Alergije

Pravilna upotreba lijekova za alergije

Objavljeno 25.09.2012.
Kod liječenja alergijskih bolesti dišnog sustava često se nakon propisivanja određene terapije kod bolesnika javljaju dileme vezane uz način, vrijeme, učestalost i trajanje liječenja ordiniranim lijekom. Nije rijetka situacija u kojoj više članova domaćinstva ima alergijske tegobe. Nužno je, prvenstveno zbog higijenskih razloga, da svaki bolesnik ima svoje lijekove i pomagala za njihovu primjenu. Isto je važno i radi lakšeg praćenja potrošnje određenog lijeka od strane pojedinog bolesnika.
Pravilna upotreba lijekova za alergije

Liječenje alergijskog rinitisa

Nužno obratiti pažnju na rok trajanja lijekova.

Nazalni steroidi - glavni lijekovi za kontrolu alergijskog rinitisa i konjunktivitisa. Profilaksa simptoma ovim lijekovima treba početi barem 2 tjedna prije očekivanih tegoba. Prije aplikacije lijeka nos treba dobro ispuhati, vrh pumpice staviti u nosnicu (ne preduboko) i usmjeriti prema sredini nosnice (ne prema sredini nosa). Budući da lijekovi, ovisno o proizvođaču, djeluju 12 ili 24 sata, upotrebljavaju se 1 ili 2 puta dnevno. Kako u svom sastavu noviji preparati nemaju alkohol (kao stariji pripravci iz navedene skupine; alkohol suši sluznicu) preporuča ih se primjenjivati kontinuirano tijekom čitave sezone očekivanih tegoba (nekoliko mjeseci).

Antihistaminici - obično se upotrebljavaju kao dodatni lijekovi kod bolesnika koji već koriste nazalne steroide, u danima kada su tegobe izraženije usprkos već primijenjenoj osnovnoj terapiji. Budući da djeluju odmah po uzimanju, mogu se upotrebljavati diskontinuirano, po potrebi. Noviji preparati ne uzrokuju pospanost. Radi se o pripravcima u formi sirupa ili tableta, a nužno je pridržavanje preporuka o dnevnoj dozi.

Dekongestivi - nisu lijek izbora za liječenje alergijskog rinitisa. Obično se primjenjuju kod inicijalne pojave tegoba, a prije otkrivanja alergijske naravi bolesti. Ne primjenjuju se duže od tjedan dana.

Pripravci fiziološke otopine - sastavom su prilagođeni sastavu ljudske plazme. To su neutralni pripravci (bez lijekova) koji se koriste za vlaženje sluznice i ispiranje alergena sa sluznice nosa. S obzirom na sastav mogu se upotrebljavati više puta dnevno, neograničeno dugo. Nužno je obratiti pažnju na ispravan položaj pumpice kod aplikacije otopine, kako bi se izbjegla mehanička oštećenja sluznice vrhom pumpice (ne gurati pumpicu duboko u nos, ne usmjeravati vrh pumpice prema središnjem zidu nosnica). Također je nužno obratiti pažnju na rok trajanja pripravka.

Liječenje alergijskog konjunktivitisa - budući da su simptomi konjunktivitisa dominantno vezani uz alergijski podražaj sluznice nosa i posljedične refleksne simptome na razini sluznice oka, a manjim dijelom direktnim djelovanjem alergena na sluznicu oka, kod liječenja alergijskog konjunktivitisa nužno je dosljedno provođenje mjera preporučenih kod liječenja alergijskog rinitisa. Iznimno, kod jako izražene konjunktivalne iritacije usprkos svim mjerama liječenja rintisa, u liječenje se dodaju i kapi za oči, nakon pregleda i po preporuci oftalmologa.

Liječenje alergijske astme - lijekovi za kontrolu bolesti

Inhalacijski kortikosteroidi - osnovni lijekovi u kontroli simptoma alergijske astme. Lijekovi dolaze u različitoj formi i aplikatorima za primjenu lijeka koji u različitoj mjeri mogu olakšavati ili otežavati primjenu lijeka. Stoga je inicijalno dobro proučiti i razumjeti uputu o primjeni lijeka. Sve nejasnoće najbolje je raspraviti s liječnikom koji je lijek prepisao, pri čemu se uz usmena objašnjenja često provodi i kraća praktična edukacija.

Na tržištu postoje mnoga pomagala - komorice za primjenu inhalacijskih kortikosteroida u koje se lijek ispušta iz originalnog aplikatora ("pumpice") prije udisanja, budući da je tehnika udisanje lijeka iz komorice jednostavnija nego iz originalnog aplikatora (posebno kod djece ili starijih osoba).

Pravilna upotreba pomagala - komorice s maskom (za djecu do 6 godina života): lijek u "pumpici" protresti, skinuti čep, staviti "pumpicu" u predviđeno sjedište u komorici. Čvrsto prisloniti masku preko nosa i usta, istisnuti lijek u komoricu. Dijete bi trebalo udahnuti lijek kroz 8 - 10 normalnih udaha, pri primjeni lijeka ne bi trebalo plakati (plač bitno smanjuje ulazak lijeka u pluća).

Pomagala - komorice bez maske - za stariju djecu i odrasle: lijek u "pumpici" protresti, skinuti čep, staviti "pumpicu" u predviđeno sjedište u komorici. Usnik komorice obuhvatiti usnama i po istiskivanju lijeka u komoricu udahnuti lijek kroz 8 - 10 normalnih udaha (udah na usta, izdah na nos).

Kao i za lijekove, preporuča se da svaki bolesnik ima svoje pomagalo. Nužno je redovito održavanje čistoće pomagala (prije početka upotrebe i 1-2 x tjedno tijekom sezone upotrebe, pranje blagom otopinom detergenta i sušenje).

Pravilna upotreba lijekova bez pomagala - protresti aplikator, (skinuti čep), nekoliko puta duboko udahnuti i izdahnuti. Nakon zadnjeg izdaha staviti aplikator lijeka u usta i u trenutku početka dubokog, forsiranog udaha istovremeno aplicirati i lijek. Na kraju maksimalnog udaha zadržati dah koliko je moguće uz držanje aplikatora u ustima te polagano izdahnuti na nos. Tek potom maknuti aplikator iz usta.

Profilaksa se započinje barem 2 tjedna prije očekivane sezone tegoba i provodi kontinuirano (svaki dan) tijekom čitave sezone. S obzirom na dužinu djelovanja navedeni lijekovi se upotrebljavaju 1 ili 2 x dnevno.

Iako se neki od novijih inhalacijskih kortikosteroida transformiraju u aktivnu formu tek ulaskom u pluća, generalna preporuka kod primjene svih lijekova navedene skupine je obvezno ispiranje usta vodom nakon primjene (kod manje djece kod kojih se lijek aplicira preko komorice sa maskom nužno je i umiti dijete te mu u slučaju da još ne zna isprati usta, nakon primjene lijeka ponuditi piti neku tekućinu). Kako se glavnina lijepi na vlažnu sluznicu usne šupljine, to u nekih osoba u slučaju nepridržavanja ove preporuke dovodi do poremećaja ravnoteže normalne mikroflore u korist gljivica te razvoja gljivične infekcije usne šupljine s neugodnim simptomima poput peckanja, bjelkastih naslaga i neugodnog zadaha. Ova komplikacija zahtjeva prekid terapije inhalacijskim kortikosteroidom i lokalno liječenje antimikoticima, što otežava kontrolu osnovne bolesti.

Antileukotrieni - prvi lijek izbora kod blagih i rijetkih simptoma astme, kod umjerenih i izraženih simptoma bolesti koriste se kao pomoć inhalacijskim kortikosteroidima, a s ciljem bolje kontrole bolesti uz što niže doze steroida. Na tržištu se, ovisno o dozi, nalaze u formi praška, tableta za žvakanje ili tableta koje se gutaju. Upotrebljavaju se 1 x dnevno, navečer, uvijek u isto vrijeme. Prašak se daje djeci u dobi od 6. mjeseca života do 6. godine, može se aplicirati direktno u usta žlicom ili umiješati u neku hranu - jogurt, puding i sl. (ne tekućinu) te potom pojesti. Tablete za žvakanje namijenjene su djeci od 6 do 14 godina, žvaču se poput karamel-bombona, dok se u potpunosti ne otope u ustima. Tablete za adolescente od 14. godine i odrasle gutaju se bez žvakanja.

Liječenje alergijske astme - lijekovi za suzbijanje simptoma egzacerbacije

Sastav fiziološke otopine odgovara humanoj plazmi te se može upotrebljavati nekoliko puta dnevno, više dana za redom ili po potrebi.

Salbutamol - upotrebljava se samo kod simptoma otežanog disanja, nije lijek za kontrolu bolesti niti je lijek za kašalj. No, kako je kašalj čest popratni simptom bronhoopstrukcije, laicima je teško procijeniti treba li ili ne primijeniti bronhodilatator kod astmatičara u slučaju kašlja. Najjednostavnije pravilo je da se s jednom ili dvije doze salbutamola neće pogriješiti, ako bolesnik manje kašlje i po upotrebi lijeka mu je bolje, neka ga dalje nastavi uzimati jer je kašalj vjerojatno popratni simptom bronhoopstrukcije. Ako poboljšanje nakon primjene lijeka izostane, nužno je javiti se liječniku radi definiranja uzroka kašlja i dogovora o daljnjem liječenju. Maksimalna doza salbutamola je 4 x 1 potisak (za veću djecu i odrasle 4 x 2 potiska) / 24 sata. Tehnika uzimanja lijeka ista kao i kod inhalacijskih kortikosteroida.

Salbutamol, sirup - ima puno slabiji učinak u odnosu na pripravak za inhalaciju.

Upotreba inhalatora u kućnim uvjetima: lijekovi namijenjeni aplikaciji putem inhalatora koriste se isključivo pod nadzorom i na preporuku liječnika, nisu za kućnu upotrebu.

U kućnim uvjetima putem inhalatora može se primjenjivati fiziološka otopina za inhalacije, sa svrhom vlaženja dišnih putova i olakšavanja simptoma bolesti, posebno kod egzacerbacije astme. Sastav fiziološke otopine odgovara humanoj plazmi te se može upotrebljavati nekoliko puta dnevno, više dana za redom ili po potrebi.

Zaključak

Sve nejasnoće oko načina, početka, učestalosti i dužine primjene lijekova propisanih za liječenje alergijskih bolesti preporuča se prije primjene raspraviti s nadležnim pedijatrom, obiteljskim liječnikom ili subspecijalistom. U idealnim situacijama preporuča se kraća praktična edukacija.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(47)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.