Ginekologija

Kada su i kako se računaju plodni dani?

Objavljeno 26.03.2018.
Zlatko Topalović, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije
"Plodni dani, kako se računaju, kako se prepoznaju..." pitanja su koje često zanimaju žene. Svaka žena bi trebala poznavati anatomiju i fiziologiju ženskog spolnog sustava. Poznavanje vlastitog tijela, funkcioniranje reproduktivnih organa, menstruacijski ciklus, hormonska događanja u ciklusu i s tim u vezi određeni simptomi koje ima ženi pomažu da ove simptome prihvaća kao fiziološke, a ujedno joj pomažu da s visokom pouzdanošću zna kad su plodni, a kad neplodni dani u ciklusu. Ove spoznaje može iskoristiti kao oblik zaštite od neplanirane trudnoće ili u cilju bržeg ostvarivanja trudnoće.
Kada su i kako se računaju plodni dani?

Ženski spolni sustav

Jajnici imaju dvojaku ulogu - u njima se sintetiziraju spolni hormoni i u njima sazrijeva jajašce.

Ženske spolne organe čine: jajnici (ovariji), jajovodi (tube uterine), maternica (uterus), rodnica (vagina) i stidnica (vulva).

Jajnici su parni organi veličine oko 3 centimetra, smješteni uz lateralne stjenke zdjelice. U jajnicima se nakon rođenja ženskog novorođenčeta nalazi oko 1-2 milijuna tzv. primordijalnih folikula u kojima su jajne stanice. Do puberteta veliki dio ovih folikula atrofira, propadne i početkom puberteta ih ima oko 300-400 tisuća. S počekom puberteta ovi će folikuli dozrijevati i početi otpuštati zrele jajne stanice, odnosno započet će tzv. ovarijski ciklus a s tim u vezi i uspostava menstruacijskog ciklusa. Jajnici imaju dvojaku ulogu. U njima se sintetiziraju spolni hormoni i u njima sazrijeva jajašce koje se ovulacijom u svakom ciklusu otpušta.

U sredini zdjelice je materica od maternice do jajnika pružaju se jajovodi. Jajovodi su uske cjevčice koje prihvaćaju jajnu stanicu nakon ovulacije i svojim unutarnjim trepetljikama ih dovode do tzv. ampularnog dijela gdje eventualno dođe do oplodnje, a potom oplođena jajna stanica jajovodima dolazi do maternice. U maternici se oplođena jajna stanica implantira te je osnovna funkcija maternice da se u njoj razvija i raste plod do poroda. Rodnica služi kao kopulativni organ, kao porodni kanal i kroz rodnicu prolazi menstrualna krv prema van.

Fiziološka osnova menstruacijskog ciklusa

Do puberteta jajnici miruju, nema steroidogeneze, sinteze spolnih hormona i nema ovulacije. Funkciju jajnika pobuđuju s početkom puberteta hormoni hipotalamusa i hipofize, folikulostimulirajući (FSH) i luteinizirajući hormon (LH). Pod djelovanjem folikulostimulirajućeg hormona u jajniku se povećava folikul, umnožavaju se tzv. granuloza stanice folikula u kojima se sintetiziraju spolni hormoni (prvenstveno estradiol) i u njemu sazrijeva jajna stanica. Estradiol djeluje na maternicu, odnosno sluznicu maternice  endometrij i potiče njegov rast, proliferaciju te endometrij koji je iza menstruacije debljine 1-2 mm do sredine ciklusa proliferira do debljine 8-12 mm.

Sredinom ciklusa dolazi do skokovitog porasta luteinizirajućeg hormona hipofize koji utječe na pojačano lučenja cervikalnih žlijezda te sluz u rodnici postaje obilna, prozirna i rastezljiva  a ujedno skokoviti porast razine LH hormona dovodi do pucanja zrelog folikula i ovulacije. Ovu prvu fazu ovarijskog ciklusa karakteriziranu porastom folikula označavamo folikulinskom fazom na koju se nadovezuje sredinom ciklusa ovulacijska faza. Nakon prskanja folikula i izbacivanja jajne stanice, u prsnuti folikul se izlije nešto krvi iz prsnutih krvnih žilica te nastaje tzv. corpus rubrum, a potom djelovanjem luteinizirajućeg hormona corpus luteum (žuto tijelo) koje pored estradiola luči u većoj količini hormon progesteron.

Progesteron izaziva tzv. sekretorne promjene u endometriju maternice čineći tako endometrij pogodnim za primitak oplođene jajne stanice a ujedno pregesteron opušta muskulaturu maternice, tj. relaksira ju. Oba ova učinka djeluju povoljno na rani razvoj trudnoće te progesteron nazivamo hormonom zaštitnikom trudnoće što se obilno koristi u kliničkoj praksi u prevenciji ranih spontanih pobačaja. Treba naglasiti da progesteron djeluje i na termoregulacijski centar u mozgu te je uslijed ovog djelovanja temperatura tijela žene u ovoj fazi ciklusa blago povišena. Ovu treću fazu ovarijskog ciklusa nazivamo luteinskom fazom ili fazom žutog tijela.

Promjene u jajniku i maternici pod utjecajem hipofize

Ukoliko ne dođe do trudnoće žuto tijelo nakon 10-12 dana atrofira, pada razina estradiola i progesterona te nastupa menstruacija.

Ukratko, tijekom cijelog reproduktivnog perioda žene u njenom jajniku se izmjenjuju tri faze: 

  1. Folikulinska faza  rast folikula-sinteza i lučenje estradiola
  2. Ovulacijska faza  prskanje folikula i izbacivanje jajne stanice
  3. Luteinska faza  nastanak žutog tijela-sinteza i lučenje progesterona

Istovremeno u maternici se dešavaju promjene pod djelovanjem ovih hormona pa se menstruacijski ciklus u maternici odvija kroz dvije faze: 

  1. Prolifaracijsku  pod djelovanjem estradiola
  2. Sekrecijsku  pod djelovanjem progesterona

Ne smijemo zaboraviti činjenicu da se ove promjene u jajniku i maternici odvijaju zahvaljujući djelovanju hormona hipofize – folikulostimulirajućeg i luteinizirajućeg hormona i da je skokoviti porast luteinizirajućeg hormona neophodan za ovulaciju. Također ovaj nagli porast luteinizirajućeg hormona uzrokuje pojačano lučenje sluzi cervikalnih žlijezdi te sluz postaje obilna, rijetka i rastezljiva. To je tzv. plodna sluz. Jedino u uvjetima prisutne plodne sluzi spermatozoidi mogu iz rodnice prodirati ascendentno prema maternici i jajovodima te oploditi jajnu stanicu.

Ukoliko ne dođe do trudnoće, žuto tijelo nakon 10-12 dana atrofira, pada razina estradiola i progesterona te nastupi krvarenje iz maternice - tj. menstruacija. Pad estradiola i progesterona je signal hipofizi da počne pojačano lučiti FSH i započinje novi menstruacijski ciklus. Ove cikličke promjene se ponavljaju kroz cijelu reproduktivnu fazu života žene osim u vrijeme trudnoće.

Kako izračunati plodne dane?

Ukoliko žena nauči prepoznavati promjene u svom organizmu tijekom menstruacijskog ciklusa može lako i pouzdana utvrditi kad su joj plodni dani. Na ovim činjenicama zasnivaju se tzv. prirodne metode kontracepcije a to su: kalendarska, temperaturna i Billingsova metoda.

Izračunavanje kalendara ovulacije

Kalendarska metoda izračunavanja plodnih dana zasniva se na činjenici da je period od ovulacije do slijedeće menstruacije uvijek stabilan 14-15 dana, dok je prvi dio ciklusa nestabilan i može trajati 7-21 dan. Žena bi trebala šest mjeseci bilježiti trajanje ciklusa te plodne dane izračunati po obrascu - prvi plodni dan: najkraći menstruacijski ciklus -3 dana, zadnji plodni dan: najdulji menstruacijski ciklus +3 dana.

Dakle, ako žena ima 28 dnevni ciklus ovulacija je 14 dan ciklusa i njeni plodni dani su od 11-17 dana, s obzirom da spermatozoidi žive oko 2 dana pa odnos 2, po nekima i 3 dana prije ovulacije može dovesti do oplodnje. Nadalje, i jajna stanica živi do 2 dana te odnos 1-2 dana iza ovulacije može dovesti do oplodnje. Ako žena ima skraćen ciklus (npr. 24 dana) ovulacija je vjerojatno desetog dana ciklusa pa su joj plodni dani od 7-13 dan ciklusa. Ukoliko žena ima ciklus od 32-33 dana ovulacija je 18-19 dan ciklusa. te su joj plodni dani od 15-22 dan ciklusa. Ukoliko žena ima nepravilne cikluse onda je ova metoda za izračunavanje plodnih i neplodnih dana nepouzdana. Izračunaj plodne dane.

Mjerenje bazalne temperature

Temperaturna metoda temelji se na povišenju bazalne temperature uslijed djelovanja progesterona.

Temperaturna metoda izračunavanja plodnih dana se zasniva na činjenici da progesteron koji se pojačano sintetizira i luči 1-2 dana nakon ovulacije uzrokuje, djelovanjem na termoregulacijski centar u mozgu, povišenje tzv. bazalne temperature. Bazalna temperatura tijela je izmjerena vrijednost temperature nakon minimalno 6 sati spavanje, prije ustajanja i u uvjetima da žena nije bolesna te joj je temperatura zbog toga povišena.

Bazalna temperatura je u prvoj, folikulinskoj fazi ciklusa oko 36.4-36.7 °C, a u drugoj, luteinskoj fazi ciklusa, djelovanjem progesterona oko 36.9-37.2 °C. Ako žena tijekom više ciklusa svako jutro mjeri temperaturu i upisuje na temperaturnom kalendaru jasno će uočiti taj skok temperature u drugoj fazi ciklusa. Kako je skok temperature nakon ovulacije, žena bi se trebala štititi od menstruacije u prvoj fazi ciklusa do skoka temperature i još 2 dana, a nakon toga je sigurno u neplodnim danima.

Billingsova ovulacijska metoda – prepoznavanje plodne sluzi

Billingsova metoda se koristi činjenicom da luteinizirajući hormon potiče cervikalne žlijezde na pojačano lučenje sluzi.

Billingsova metoda prepoznavanja i određivanja plodnih dana danas je najprihvaćenija i najsigurnija metoda. Koriste je parovi koji izbjegavanjem odnosa u plodne dane koriste metodu kao prirodnu kontracepcijsku metodu, a koriste je i oni parovi koji ciljanim odnosima u plodne dane žele što prije postići trudnoću.

Billingsova metoda se koristi činjenicom da luteinizirajući hormon potiče cervikalne žlijezde na pojačano lučenje sluzi koja postaje obilna, prozirna i rastezljiva. Ove karakteristike sluz ima 2 dana prije ovulacije i još 2-3 dana iza ovulacije. Ako žena uzme iz rodnice malo ove sluzi primijetit će da je može rastegnuti između palca i kažiprsta. Nakon 3 dana od ovulacije sluz postaje oskudna, mutna i ne može se rastegnuti. Zbog pojačane plodne sluzi žena osjeća i pojačanu vlažnost rodnice i stidnice.

Dakle, ako žena svako jutro ocjenjuje karakteristike sluzi u rodnici jasno će upoznati razlike u plodne i neplodne dane. Danas postoji Svjetska organizacija za Billingsovu ovulacijsku metodu (WOOMB) i Australski istraživački i referentni centar za ovu metodu (OMR&RCA). Ove institucije svoje djelovanje temelje na kvalitetnom i autentičnom podučavanju ove metode diljem svijeta, a po podacima ovih institucija danas u svijetu ovu metodu koristi oko 50 milijuna žena u više od 80 zemalja svijeta.

Plodnu sluz dakle može prepoznati tijekom ciklusa svaka žena. Poteškoće nastaju u slučaju da žena ima učestale infekcije kad i u druge dane ima pojačanu sekreciju. Ali taj pojačani sekret zbog infekcije ipak ima drugačije karakteristike i nema onu rastezljivost koja se vidi jedino kod plodne sluzi. U infekciji osim toga žena obično ima i druge simptome kao što su peckanje, svrbež, crvenilo i iritacija.

Dodatna pomoć u prepoznavanju plodnih dana

Žene koje ipak osjećaju nesigurnost kod subjektivnog procjenjivanja plodne sluzi mogu se dodatno služiti pomagalima za određivanje plodnih dana kao što su mini ovulacijski mikroskop i LH test.

Mini ovulacijski mikroskop se zasniva na činjenici da je sluz u plodne dane obilna, rijetka i rastezljiva, ali i drugačijih kemijskih svojstava nego u neplodne dane - stoga ako se sluz promatra mikroskopom vide se različite slike u neplodne i  plodne dane. U neplodne dane žena u vidnom polju mini mikroskopa vidi točkice i crtice, a u plodne dane kristaliće kao slika paprati u šumi. Kada se žena tijekom 2-3 ciklusa nauči razlikovati ove različite slike u vidnom polju može se potpuno osloniti na određivanje plodnih dana, a uz to još zapaža da kristaliće paprati vidi onda kad je pojačana vlažnost rodnice i stidnice te kad je sluz obilna, rijetka i rastezljiva.

LH test je mali aparatić koji registrira razina luteinizirajućeg hormona u urinu. Uz aparatić dolaze test trakice koje se urone u urin a potom stave u aparatić. U uvjetima niske razine luteinizirajućeg hormona pojavljuje se jedna crtica ili oznaka "minus", a u slučajevima visoke razine luteinizirajućeg hormona pojavljuju se dvije crtice ili oznaka "plus". Dakle test je pozitivan ili negativan, a pozitivan test pokazuje da je žena u plodnim danima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(164)
4.1 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

URINARNA INKONTINENCIJA

Ispunite upitnik procjene urinarne inkontinencije. URINARNA INKONTINENCIJA Nemogućnost kontroliranja ili zadržavanja mokrenja karakteristika je urinarne inkontinencije.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.