Ginekologija

Policistični jajnici

Objavljeno 21.03.2012.
Prim. dr. sc. Vlatka Pandžić-Jakšić, dr. med., specijalist endokrinologije i dijabetologije
Sindrom policističnih jajnika vrlo je raznolik jer izraženost pojedinih njegovih obilježja može biti različita. Pojava simptoma je postupna pa se klinička slika može razlikovati u pojedinim životnim razdobljima. Njegova učestalost procjenjuje se i do 10%.
Policistični jajnici

Dijagnoza i raznolikost sindroma policističnih jajnika

Iako je policističan izgled jajnika u prvom planu u nazivu sindroma, tzv. policistično promijenjeni jajnici utvrđeni ultrazvukom nisu neophodni za postavljanje dijagnoze.

Hormoni su tvari koje svojim usklađenim djelovanjem utječu na rad cijelog tijela. Kada se dogodi neravnoteža ili poremećaj u tom sustavu, posljedice mogu biti vrlo raznolike. Najčešći hormonski poremećaj u žena je sindrom policističnih jajnika. Njegova učestalost procjenjuje se i do 10%. Dijagnoza sindroma policističnih jajnika može se postaviti ako su prisutne dvije osnovne odrednice:

  • tjelesni znakovi ili izmjeren višak androgenih hormona,
  • poremećaj ovulacije.

Iako je policističan izgled jajnika u prvom planu u nazivu sindroma, tzv. policistično promijenjeni jajnici utvrđeni ultrazvukom nisu neophodni za postavljanje dijagnoze sindroma policističnih jajnika. S druge strane, sam policističan izgled jajnika bez viška androgena i poremećene ovulacije, ne upućuje izričito na dijagnozu sindroma policističnih jajnika. Takav izgled jajnika relativno je čest i javlja se u skoro 25%, posebice mlađih žena, a s godinama se može postupno povući i ne mora biti povezan s hormonskom neravnotežom.

Sindrom policističnih jajnika vrlo je raznolik jer izraženost pojedinih njegovih obilježja može biti različita. Pojava simptoma je postupna pa se klinička slika može razlikovati u pojedinim životnim razdobljima. Neki znakovi mogu se prepoznati već u vrijeme pojave prvih menstrualnih krvarenja, a nekad žene ne traže pomoć prije sredine dvadesetih godina. Zašto se javlja, još ne znamo. Češći je u nekim obiteljima, ali u uzastopnim generacijama može biti različito izražen pa zasigurno možemo samo tvrditi da uzrok obuhvaća i nasljedne i okolišne čimbenike.

Hormoni su krivi...

Osnovni hormonski poremećaj u podlozi razvoja sindroma policističnih jajnika je višak androgenih hormona. Androgene hormone luče nadbubrežne i spolne žlijezde, u muškaraca testisi, a u žena jajnici. Testosteron je među njima najpoznatiji jer je odgovoran za razvoj i obilježja muškog spola. Stvaranje androgena je međutim i obvezatna prethodnica, korak u sintezi ženskih spolnih hormona estrogena. U žena se najveći dio androgenih hormona pretvara dalje u estrogene. Kada se ta ravnoteža poremeti, zbog prekomjernog lučenja androgena, zbog nedovoljnog pretvaranja androgena u estrogene ili zbog pretjerane osjetljivosti nekih žena na normalne razine androgena, dolazi do poremećaja viška androgena u žena.

Kožne promjene u sindromu policističnih jajnika

Akne također mogu biti posljedica viška androgena, ali su i inače česte pa ne moraju imati veze sa sindromom policističnih jajnika.

Kožne promjene jedan su od najprepoznatljivijih znakova viška androgena. One obuhvaćaju u prvom redu pojačanu dlakavost, a zatim akne i androgenu alopeciju. Ti poremećaji se javljaju jer su upravo žlijezde lojnice i tzv. folikuli dlake posebno osjetljivi na djelovanje androgena. Pri procjeni pojačane dlakavosti svakako treba uzeti u obzir da je ona u značajnoj mjeri određena etničkim obilježjima odnosno obiteljskoj sklonosti. U osoba mediteranskog podrijetla ili srednjoistočnih zemalja, dlakavost je izraženija nego primjerice u osoba sjevernoeuropskog ili dalekoistočnog podrijetla u kojih je znatno oskudnija. Pojačano djelovanje androgena u sindromu policističnih jajnika uzrokuje izraženiju dlakavost (hirzutizam) na licu, prsima i trbuhu.

Akne također mogu biti posljedica viška androgena, ali su i inače česte pa ne moraju imati veze sa sindromom policističnih jajnika. Kada su vrlo izražene, uporne te se jave u kasnijoj dobi (za razliku od puberteta) vjerojatnije su posljedica sindroma policističnih jajnika. Androgena alopecija označava gubitak (prorjeđivanje) kose. Može se također javiti u sklopu sindroma policističnih jajnika, ali ima i druge uzroke, a posebice se izdvaja nasljedna sklonost.

Neredovitost menstruacije i ovulacije

Većina žena sa sindromom policističnih jajnika je ipak plodna, ali vrijeme do zanošenja može biti produženo.

Neredovitost menstrualnih ciklusa jedna je od prvih tegoba koja je posljedica izostanka redovitih mjesečnih ovulacija. Razmak između ciklusa smatramo produženim kada je dulji od 35 dana i naziva se oligomenorea. Rjeđe se javlja izostanak menstrualnih ciklusa (amenorea) kada ih nema više od 200 dana. Neredovitost menstrualnih ciklusa uobičajena je u razdoblju nakon prve menstruacije jer redovite ovulacije tada još nisu uspostavljene. U adolescentica u te prve dvije godine eventualno postavljanje dijagnoze sindroma policističnih jajnika je prijevremeno i potrebno ga je izbjeći zbog nepotrebnog opterećivanja i obilježavanja.

Određen broj žena ima redovita krvarenja odnosno prividno uredne menstrualne cikluse, međutim ovulacije izostaju pa se sindrom policističnih jajnika razotkriva tek kad se jave problemi s neplodnošću. Većina žena sa sindromom policističnih jajnika je ipak plodna (prema kriteriju sposobnosti zanošenja u 12 mjeseci), ali vrijeme do zanošenja može biti produženo. Neplodnost u sindromu policističnih jajnika je izraženija s godinama pa se savjetuje planiranje obitelji na vrijeme. Rizici za gubitak odnosno komplikacije u trudnoći također su povećani.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(67)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

URINARNA INKONTINENCIJA

Ispunite upitnik procjene urinarne inkontinencije. URINARNA INKONTINENCIJA Nemogućnost kontroliranja ili zadržavanja mokrenja karakteristika je urinarne inkontinencije.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.