Lupus erythematosus i prehrana
RECEPTI
Ragu od šampinjona i gljiva shi-take
Ragu od šampinjona i gljiva shi-take
Recept u kojem se uz upotrebu riže parboiled, tipa arborio, idealno prožimaju okus riže i kremasto-nježni okus gljiva shi-take.
prikaži recept
 

Sastojci


  • 400 g šampinjona
  • 100 g gljiva shi-take
  • 1 glavica crvenog luka
  • 0,5 dcl djevičanskog maslinovog ulja
  • đumbir
  • sol
  • papar
  • paprika
  • mažuran
  • temeljac od povrća
  • 0,5 dcl bijelog vina
  • 0,25 dcl slatkog vrhnja
  • peršin
  • 2 režnja češnjaka


Priprema jela

Šampinjone i gljive shi-take operite pod mlazom hladne vode. Zatim ih ocijedite i osušite na kuhinjskoj krpi. Luk nasjeckajte na najsitnije djeliće. U zdjelu stavite maslinovo ulje, istresite na njega luk i pustite da se pirja dok ne postane staklast. Dodajte sve gljive narezane na listiće i pirjajte deset do petnaest minuta. Posolite, zapaprite, dodajte đumbir, češnjak, papriku i mažuran. Zalijte temeljcem od povrća i bijelim vinom, te pustite da prokuha. Dodajte vrhnje i maknite s vatre.

Rižu popirjajte na malo ulja i dodajte dvostruko toliko vode. Pustite da kuha poklopljeno 20 minuta. Na kraju posolite i dodajte kockicu maslaca.

Rižu služite posebno od ragua, kojeg stavite na isti tanjur.

Salata od divlje rige, breskve, jabuke uz kuhani kus-kus i proso
Salata od divlje rige, breskve, jabuke uz kuhani kus-kus i proso
Gorki okus rige savršeno se slaže sa slatkim breskvama i kiselkastim jabukama. Uz dodatak sezamovog ulja predstavlja pravo jelo "fusion"-kuhinje jer spaja mediteran s istokom.
prikaži recept
 

Priprema jela

Zrna prosa očistite i skuhajte 10 minuta u vrućoj vodi uz dodatak maslinovog ulja (2 žlice). Ocijedite proso nakon kuhanja i ostavite ga da se ohladi. Vodu u kojoj se kuhao proso sačuvajte i vruću prelijte preko kus-kusa. Poklopite i ostavite da omekša 10 minuta. Nakon toga ocijedite i pustite zrna kus-kusa da se ohlade.

U zdjelu stavite listiće divlje rige koje ste rukama usitnili na manje komade, dodajte kockice oguljene breskve, kockice oguljene jabuke, proso i kus-kus. Sve lagano posolite grubom morskom soli, začinite limunom, balzamičnim octom i sezamovim uljem.

Analiza jela

Ova prekrasna salata prava je riznica nutritivno vrijednih tvari. Kus-kus je parena i drobljena žitarica (tjestenina) koju možemo nabaviti već napola pripremljenu pa nije potrebno dodatno kuhanje već je dovoljno namakanje u toploj vodi ili juhi. Bogata je složenim ugljikohidratima. Proso je namirnica izuzetno bogata silicijem koji je važan za zdravlje kose i noktiju, a ima jedinstven okus koji možemo iskoristiti kao dodatak juhama, salatama ili od njega spremiti tijesto za kolače. U ovoj kombinaciji, važno je da breskve budu prilično zrele, a da jabuka bude reska, kiselkasta. Sezamovo ulje dat će ovom jelu posebnu, egzotičnu aromu.

Bakalar s krumpirom
Bakalar s krumpirom
Bakalar je fantastična riba, koja osim jedinstvenog okusa posjeduje i jedinstvenu mogućnost duže pohrane u obliku sušenog bakalara. Ovo jelo može se spremati cijele godine, a ne samo za Badnjak.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • smrznuti file bakalara, 600 g
  • 400-500 g krumpira
  • češnjak
  • peršin
  • 1 dl vina
  • 1 dl maslinova ulja
  • 1 žličica krupne morske soli, malo papra
  • 2-3 lovorova list
  • svježi ili sušeni ružmarin

Priprema jela

Na zagrijano maslinovo ulje dodajte odmrznuti bakalar razrezan na manje komade. Popržite, dolijte vino, ½ L vode i dodajte narezani krumpir, lovorov list, ružmarin, sol i malo papra. Kuhajte oko pola sata dok krumpir ne postane mekan. Mora biti tekuće, jede se sa žlicom.

Inćuni u pećnici
Inćuni u pećnici
Male, jeftine, plave ribe predstavljaju pravu blagodat za svakoga jer obiljuju visokokvalitetnim aminokiselinama, omega-3-masnim kiselinama i cinkom koji jača naš organizam.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 60 dkg inćuna
  • 1 dL maslinovog ulja
  • 1 dL vina
  • 20-ak kapara
  • 3 češnja češnjaka
  • sok 1 limuna
  • crne masline
  • lovorov list
  • ružmarin
  • sol
  • papar

Priprema jela

Na hladno ulje poslagati očišćene inćune. Preliti vinom, limunovim sokom i dodati malo vode, ako treba da prekrije inćune. Dodati nasjeckani češnjak, kapare, masline i ostale začine te peći oko 40 min na 180 °C.

Poslužiti uz kuhani krumpir ili blitvu s krumpirom.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Tjedni jelovnik
(12)
5.0 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.