Zaraze i otrovanja

Listerioza – infekcija koja vreba iz hrane

Objavljeno 20.10.2011.
Listerioza je zarazna bolest koja često ostaje zanemarena, a može rezultirati preranim porodom i pobačajem u trudnoći, kao i zahvaćanjem središnjeg živčanog sustava. Stoga primat u sprječavanju infekcije ima pravilno baratanje hranom te izbjegavanje nepasteriziranih mliječnih proizvoda.
Listerioza – infekcija koja vreba iz hrane

Otpornost kao glavno obilježje

Listeria monocytogenes predstavlja značajan problem za prehrambenu industriju te potencijalnu opasnost po ljudsko zdravlje.

Listerije su maleni, slabo patogeni mikroorganizmi rasprostranjeni po čitavom svijetu u okolišu i crijevima sisavaca (izuzev ljudi), ptica, ljuskara i paučnjaka. Razlikujemo nekoliko vrsta listerija, no prevladavajući patogen upravo je Listeria monocytogenes koja dovodi do pojave listerioze. Njena karakteristična obilježja poput razmnožavanja unutar velikoga raspona pH i temperature te izrazita otpornost na visoku koncentraciju natrijevog klorida omogućuju listeriji preživljavanje različitih postupaka koji se koriste pri obradi namirnica. Dodamo li tome sposobnost razmnožavanja na temperaturama skladištenja (+4°C), ne čudi što ova bakterija predstavlja značajan problem za prehrambenu industriju te potencijalnu opasnost po ljudsko zdravlje.

Premda je L. monocytogenes odavno prepoznata kao uzročnik bolesti u ljudi, tek je osamdesetih godina 20. stoljeća opaženo da je kontaminirana hrana glavni put prijenosa te bakterije iz okoliša u ljude. Listerioza u domaćih životinja značajan je gospodarski problem. Ona je u prvome redu bolest preživača, napose ovaca, ali obolijevaju i druge životinje; tako su na području sjeverozapadne Hrvatske zabilježene pojave listerioze na farmi krava i farmi činčila.

Rasprostranjenost u Hrvatskoj i svijetu

Među infekcijama koje se prenose hranom, listerioza najčešće dovodi do smrtnog ishoda.

Javnozdravstvena važnost listerioze nerijetko je podcijenjena zbog toga što je ona puno rjeđa u usporedbi s drugim akutnim infektivnim bolestima koje se prenose hranom, kao što je primjerice salmoneloza. Međutim, važno je znati da se među infekcijama koje se prenose hranom, listerioza svrstava među bolesti s najčešćim smrtnim ishodom. Njena incidencija u SAD-u bilježi pad od 1990. godine, sve do nedavne, najsmrtonosnije epidemije 2011. godine koja se dovodi u vezu s dinjama uzgojenim na poljoprivrednim zemljištima u Coloradu - ukupni broj zaraženih tada je iznosio 72 osobe, od kojih je smrtno stradalo njih 13. Godišnja incidencija listerioze u većini zemalja unutar Europske unije prosječno se kreće od dva do deset prijavljenih slučajeva na milijun stanovnika.

U istraživanju iz 2004. godine provedenome na području Hrvatske L. monocytogenes izolirana je u nešto više od 4 posto uzoraka kolača iz ugostiteljskih objekata tijekom godine dana, a izolirani serotipovi i količina bakterija u pregledanim kolačima imali su visok potencijalni rizik za infekciju u ljudi. U našoj su zemlji isto tako provedena istraživanja na domaćim nepasteriziranim mliječnim proizvodima gdje je ovaj uzročnik također pronađen, a izoliran je i iz 3 posto uzoraka svježega i smrznutoga mesa peradi. Dokaz bakterije iz smrznute hrane upozorava na činjenicu da L. monocytogenes može podnijeti i zamrzavanje.

Glavni klinički sindromi

Ulazna vrata infekcije predstavlja gastrointestinalni trakt, a klinička slika bolesti ovisi o osjetljivosti domaćina te o serotipu i količini unijetih bakterija.

Do infekcije ovom bakterijom najčešće dolazi preko zagađenih mliječnih proizvoda, sirovog povrća ili mesa, a također se može javiti neposrednim dodirom i tijekom klanja zaraženih životinja. Ulazna vrata infekcije predstavlja gastrointestinalni trakt, a klinička slika bolesti koje uzrokuje ovisi o osjetljivosti domaćina te o serotipu i količini unijetih bakterija. Razlikujemo pet glavnih kliničkih sindroma:

  • Kod infekcije u trudnoći (što čini trećinu svih slučajeva listerioze) L. monocytogenes se može asimptomatski razmnožavati u rodnici i maternici, a do eventualne pojave simptoma dolazi uglavnom u trećem tromjesečju trudnoće. Tada se najčešće javlja vrućica, glavobolje te bolovi u zglobovima i mišićima, a komplicirani slučajevi nerijetko završavaju prijevremenim porodom ili pobačajem. Simptomi se obično povlače nakon jednog do dva tjedna.
  • Novorođenačka infekcija dolazi u dva oblika. U ranom obliku infekcija listerijama događa se u maternici te dovodi do preuranjenog poroda i pojave septičkog oblika bolesti (sindrom granulomatosis infantiseptica), a uzročnika je moguće izolirati iz krvi, posteljice, ušiju, nosa i ždrijela. Kasniji oblik javlja se tijekom prolaska kroz vaginalni kanal, premda je zabilježen i kod poroda carskim rezom - tada se obično manifestira kao febrilni sindrom praćen gnojnim meningitisom, a u određenom broju slučajeva kao gastroenteritis ili upala pluća.
  • Infekcija središnjeg živčanog sustava zauzima centralno mjesto jer ovaj mikroorganizam ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva (posebice moždanog debla), kao i ovojnica mozga. Može dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), meningoencefalitisa i razvoja gnojnih žarišta u mozgu u vrlo rijetkim slučajevima. Promjene mentalnog statusa su česte, a konvulzije se javljaju u barem 25 posto zahvaćenih pacijenata.
  • Gastroenteritis uzrokovan L. monocytogenes dovodi do neinvazivnog proljeva u trajanju od jednog do tri dana, čija inkubacija najčešće iznosi 21 dan. Uz proljeve kao prepoznatljivo obilježje kod pacijenata dolazi do pojave vrućice, glavobolje, bolova u mišićima i ukočenog vrata, mučnine u trbuhu, pa čak i smetenosti, gubitka ravnoteže i konvulzija.
  • Okuloglandularna listerioza dovodi do upale očne jabučice i povećanja regionalnih limfnih čvorova, a razvija se nakon unosa infektivnog organizma kroz spojnicu oka. U slučaju da se ne liječi može dovesti do bakterijemije i meningitisa.

Liječenje i aspekti prevencije

Rana dijagnoza i bolje razumijevanje patogeneze listerioze značajno pridonose prevenciji, unapređenju liječenja te smanjenju teških posljedica ove bolesti.

Po postavljanju dijagnoze infekcije laboratorijskim dokazom uzročnika započinje se liječenje antibioticima, a najčešće se primjenjuje ampicilin kojemu se zbog sinergističkog učinka nerijetko dodaje i gentamicin. Uspješnost terapije ovisi o brzini postavljanja točne dijagnoze i započinjanju adekvatnog liječenja. Bakterijemija bi se trebala liječiti 2 tjedna, meningitis 3 tjedna, a gnojne upale mozga barem 6 tjedana. Bez obzira na primjenjenu terapiju, ukupna stopa smrtnosti kreće se između 20 i 30 posto, a 22 posto infekcija tijekom trudnoće rezultira gubitkom djeteta uz preživljenje majke u najvećem broju slučajeva.

Glavni korak u prevenciji je pravilan pristup hrani, od rukovanja i kuhanja do konzumacije. Tu svakako valja obratiti pažnju na pravilno pranje sirovog povrća te temeljito kuhanje hrane, kao i na važnost zagrijavanja hrane na dovoljno visoku temperaturu. Drugi značajan aspekt preventivnog djelovanja jest savjetovanje skupina pod visokim rizikom (kao što su trudnice i pacijenti s oslabljenim imunosnim sustavom) o izbjegavanju svih nepasteriziranih mliječnih proizvoda, što uključuje meke sireve poput fete, Brie i Camemberta. Sirni namazi i jogurti smatraju se sigurnim izborom. Rana dijagnoza i bolje razumijevanje patogeneze listerioze značajno pridonose prevenciji, unapređenju liječenja te smanjenju često teških posljedica ove bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(106)
4.2 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.