Ostalo

Higijena ruku i tijela

Objavljeno 27.07.2005.
Ivica Knezović, dr. med., specijalist infektolog
Ruke su dio našeg tijela koji je najizloženiji mikroorganizmima. Prisjetite se što ste danas sve dotakli, držali? S kim ste se sve rukovali? I koliko ste puta dodirnuli usta, nos ili oči? Ili neki predmet preko kojeg se može zaraziti netko iz Vaše obitelji? Ruke imaju vrlo važnu ulogu u prijenosu i širenju patogenih mikroorganizama.
Higijena ruku i tijela

Kada sve treba oprati ruke?

Temeljito i redovito pranje ruku većinom je dovoljno da se prekine širenje mikroorganizama. Dokazano je da se pravilnim pranjem ruku uništava više od 99% prolazne mikroflore pa tako i patogenih mikroorganizama. Prema tome, operite ruke:

  • uvijek kad izgledaju prljavo i
  • uvijek kad izvana dolazite kući ili na radno mjesto

Kod poslova u kuhinji:

  • prije jela
  • prije kuhanja
  • nakon obrade sirovog povrća, mesa i ribe

Pri korištenju sanitarnog čvora:

  • poslije WC-a
  • prije i poslije promjene pelena
  • nakon poslova oko zaprljanog rublja

Kod kontakta s kućnim ljubimcima:

  • poslije čišćenja pribora
  • poslije igre

Pri radu oko stana ili kuće:

  • poslije čišćenja
  • poslije rada oko cvijeća, sa zemljom i u vrtu

Kod poslova vezanih uz zdravstvene probleme:

  • prije stavljanja kontaktnih leća
  • prije davanja ili uzimanja lijekova
  • prije obrade manjih rana ili opeklina
  • nakon dodira s izlučevinama (slina, iscjedak iz nosa, krv, povraćeni sadržaj)
  • nakon njege nepokretnih bolesnika

Kako pravilno oprati ruke?

Iako se čini da je pranju ruku gotovo spontana aktivnost, potrebno je prisjetiti se nekoliko važnih koraka koji osiguravaju učinkovito pranje:

  1. Namočite ruke pod mlazom tople vode.
  2. Nanesite na ruke malo tekućeg sapuna.
  3. Snažno trljajući rasporedite sapun i vodu po cijeloj površini ruku, posebno pažljivo između prstiju i na područje ispod nokta.
  4. Isperite ruke pod mlazom vode.
  5. Temeljito posušite ruke koristeći suh i čist ručnik ili papirnati ubrus.

Njega kože

Ako ste pažljivo pročitali upute o tome kad sve treba prati ruke, sigurno ste zaključili da je to puno puta dnevno. Točno, osobito danas kad živimo dinamično s puno obveza. I ne samo odrasli, nego i školska djeca i mladi. Učestalo pranje ruku neodgovarajućim sredstvom može uzrokovati velike probleme, a u konačnici i oštećenje kože. Ako se to dogodi, naša koža prestaje biti barijera za patogene mikroorganizme - oni, kroz oštećenu, suhu i ispucanu kožu, ulaze u organizam i predstavljaju veliku opasnost za zdravlje. Našoj koži treba prirodna masnoća i vlaga kako bi ostala zdrava. Birajte pažljivo sredstva za pranje ruku, jer uz učinkovito pranje, moraju i njegovati kožu štiteći je od isušivanja i odmašćivanja.

Bebe i mala djeca

Već ste saznali da novorođenčad, bebe i mala djeca do pet godina starosti pripadaju u najugroženiji dio populacije, jer im se imunološki sustav tek razvija. Bebe se rađaju samo s kratkoročnim imunitetom koji su dobili od majke kroz pupčanu vrpcu. Bebe hranjene majčinim mlijekom dobivaju važne imunosne faktore u prvim mjesecima svog života. Kako najbolje zaštiti bebu i malu djecu? Prvo i najvažnije - pranjem ruku uvijek kad im pristupamo. Kada i kako već smo opisali. Upozorite stariju djecu i odrasle da ne diraju bebine prstiće ma kako sićušni i slatki bili - vrlo dobro znate kako bebe vole imati ručice u ustima! Ali to je samo početak - treba posebnu pažnju posvetiti čišćenju i njezi bebine kože i kose:

  • Svaki dan pažljivo operite bebino lice, vrat, ruke i guzu mlakom vodom koristeći za svaki dio tijela novu pamučnu vaticu. Kožu dobro posušite mekanim, suhim ručnikom.
  • Najmanje dva do tri puta tjedno bebu okupajte i operite joj kosu. Koristite mlaku vodu i odgovarajuću blago sredstvo za pranje. Pri izboru sredstva za pranje imajte na umu da je bebina koža posebno osjetljiva i podložna oštećenjima i alergijskim reakcijama.
  • Redovito mijenjajte pelene. Ne zaboravite odgovarajućim dezinficijensom za površine prebrisati stol na kojem presvlačite bebu, posebno ono mjesto na koje odlažete zaprljanu pelenu.

Evo i nekoliko savjeta za vrijeme kad novorođenče postaje prava mala puzajuća "napast":

  • Posebno pripazite na higijenu bebinih ruku.
  • Redovito održavajte čistoću podova koristeći odgovarajući dezinficijens za površine.
  • Nemojte dopustiti bebi da puže u prostorima za koje niste sigurno kako su održavani ili u čekaonicama ambulanti i bolnica.

A kad se beba osovi na noge i krene u pobjedonosne pohode po parkovima:

  • Ne zaboravite temeljito pranje ruku pri povratku kući.
  • Provjerite stanje pješčanika u kojem se igraju djeca. Imajte na umu da je vlažni pijesak dobro mjesto za razmnožavanje patogenih mikroorganizama i razvoj parazita. Ne zaboravite da i mačke i psi vole pješčanike, a često su u parkovima bez nadzora vlasnika.
  • U park, na izlet uvijek ponesite odgovarajući alkoholni dezinficijens koji dezinficira i njeguje ruke bez upotrebe vode. Saznajte više u sljedećim poglavljima.

Stariji i bolesni članovi obitelji

Stariji, bolesni i nepokretni ljudi također su vrlo ugrožena grupa koja zahtijeva posebnu njegu i skrb. Higijena ruku, tijela i kose opisana u poglavlju o bebama i maloj djeci može se primijeniti i za ovu populaciju. Jednako tako, ne zaboravite redovito čišćenje i dezinfekciju površina - namještaja i podova ako skrbite o bolesniku. Ali morate zaštiti i sebe i ostale članove obitelji - važno je da ne prenosite eventualno prisutne patogene mikroorganizme s bolesnika na sebe i okolinu. Moguće je da dođete u dodir s krvi, slinom, povraćenim sadržajem, mokraćom i stolicom bolesnika - NE ZABORAVITE HIGIJENU RUKU!U ovom slučaju čak Vam preporučujemo upotrebu pjenušavog dezinficijensa za pranje i njegu Vaših ruku.

Što kada pri ruci nema vode?

Što napraviti na putu, u automobilu, vlaku? Što na izletu, u parku, što kad dijete padne i ogrebe koljeno? Što na ulici, nakon posjete bolnici, banci, nakon vožnje autobusom ili tramvajem? Bilo bi najjednostavnije odgovoriti - doći kući i oprati ruke! No to je vrlo često nemoguće, jer putovanje traje dugo, jer je dijete baš najgladnije u parku, jer nam je usput pekarnica ili kiosk brze prehrane. Kada nemate pri ruci vode, dezinficirajte ruke alkoholnim dezinficijensom. Pazite pri tome da sredstvo koje odaberete uklanja sve patogene mikroorganizme, a njeguje i štiti kožu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.