Majka i dijete

Ozljede u djece

Objavljeno 01.02.2005.
Dr. sc. Tamara Voskresensky-Baričić, dr. med., specijalist pedijatar
Ozljede i nesretni slučajevi predstavljaju najčešći uzrok smrti u djece iznad prve godine života, a treći po učestalosti razlog bolničkog liječenja. Djeca su, od trenutka kada njihova snaga dozvoli samostalno pokretanje, što znači od 3. ili 4. mjeseca života, podložna ozljedama. Vrsta ozljeda je dijelom ovisna o dobi djeteta, a rizik ozljeđivanja je moguće umanjiti do ukloniti, tako da za većinu nesreća krivnju snose isključivo odrasli koji se brinu za dijete.
Ozljede u djece

Uvod

S poda valja ukloniti biljke čije otrovne listove dijete može žvakati ili progutati (morate dobro poznavati biljke koje možete slobodno ostaviti).

Mala djeca se najčešće ozljeđuju u kući i oko kuće. Dojenčad je podložna padovima s neograđenih površina (najčešće stolova za previjanje), jer njihova pokretljivost kretnjama puzanja, omogućava brzu promjenu položaja i orijentacije tijela na površini. Obzirom na to da je glava najteža, padovi se uglavnom događaju na glavu. Srećom, većina padova završi dobro i bez posljedica, ali one mogu biti značajne, i stoga je vrlo važna mjera, koja mora biti refleksna, uvijek držati dijete jednom rukom kada dohvaćamo stvari za vrijeme kad je dojenče na stolu, i nikada ne ostavljati krevetić potpuno otvoren.

Druga je opasnost kod novorođenčadi i male dojenčadi gušenje jastukom ili pokrivačem, mekanom igračkom... Stoga stavljajte novorođenče i malo dojenče u krevetić na ravnu podlogu, bez jastuka, bez igračaka oko uzglavlja, omotano ili lagano pokriveno tankim pokrivačem, u položaju na boku. Pazite da mačke nemaju pristup dječjem krevetiću ili kolicima (one se mogu smjestiti na lice djeteta i ugušiti ga!).

Dječja samoposluga

Dijete koje puže i tek prohodalo dijete može samo dohvatiti različite predmete i povući na sebe nešto što bi ga moglo ozlijediti. Treba voditi računa o sitnim predmetima koje može progutati, udahnuti ili ugurati u nos ili uho. Takvi predmeti (kuglice, igračke iz sitnih dijelova) moraju biti strogo izvan dohvata djece. Poštujte naputak proizvođača o dobi za koju je igračka prikladna i ni u kojem slučaju ne nudite dijete ispod 3 godine kikirikijem, lješnjacima, orasima ili jelima u kojima se nalaze krupniji komadići sjemenki ili orašastih plodova, a i kod starije djece kad konzumiraju nešto takvo pazite da su mirna.

Uslijed udahnuća nečega od spomenutog dijete se može ugušiti, a u najboljem slučaju vađenje stranog tijela iz dušnika ili bronha zahtijeva opću anesteziju. Najčešće dijete udahne neki sitni predmet, vrlo često kikiriki ili sitan bonbon, koji mu sami roditelji daju, u dobi između 1,5 i 3 godine. Ulazi za jednjak i dušnik vrlo su blizu, koordinacija gutanja je nedovoljno razvijena, a uz sve to je dijete često još i fizički aktivno.

Opasnost od gušenja predstavljaju i plastične vrećice koje dijete može sebi ili mlađem djetetu navući na glavu, tako da njima nema mjesta u blizini malog djeteta. Gutanje stranog tijela najčešće nema posljedica, jer i šiljasta strana tijela, a pogotovo kuglasta, budu izbačena stolicom za dan-dva. 

Mali istraživači u svijetu opasnosti

Kod baratanja noževima, škarama ili iglama, pokažite mu ih izbliza, neka ih i opipa i upozorite ga da su to opasni predmeti i da bi ih jako boljelo da se njima ozlijede, te da ih ni u kom slučaju ne diraju, već da uvijek zovu vas ako im zatrebaju

S poda valja ukloniti biljke čije otrovne listove ono može žvakati ili progutati (morate dobro poznavati biljke koje možete slobodno ostaviti). Sljedeća opasnost su električne utičnice. Zaštitite sve dostupne utičnice u stanu posebnim poklopcima, koje možda treba i zalijepiti. Kupanje djeteta u kadici nosi rizik utapljanja. Nikada se ne smije dojenče, mada čvrsto sjedilo, kao niti malo dijete, ostaviti samo niti trenutak u kadici u kojoj se nalazi voda. I visina od 10 cm je dovoljna za utapljanje, ako dijete klizne licem prema dolje i nos i usta mu dospiju pod vodu. Prohodala djeca se znaju poskliznuti u velikim kadama, kada mogu udariti glavicom, ostati bez svijesti i utopiti se.

Dob malog djeteta nosi, osim spomenutih opasnosti, još i neke nove. Samostalna pokretnost, penjanje, dohvaćanje stvari koje mu i nisu direktno pri ruci, uz prirođenu znatiželju, nose najrazličitije rizike. Tu spadaju ozljeđivanja oštrim predmetima, slučajna trovanja, opekline. Moramo biti svjesni činjenice da dijete promatra odrasle u njihovim radnjama, te čeka priliku oponašati ih, odnosno, ako nije dovoljno upoznalo neke predmete koje je vidjelo, vjerojatno će ih potražiti kad je samo, da ih u miru prouči. Stoga, nikada nemojte pred djetetom uzimati lijekove, koji su najčešći uzrok trovanja, držite ih izvan dohvata, po mogućnosti zaključane. Isto vrijedi i za kemikalije u kućanstvu.

Kod baratanja noževima, škarama ili iglama, pokažite mu ih izbliza, neka ih i opipa i upozorite ga da su to opasni predmeti i da bi ih jako boljelo da se njima ozlijede, te da ih ni u kom slučaju ne diraju, već da uvijek zovu vas ako im zatrebaju. Djeca poštuju pravila i redovito će vas poslušati, a i zadovoljili ste njihovu znatiželju.

Opekline

Jedna vrsta vrlo teških, a na žalost čestih ozljeda su opekline, i to opekline vrelom tekućinom ili parom. Takve ozljede su isključiva odgovornost odraslih. Prilikom kuhanja i korištenja pećnice držite dijete podalje, a posude u kojima kuhate stavite na žarnjak blizu zida. Kod prenošenja vrele vode budite sigurni da dijete nije u blizini ili negdje oko vaših nogu. Nikada ne ostavljajte vrelo glačalo odloženo bez nadzora, a da je malo dijete u blizini, a pogotovo ne vrelu vodu u nekim posudama na podu ili sl. Uvijek je lakše povesti dijete sa sobom, ako napuštate prostoriju gdje je nešto vruće bez nadzora. Opasnost predstavljaju i slavine s vrućom vodom.

Najsigurnije je imati mješalicu i uvijek je ostaviti na srednjem položaju, no u slučaju da imate odvojene slavine za vruću i hladnu vodu, a dijete ih može dohvatiti, pažljivo ga upozorite da ne dira onu za vruću vodu i demonstrirajte što će se dogoditi u suprotnom. Ne treba smesti s uma niti kuhinjske električne uređaje (noževi, mikseri, sušila za kosu), koji djecu jako privlače, a kojima današnja kućanstva obiluju. Oni mogu biti izvor mehaničkih ozljeda, opeklina ili strujnih udara. Najbolje ih je držati izvan dohvata, a u slučaju da to nije moguće, paziti da su isključeni, te svakako upozoriti djecu da ih ne diraju i objasniti opasnosti. 

Izvan vidokruga

Dob školskog djeteta nosi nove opasnosti ozljeđivanja u igri, gdje je dijete nerijetko bez nadzora odraslih, u grupi koja može imati opasne inspiracije, ozljeda u prometu, te onih vatrenim oružjem.

Sve te okolnosti treba provjeriti i prilikom posjete, jer će dijete istraživati njemu nepoznat prostor ako svrnete pozornost od njega. Što se tiče penjanja i padova s visine i niz stepenice, tu ne možete spriječiti nezgode, i ne pokušavajte odgovoriti dijete od takvih aktivnosti, već ga "trenirajte" kako da ih najspretnije obavi. Gledajte ga dok se penje, ohrabrujte ga da se drži i da pazi, te postavite neke prihvatljive granice. Jedino nikada ne ohrabrujte dijete da gleda kroz prozor ako ste na višem katu, niti s odraslim koji ga pridržava, jer nikad ne znate trenutak kada će se samo popeti, i kada će nešto privući njegovu pažnju da se suviše nagne.

U domaćinstvima s okućnicom, vrtom, alatima i strojevima vrebaju još brojnije opasnosti i važno je uočiti ih, te ukloniti sve potencijalno opasno iz okoline gdje dijete boravi, a malo dijete držati neprekidno na oku. Dob školskog djeteta nosi nove opasnosti ozljeđivanja u igri, gdje je dijete nerijetko bez nadzora odraslih, u grupi koja može imati opasne inspiracije, ozljeda u prometu, te onih vatrenim oružjem.

O ovom potonjem ne mora se ništa više reći nakon niza nesretnih slučajeva u kojima su stradala djeca, a za što krivnju snose isključivo odrasli. Što se tiče ozljeda tijekom igre, nepromišljenih pothvata u grupi i sl., treba s djetetom prodiskutirati moguće opasnosti i posljedice, te apelirati na njegov razum i zrelost. 

Djeca u prometu

Za djecu kao sudionike u prometu, bilo kao pješake, bicikliste ili suvozače važno je poduzeti sve što je u našoj moći da ih zaštitimo. To s prvenstveno odnosi na uporabu zaštitnih rekvizita kao što su biciklističke kacige, autosjedalice prilagođene veličini djeteta, u kojima se dijete fiksira pojasom (to se, naravno, kao i posebne dječje sjedalice za bicikle kojima upravljaju odrasli, odnosi na mlađe uzraste djece), zaštitni pojasevi u automobilu.

Djeca-pješaci moraju znati put kojim se kreću svakodnevno, poznavati osnovne propise i poštovati pravila, čemu ih valja učiti od rane dobi. Zaštita od te vrste ozljeda, nažalost, najčešće nije u našoj moći. 

Postupci u slučajevima ozljeđivanja

U slučajevima ozljede glave, a naročito ako dođe do gubitka svijesti, dugog sna, povraćanja, potrebno je odmah se javiti liječniku.

Roditelji ili odrasli koji se brinu za dijete moraju biti upoznati s osnovnim mjerama koje će poduzeti u slučajevima ozljeđivanja. Najbolje da imaju i osnovno znanje o mjerama održavanja životnih funkcija (reanimaciji), koje uključuju davanje umjetnog disanja i masažu srca. Te mjere su naročito važne prilikom utapljanja ili nakon strujnog udara. Prva pomoć pri opeklinama bilo kojim izvorom topline jest hlađenje zahvaćenog dijela tijela tekućom vodom. Ni u kojem slučaju ne stavljajte na opečenu površinu ulja, bjelanjak jajeta ili neke masti, niti ne pokrivajte kožu nekim pokrovom, jer to može dovesti do infekcije, a potrebno je i neko vrijeme da se utvrdi stupanj opekline.

U slučaju nastanka mjehura, javite se liječniku. Kod gušenja treba osloboditi dišne puteve polijeganjem djeteta na ravnu podlogu i omogućiti dotok čistog zraka. U slučaju gušenja nekim predmetom dojenče i malo dijete okrenuti glavom nadolje preko lijeve ruke, a desnom nekoliko puta energično udariti po leđima u visini između lopatica, dok kod starije djece valja pokušati izvesti Heimlichov hvat, pri kojem obuhvatimo dijete s leđa, i skupljenim šakama izvršimo nekoliko naglih brzih pritisaka u području ispod prsne kosti što, uslijed trenutnog povišenja tlaka u prsištu, dovede do izbacivanja stranog tijela iz dišnih puteva.

Različite mehaničke ozljede, koje su i najčešće u roditeljskoj praksi, u većini slučajeva mogu se riješiti konzervativnim mjerama, bez pomoći liječnika. Međutim, u slučajevima ozljede glave, a naročito ako dođe do gubitka svijesti, dugog sna, povraćanja, potrebno je odmah se javiti liječniku. Isto je tako bolje da ozljede oštrim predmetom vidi i obradi liječnik, jer postoji opasnost od ozljeda dubljih struktura ili infekcije.

Za kraj podsjećam još jednom roditelje i sve one koji se brinu za djecu da učine sve u osiguranju djetetove okoline, te da u trenucima kada čuvaju dijete, naročito ono između 1-3 godine, ništa drugo ne smije biti važnije. Kratka je nepažnja dovoljna da se dogodi nezgoda, koja može imati i trajne posljedice.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(34)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.