Žensko zdravlje

Prehranom protiv celulita

Objavljeno 18.03.2004.
Valentina Gregurić, dipl. nutricionist
Proljeće i ljeto su razdoblja kada se sve više razmišlja o njezi tijela. Dolaskom toplijih dana najuočljiviji nedostaci su oni na tijelu pa je i razumljivo da okupiraju našu pozornost. Prema nedavnim istraživanjima od celulita trpi približno 80% žena razvijenoga svijeta i potrebno ga je shvatiti ne samo kao estetski već i kao zdravstveni problem.
Prehranom protiv celulita

U akciju!

Neki će možda biti sumnjičavi i odustati prije samog početka, no treba znati da je upravo ljeto pravo vrijeme za promjene. Iskoristite vrijeme kada procesi u organizmu prate prirodni energetski tijek - dokazano je da se ljeti brže mršavi i lakše uklanja celulit.

Ukratko o nastanku celulita...

Sam proces, brzina i obujam nastanka celulita dosta je individualan, iako se u pravilu mogu razlučiti četiri osnovne faze njegova nastanka.

U medicinskoj terminologiji poznat je već oko 100 godina, iako mehanizam njegova nastanka sve do danas nije u potpunosti razjašnjen. Pod celulitom podrazumijevamo posebno stanje vezivnog tkiva, a s obzirom da nije nužno vezan za debljinu, mogu ga imati i mršave osobe. Sama pojava nastaje zbog povećanja masnih stanica. U normalnom stanju njihov je promjer 1 do 2 milimetra, a kod celulita se mogu povećati čak i do 10 puta. Promjene pri "narančinoj kori" prvenstveno obuhvaćaju stanično tkivo kože i to naročito masno i vezivno potkožje, te krvne i limfne žile.

Sam proces, brzina i obujam nastanka celulita dosta je individualan, iako se u pravilu mogu razlučiti četiri osnovne faze njegova nastanka.

  1. U prvoj fazi u masnim stanicama dolazi do nakupljanja vode (edemi) i masti pa one povećavaju svoj volumen.
  2. U drugoj fazi, povećane masne stanice počinju pritiskati susjedne krvne i limfne žile. Zbog toga dolazi do slabije opskrbe tkiva s kisikom i hranjivim tvarima, što dovodi do nakupljanja toksičnih tvari koje takav, otežani krvotok, ne može eliminirati.
  3. U trećoj fazi se opaža otvrdnuće i zadebljanje vezivnih kolagenskih niti. Broj elastičnih vlakana se smanjuje, a koža na tim predjelima postaje tanja. U ovoj fazi se celulit počinje izražavati izvana (poput narančine kore).
  4. Za četvrtu fazu (sklerozna faza) je značajno da se čvrsti čvorići mogu opipati. U toj fazi u celulitom obuhvaćenim područjima česte su i bolne upale potkožnog masnog i vezivnog tkiva (aseptična upala).

Uzroci nastanka celulita

Od mnogobrojnih čimbenika koji mogu utjecat na nastanak celulita, najvažniji među njima svakako su:

  • genetski;
  • hormonski (posebice estrogen);
  • psihološki (kronični stres);
  • nepravilna prehrana;
  • tjelesna konstitucija;
  • neadekvatna tjelesna aktivnost;
  • pušenje.

Ipak, pored genetskih i drugih čimbenika, celulit je najčešće odraz prekomjernog unosa kalorija, neadekvatne prehrane, nepravilno kombiniranih namirnica, nedovoljne tjelesne aktivnosti kao i neredovitog čišćenja organizma od otpadnih tvari.

Zašto ga muškarci imaju manje (ili nemaju)?

Muškarci su, u odnosu na žene, po pitanju nastanka "narančine kore", u višestrukoj prednosti. Osnovni razlozi su razlike u hormonalnom sustavu (prije svega se to odnosi na estrogen) i strukturi vezivnog i potkožnog tkiva. Otporne kolagenske niti muškog tkiva su međusobno čvrsto prepletene i manje rastezljive nego li kod ženskog spola. To je ujedno i razlog zašto se masti kod muškaraca jednakomjernije raspoređuju i ne uzrokuju nastajanje celulita. No, u posljednje vrijeme ni muški spol nije pošteđen. Nažalost, osim prirodne produkcije hormona, sve smo više pod udarom onih koje uzimamo izvana, bilo namjerno (npr. lijekovi) ili ne (npr. prehranom).

Posebna opasnost krije se u konzumiranju hrane animalnog porijekla. Naime, životinjama se radi povećanja težine i bržeg rasta i razvoja (prirasta) u hranu dodaju hormoni za poticanje rasta. Danas se zna da su mnogi zdravstveni poremećaji povezani s konzumiranjem hormona iz takove hrane. Upravo se to jedan od razloga što se celulit sve više javlja i kod muškaraca.

Pravilnom prehranom protiv celulita

Svakako važan je i dostatan unos tekućine, koja omogućuje lakšu eliminaciju otpadnih tvari i toksina iz organizma.

Celulit se često poistovjećuje s pretilošću i tada se pribjegava pogrešnom načinu liječenja - redukcijskim dijetama, a kao rezultat dolazi do mršavljenja dijelova tijela kojima to nije potrebno, dok neestetski jastučići ostaju nepromijenjeni. Iako standardnog prehrambenog tretmana protiv celulita nema jer je svaki celulit priča za sebe, strategija napada ovisi o stupnju poremećaja, a zasniva se na niskokaloričnoj prehrani, te stalnim tjelesnim aktivnostima. Dijetoterapija celulita je stoga podosta individualna, no neka pravila vrijede gotovo za sve slučajeve.

Među namirnice koje se preporučuju svakako spadaju:

  • nemasno meso i riba;
  • svježi sirevi;
  • voće i povrće;
  • med;
  • mliječni proizvodi s manjim udjelom masnoće i fermentirani mliječni proizvodi.

Među namirnice koje se ne preporučuju, spadaju:

  • alkoholna i gazirana pića;
  • masno meso, suhomesnati proizvodi;
  • konzervirana hrana;
  • suho voće;
  • slastice;
  • općenito visokokalorična hrana.

Vitkije osobe ipak u prehranu mogu ubaciti neke namirnice kao što su:

  • punomasno mlijeko;
  • jaja;
  • pekmez;
  • tjestenina.

Prvi i osnovni nutricionistički pristup pri uklanjanju celulita svakako je postavljanje uravnotežene i pravilne prehrane bogate vitaminima, mineralima i vlaknima. Svakako važan je i dostatan unos tekućine (bar oko 2,5 L dnevno), koja omogućuje lakšu eliminaciju otpadnih tvari i toksina iz organizma. Savjetuje se izbjegavanje pušenja, slatkiša, gaziranih napitaka i alkohola.

Anticelulitna dijeta podrazumijeva raznoliku prehranu s malo kaloričnih namirnica, a bogatu vlaknima, voćem i povrćem, biljnim uljima, te konzumiranje namirnica koje sadrže dovoljne količine vitamina A, E, C i K što poboljšavaju tonus kože i jačaju stijenke vena i kapilara. Hranu bi također trebalo što manje soliti. U svrhu što bolje terapije svakako su dobrodošli i dodaci prehrani, a posebice multivitaminski i mineralni. Takve tvari, a naročito one s antioksidacijskim djelovanjem, pomažu organizmu u obrani od slobodnih radikala, koji su, kako je spomenuto, otpadni produkti zatočeni u promijenjenom potkožnom tkivu.

Za uklanjanje slobodnih radikala i toksina od pomoći mogu biti i alge te dodaci na bazi algi. Njihovo djelovanje može biti korisno (ovisno o vrsti) prije svega jer sadrže klorofil ili saponine te mineralne tvari (prvenstveno kalcij). Vitamin C i bioflavonoidi svakako su od pomoći jer osim što djeluju antioksidativno, pomažu u regulaciji propusnosti kapilara i žila. Takvim djelovanjem pomažu u što manjem zadržavanju međustanične tekućine u predjelu obuhvaćenom celulitom, pa tako smanjuju mogućnost njegova napredovanja. Ujedno omogućuju smanjivanje volumena naraslih masnih stanica.

Vitamin C je zajedno s vitaminom E važan i za održanje i postizanje bolje elastičnosti vezivnog tkiva. Osim primjerene prehrane svakako je važno i redovito gibanje (bar 3-5 sati tjedno). Svakodnevna tjelesna aktivnost korisna je iz dva, osnovna razloga. Kao prvo tamo gdje su mišići, nema masnih naslaga, i drugo, stezanjem mišića pojačava se cirkulacija. Izvrsni efekti pri skidanju celulita mogu se postići vožnjom bicikla, plivanjem, ubrzanim hodanjem i sl.

Kompleksno protiv kompleksnog

Uklanjanje celulita je dugotrajan proces, koji uvelike ovisi o ustrajnosti i strpljenju.

Celulit je kompleksan problem, pa je stoga i njegovo uklanjanje kompleksno. Uklanjanje celulita je dugotrajan proces, koji uvelike ovisi o ustrajnosti i strpljenju. Niti jedna, dosad poznata metoda, sama po sebi nije uspješna, no moguće je značajno smanjiti njegovo vanjsko izražavanje te usporiti njegovo napredovanje. Estetski izgled te smanjenje zdravstvenih problema lako ćemo postići kombiniranjem različitih pristupa. Među njima svakako su nezaobilazni pravilna prehrana i primjerena tjelesna aktivnost.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.