Priručnik bolesti

Meningokokni meningitis

Grupe: Dječje bolesti, Zarazne bolesti
Meningokokni meningitis je infekcija također izazvana bakterijom Neisseria meningitidis koja u ovom slučaju uzrokuje upalu moždanih ovojnica i ovojnica kralješnične moždine.

Definicija i epidemiologija

Meningokokni meningitis je infekcija također izazvana bakterijom Neisseria meningitidis koja u ovom slučaju uzrokuje upalu moždanih ovojnica i ovojnica kralješnične moždine. Većina se slučajeva događa kod djece. Meningokok je najčešći uzročnik meningitisa u djece od 2-5 godina i drugi najčešći uzročnik meningitisa u odraslih. Nastup bolesti može biti rapidan i može početi kao infekcija gornjeg dišnog trakta ili grlobolja. Infekcije su češće zimi i u proljeće i mogu uzrokovati lokalne epidemije u vojarnama, školama, vrtićima, studentskim domovima. Rizični faktori podrazumijevaju nedavno izlaganje osobi oboljeloj od meningokoknog meningitisa i nedavnu upalu gornjeg dišnog trakta. Kao što smo već naveli, meningokok do moždanih ovojnica može prodrijeti direktno ili putem krvne struje.

Simptomi

Kožna krvarenja (petehije), visoka temperatura, jaka glavobolja, opće loše stanje, povraćanje i mučnina, ukočenost šije (!), osjetljivost na svjetlo (fotofobija), promjene mentalnog statusa.

Pregled

Fizikalni pregled otkrit će sniženi krvni tlak, ubrzani puls, ukočenu šiju i možda osip.

Laboratorijski testovi u bolnici

Otkrit će povišenu razinu bijelih krvnih zrnaca u krvi, lumbalnom punkcijom otkrit će se povišena razina bijelih krvnih zrnaca u moždanom likvoru, snižena glukoza i visoki proteini, potrebno je obaviti bojanje likvora i kulturu likvora te kulturu krvi (hemokulturu) kako bi se dokazali meningokoki u likvoru ili krvi.

Liječenje

Intravenski antibiotici, najčešće se daje ceftriakson. Kao i kod meningokokne sepse, potrebna je profilaksa kontakata rifampicinom u jednakim dozama. Rano prepoznavanje i liječenje oboljelih od meningokoknog meningitisa je izuzetno važno jer je rizik od smrti i komplikacija visok.

Prognoza

Mala djeca umiru u 5-10% slučajeva od meningitisa i zajedno s odraslima > 50 godina su najrizičnija skupina.

Komplikacije

Oštećenje mozga, smrt, hidrocefalus, gluhoća, paraliza različitih mišića, mentalna retardacija.

Cjepivo

Osim N. meningitidis, česti uzročnik meningitisa u djece je bakterija Haemophilus influenzae. Otkada je u uvedeno obavezno cijepljenje protiv te bakterije (Hib-cjepivo), značajno se smanjila incidencija novorođenačkog meningitisa. Zbog istog razloga se ispituje cjepivo protiv N. meningitidis tipa A i C koje najčešće uzrokuju bolest u predškolske djece i tinejdžera, a u SAD-u je takvo cjepivo odnedavno i dostupno.

(65)
4.0 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: