Ostalo

Određivanje stadija tumora

Objavljeno 23.11.2011.
Prof. dr. sc. Davor Tomas, dr. med., specijalist patolog
Određivanjem stadija (tzv. staging) tumora utvrđuje se je li se tumor proširio u tijelu i, ako je, koliko je opsežna ta proširenost. Određivanje stadija tumora radi se samo za maligne tumore, a postoje kliničko i patološko određivanje stadija tumora.
Određivanje stadija tumora

Stadij tumora

Patološki stadij tumora precizniji je i važniji za daljnje liječenje bolesnika.

Kliničko određivanje stadija obavlja se prije operativnog zahvata i bazirano je na podacima koji su o tumoru dobiveni različitim dijagnostičkim metodama (fizikalni pregled, radiološke metode, endoskopske metode). Patološko određivanje stadija tumora provodi se nakon operativnog zahvata u kojem se odstranjuje tumor, a obično se uz tumor odstranjuju i regionalni limfni čvorovi (limfni čvorovi koji se nalaze u području uz tumor). U nekim slučajevima klinički i patološki stadij mogu se razlikovati jer se tek nakon odstranjivanja tumora utvrdi da se tumor proširio više nego se to uspjelo procijeniti predoperativnim dijagnostičkim metodama te je stoga patološki stadij tumora precizniji i važniji za daljnje liječenje bolesnika.

Čemu služi određivanje stadija tumora?

Stadij tumora je najvažniji pokazatelj očekivane dužine preživljenja, a ujedno je i jedan od glavnih čimbenika koji utječe na donošenja odluke o vrsti terapije te o dužini primjene terapije.

Koji su podaci bitni u određivanju stadija tumora?

Procjena stadija tumora temelji se na osnovnim principima rasta i širenja tumora. U početnoj fazi rasta tumor se širi u organu u kojem je nastao, a daljnjim rastom može se direktno proširiti i u susjedne organe. Tijekom rasta tumora, tumorske stanice ulaze u krvne i limfne žile te se šire (metastaziraju) u limfne čvorove i udaljene organe. Zbog toga su najčešći elementi koji se koriste u procjeni stadija tumora:

  1. smještaj tumora, odnosno organ u kojem je tumor nastao (za svaki organ postoji posebna shema koja se koristi u procjeni proširenosti tumora)
  2. veličina i broj tumora (u slučaju probavnih organa kao što su jednjak, želudac i crijevo od veličine je važnija dubina invazije tumora u organ)
  3. prisutnost tumora u limfnim čvorovima (u slučajevima kad su limfni čvorovi zahvaćeni tumorom kod nekih tumora bitan je i broj zahvaćenih limfnih čvorova)
  4. prisutnost udaljenih metastaza

Što je to TNM-sustav za određivanje stadija tumora?

TNM-sustav za procjenu proširenosti tumora uključuje procjenu primarnog tumora, stanje regionalnih limfnih čvorova te prisutnost udaljenih metastaza.

TNM-sustav je prvi razvio i primijenio francuski liječnik Pierre Denoix, a od 1953. godine kada ga je preuzela i doradila UICC (International Union Against Cancer) postao je najčešće upotrebljavani sustav za određivanje proširenosti tumora. TNM-sustav za procjenu proširenosti tumora uključuje procjenu primarnog tumora (oznaka T), stanje regionalnih limfnih čvorova (oznaka N) te prisutnost udaljenih metastaza (oznaka M). Svakom od slova pridodaje se broj koji u slučaju primarnog tumora označava veličinu ili lokalnu proširenost primarnog tumora, a u slučaju regionalnih limfnih čvorova i udaljenih metastaza broj označava njihovu prisutnost ili odsutnost.

Primarni tumor (T)

  • T0 - nema znakova primarnog tumora
  • Tis - karcinom in situ (najraniji oblik tumora, preinvazivni tumor, tumor koji se ne širi u okolinu)
  • T1, T2, T3, T4 - veličina i/ili proširenost primarnog tumora (veći broj označava veći i/ili prošireniji primarni tumor)

Regionalni limfni čvorovi (N)

  • N0 - regionalni limfni čvorovi nisu zahvaćeni tumorom
  • N1, N2, N3 - regionalni limfni čvorovi su zahvaćeni tumor (veći broj označava više limfnih čvorova zahvaćenih tumorom)

Udaljene metastaze (M)

  • M0 - nema udaljenih metastaza
  • M1 - postoje udaljene metastaze

Na primjer, tumor debelog crijeva stadija proširenosti T2N0M0 označava mali tumor koji se nije proširio izvan debelog crijeva i nije metastazirao u regionalne limfne čvorove i udaljene organe. Za razliku od toga tumor debelog crijeva stadija proširenosti T3N2M1 označava veliki tumor koji se proširio izvan debelog crijeva i metastazirao u više od 3 regionalna limfna čvora te u jedan od udaljenih organa.

Određivanje općeg stadija proširenosti bolesti

Na temelju TNM-sustava proširenosti tumora određuje se i opći stadij proširenosti bolesti te se bolesnici svrstavaju u jedan od pet stadija bolesti.

  • Stadij 0 - bolesnici s karcinomom in situ
  • Stadij I - bolesnici s tumorom ograničenim na organ u kojem je tumor nastao
  • Stadij II - bolesnici s tumorom koji se proširio izvan organa u kojem je nastao
  • Stadij III - bolesnici s tumorom koji se proširio izvan organa u kojem je nastao i metastazirao u regionalne limfne čvorove
  • Stadij IV - bolesnici s tumorom koji je metastazirao u udaljene organe

Određuje li se stadij svih tumora TNM-sustavom?

Proširenost ginekoloških tumora donedavno se određivala FIGO-sustavom.

Kao što je već navedeno, TNM-sustav je najrašireniji sustav za određivanje proširenosti tumora, ali se ne koristi kod svih tumora. Tako se stupanj proširenosti tumora mozga i produžene moždine određuje prema tipu i stupnju diferenciranosti stanica od kojih su nastali. Za procjenu proširenosti limfoma koristi se tzv. Ann Arbor sustav, a za procjenu proširenosti Hodgkinove bolesti tzv. modificirani Ann Arbor sustav procjene stadija bolesti. Proširenost ginekoloških tumora donedavno se određivala FIGO-sustavom koji je sada uključen u TNM-sustav, a proširenost tumora dječje dobi može se uz TNM-sustav određivati i sustavom koji je razvila udruga Children's Oncology Group. Za tumore debelog crijeva se uz TNM-sustav koriste i dva tradicionalna sustava, Astler-Coller i Dukes, koji su dobili ime prema autorima koji su ih osmislili. Slična situacija je i s melanomom u kojem se uz TNM-sustav koristi i Clarkov odnosno Breslowljev sustav procjene proširenosti bolesti.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(154)
3.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.