja ostati kod kuće. U školu se učenik (ili nastavnik) može vratiti nakon što 24 sata nema temperaturu (a da pri tome nije uzimao lijekove za snižavanje tjelesne temperature).

Pripreme i postupci koje provodi škola kako bi najbolje zaštitila učenike i nastavnike

  • Osigurati tekuću vodu, sapun i ručnike svim učenicima i nastavnicima, te omogućiti da ih kada je potrebno i koriste. Osigurati kante za smeće za papirnate maramice.
  • Redovito čistiti površine i predmete koja se najčešće dodiruju rukama (površine stolova, kvake,  tipkovnice zajedničkih računala, slavine i sl. Čišćenje se obavlja deterđentima i preparatima koji se i inače upotrebljavaju za čišćenje. Nije potrebno dodatno dezinficirati površine.
  • Edukacija i podsjećanje na pravilno postupanje kod kihanja i kašljanja.
  • Podsticanje na pravilno ponašanje prilikom kihanja i kašljanja, te na pranje ruku.
  • Poslati bolesne učenike i osoblje kući. Podsjetiti učenike, roditelje i osoblje na potrebu da ostanu kod kuće još 24 sata nakon što je pala tjelesna temperatura na normalne vrijednosti  (<38˚C), bez upotrebe lijekova za snižavanje temperature.
  • Prilagoditi školska pravila činjenici da bolesni učenici trebaju ostati kod kuće (može se dogoditi da u sezoni gripe netko i dva puta ostane kod kuće zbog gripe jer će cirkulirati i pandemijska i sezonska gripa zajedno). Bolesnici s gripom ne bi trebali posjećivati zdravstvenu službu radi administrativnih stvari (na pr. ispričnica). U većini slučajeva mlada i inače zdrava osoba preboljet će gripu kod kuće, a da posjet liječniku nije niti potreban., što ovisi o dogovoru s obiteljskim liječnikom.
  • Đake i osoblje (nastavnike i dr.) sa simptomima gripe* valja odmah odvojiti od ostalih u za to posebno određen prostor, gdje će boraviti do dolaska roditelja ili nekog drugog koji će odvesti bolesnika kući, ne koristeći javni transport (u slučaju teške kliničke slike** u bolnicu). Zadužiti osobe (osobe koje su inače zadužene za brigu o bolesnima, s time da se ograniči broj takvih osoba) koje će brinuti o bolesniku do dolaska prijevoza i osigurati im osnovnu zaštitu uz upute o čuvanju od infekcije (kirurška maska).
  • Škola mora uspostaviti kontakt s epidemiologom u Službi za epidemiologiju županijskog zavoda za javno zdravstvo, kako bi se o svim postupcima dodatno konzultirali, te o većem broju oboljelih redovito izvještavali. Epidemiolog će poduzeti i dodatne mjere ukoliko to bude potrebno.

Zatvaranje škola

Može se dogoditi da će zbog velikog izostanka učenika i nastavnika koji su bolesni, doći do spontanog prekida nastave, ali za sada nema još naznaka o tako velikom pobolu.

Služba za epidemiologiju HZJZ prati kretanje gripe na području Hrvatske, te će u slučaju pojave teških simptoma bolesti ili drugih epidemioloških razloga predlagati Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva i eventualno zatvaranje škola. Prema sadašnjoj epidemiološkoj situaciji, gdje se većinom radi o blagim oboljenjima, bez komplikacija, to neće biti potrebno. Može se dogoditi da će zbog velikog izostanka učenika i nastavnika koji su bolesni, doći do spontanog prekida nastave, ali za sada nema još naznaka o tako velikom pobolu. U slučaju da bolest i dalje ostane relativno blaga i bez komplikacija, treba predvidjeti nužne zamjene za bolesne nastavnike, kako bi se nastava mogla i dalje odvijati.

Može se dogoditi da Služba za epidemiologiju HZJZ u suradnji s epidemiologom županijskog zavoda u nekim dijelovima zemlje ili u posebnim situacijama procjeni da postoji potreba privremenog zatvaranja škola ili otpuštanja učenika, ali to ne znači da će se ovo automatski primjenjivati na sve škole. Optimalno bi bilo da škole obavljaju nastavu, pa i uz nedostatak dijela učenika ili nastavnika jer zatvaranje škola (koje bi u takvom slučaju bilo kratkotrajno, t.j 1 do maksimalno 2 tjedna, može imati znatno više neželjenih posljedica nego koristi (djeca se i dalje druže izvan škole, te se bolest i dalje širi, roditelji moraju ostati kod kuće, pa mogu posljedično zakazati neke vitalne službe, naknadno nadoknađivanje gradiva i drugo).


* temperatura ≥38oC mjereno toplomjerom, a ukoliko nema toplomjera: bolesnik osjeća vrućinu, crven je u licu, pojačano se znoji ili ima tresavicu, uz moguće i druge simptomi gripe: bolovi u mišićima, glavobolja, kašalj i dr.

** otežano disanje i kratkoća daha, bol ili pritisak u prsima ili abdomenu, iznenadna dezorijentacija u prostoru, konfuzija, teško ili perzistentno povraćanje

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.