Prehrana

Giht i prehrana kod gihta

Objavljeno 05.03.2012.
Bolest uloga ili giht (lat. Arthritis urica) predstavlja metaboličku bolest povezanu s poremećajem u metabolizmu mokraćne kiseline. Mokraćna kiselina je spoj koji nastaje u našem organizmu kao završni produkt razgradnje purinskih baza. To su dušikom bogati spojevi koji ulaze u sastav svih nukleinskih kiselina, pa prema tome i velikog broja namirnica životinjskog podrijetla. Mnogo purina sadržano je i u kvascima.
Giht i prehrana kod gihta

Kako giht nastaje i kako se očituje

Bolest se u početku manifestira akutnim napadima boli u zglobovima.

Ta bolest može biti naslijeđena ili pak stečena. Oboljenje nastaje zbog trajnog, nenormalnog povećanja koncentracije mokraćne kiseline u serumu, a sam uzrok te pojave može biti vrlo različit. Kao posljedica gihta javlja se u prvom redu odlaganje soli mokraćne kiseline, koje nazivamo urati, u obliku kristala u kosti, hrskavicu i sinovijalnu tekućinu zglobova.

Bolest se u početku manifestira akutnim napadima boli u zglobovima zbog izuzetno oštrih kristala mokraćne kiseline koja se u zglobovima nakuplja. Kasnije, tijekom nastanka kronične bolesti, često dolazi do stvaranja naslaga soli mokraćne kiseline-urata u samim zglobovima i oko njih. Te se naslage nazivaju "tofi". Uz nastanak "tofa" u zglobovima i deformaciju zglobova koja se uslijed tog taloženja javlja, mogu se javiti u kroničnoj fazi bolesti lezije bubrega i urolitijaza (pojava bubrežnih kamenaca).

Kakva je učestalost pojave gihta

Učestalost pojave gihta u svijetu je različita. Smatra se da danas u Europi od ove bolesti boluje 0,4 % pučanstva, a u SAD-u oko 0,5 %. Najviše pogođeni narod ovom vrstom bolesti jesu novozelandski Maori koji obolijevaju čak do 10 %.

Na učestalost pojave uloga utječu pored nasljednih čimbenika zasigurno navike i način prehrane. U prilog tome govori i činjenica o gotovo potpunom nestanku ove bolesti tijekom I. i II. svjetskog rata kada je prehrana bila vrlo siromašna proteinima i purinima. Kada se nakon rata prehrana normalizirala učestalost pojave ove bolesti vratila se na svoje prijeratne vrijednosti.

Kod nas je giht najčešći u Dalmaciji, na otocima i priobalnom području. Muškarci obolijevaju i do devet puta više u odnosu na žene. Nadalje, kod muškaraca se ova bolest očituje ranije nego kod žena. Oni najčešće obolijevaju nakon 35. godine života. Žene najčešće bivaju pogođene ovom bolešću negdje tijekom razdoblja menopauze.

Danas se liječenje ove bolesti vrlo uspješno provodi terapijom lijekovima. Ali u slučaju ove bolesti važna je i pravilna prehrana, koja uvelike može doprinijeti uspješnom smirivanju bolesti i napada te poboljšati učinkovitost terapije lijekovima.

Prehrana kod bolesti zglobova (gihta)

U prehrani treba dati prednost namirnicama koje se mogu jesti svježe, bez dodatne pripreme. Prilikom pripreme hrane treba paziti na to da jelo pripremamo što brže, sa što manje kuhanja. Uputno je pripremati jelo na žaru, roštilj ili teflonskoj tavi, kuhati u malo vode ili na pari.

Koje namirnice jesti, a koje izbjegavati

Žitarice - kruh i tijesta svih vrsta, pri tom prednost imaju oni proizvodi od žita koji su priređeni bez dodatka kvasca i od onih žitarica koje sadrže gotovo minimalno purina. Nešto više purina sadrže raženi i pšenični kruh.

Mlijeko i mliječni proizvodi - mlijeko, fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, kiselo mlijeko, acidofilno mlijeko, kefir), sir od nemasnog mlijeka (bijeli sirevi i svježi sir).

Meso i iznutrice, riba - u slučaju akutnog napada gihta zabranjena je svaka upotreba mesa i mesnih proizvoda, kao i konzumiranje iznutrica (jetra, bubreg, srce, pluća), jake juhe do mesa i kosti, te riblje juhe. U danima kada se ne javljaju akutni napadi, kod kroničnih slučajeva manje se količine mesa mogu uzimati do tri puta tjedno. Uputno je tada koristiti teletinu, pureće i pileće bijelo meso, ribu, uz pažljivi način pripreme. Sve to mora obavezno biti pripremljeno uz malo masnoće, na žaru ili teflonu ili na pari. Dobro je na tako pripremljeno jelo dodati na kraju po koju žličicu visoko vrijednog maslinovog ulja (kvaliteta extra vergine). Isto vrijedi za ribu i morske plodove, ali je uputno izbjegavati školjkaše i mekušce. Nikako se ne smiju u prehrani koristiti (posebno tijekom akutnih napada): mozak, timusna žlijezda, mliječne žlijezde i riblja jajašca (ikra).

Jaja - mogu se koristiti u prehrani, ali najviše do dva jaja tjedno.

Povrće - dozvoljena je upotreba svih vrsta povrća uz umjereno korištenje onih vrsta koje u sebi sadrže odgovarajuću količinu purina, a to su: špinat, gljive, grah, cvjetača, grašak, šparoge, leća. Preporuča se korištenje buče, te krumpira kao priloga jelima. Krumpir je bolje kuhati u ljusci ili na pari, te peći uz minimalno masnoća. Prženi se krumpir nikako ne preporučuje zbog izrazite količine masnoća. Kao dodatak povrću pripremljenom "na lešo", može se na gotovo jelo usitniti češnjak i svježi peršin.

Juhe od povrća (variva) - moraju se pripremati brzo, s malo kuhanja. Usitnjeno povrće treba staviti na malo usitnjenog crvenog luka i pirjati kratko u vlastitoj vodi. Nakon par minuta dodati tople vode onoliko koliko želimo da nam juha bude gusta. Ostavimo da kuha oko pola sata na laganoj vatri. Na kraju dodamo sitno usitnjenu blitvu i nakon pet minuta izvadimo sa vatre. Prije posluživanja na gotovo jelo stavimo žličicu maslinovog ulja. U takve juhe dobro je dodati namirnice koje djeluju dijetoterapijski u ovakvim slučajevima bolesti, a to su:

Proso - namirnica izrazito bazičnog karaktera poznata po svom blagotvornom djelovanju na izlučivanje mokraće, te je odličan lijek protiv taloženja štetnih tvari kod reumatizma i kostobolje;

Ječam - dodan u juhe od povrća idealna je namirnica za one osobe koje su sklone debljanju i koje pate od povećane vrijednosti kolesterola u krvi. Ječmeno brašno izmiješano s octom bez kuhanja lijek je kod reumatizma;

Zob - redovitim korištenjem zobi u prehrani mogu se ublažiti upalni procesi u zglobovima i vezivnom tkivu;

Pšenica - uklanja smetnje u radu želuca i crijeva, a time i posljedice koje se očituju na zglobovima.

Posebno treba paziti na:

Masti - treba svesti na najmanju moguću mjeru jer se kod ovih bolesnika svakako mora spriječiti pojava pretilnosti, a osim toga masti usporavaju probavu i izlučivanje mokraćne kiseline.

Voće - može se koristiti sve voće, prednost ima ono voće koje se može ocijediti u sok.

Napitci - umjereno se dozvoljava upotreba čaja, kave i kakaa. Alkoholna pića se moraju izbjegavati jer utječu na nastanak laktata (mliječne kiseline) koja zakiseljuje dodatno organizam, a to može predstavljati dodatnu komplikaciju kod bolesti zglobova.

Kvasac - mora se izbjegavati u svim oblicima.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(335)
3.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.