Parkinsonova bolest i prehrana
RECEPTI
Zapečene ili gratinirane smokve
Zapečene ili gratinirane smokve
Smokve su lijepo, ukusno i zdravo voće, a ovako priređene mogu se konzumirati duže vremena jer ovo jelo ostaje svježe i sutradan.
prikaži recept
 

Sastojci (za 6 osoba)

  • 300 g skute (ricotta)
  • 12 smokvi
  • 100 g šećera u prahu
  • 3 jaja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • listići mente

Priprema jela

Zgnječite skutu vilicom, dodajte šećer, istučena jaja, vrhnje i listiće mente usitnjene na vrlo fine komadiće. Tepsiju namažite maslacem i ulijte u nju smjesu. Poslažite po tome smokve kojima ste otklonili drškicu i koje ste porezali po pola. Stavite u ugrijanu pečnicu od 200 °C i pecite 35 minuta. Može se služiti mlako.

Pita s bučom i koprivom
Pita s bučom i koprivom
I buča i kopriva djeluju povoljno na zdravlje urološkog trakta, posebno prostate i uvelike se upotrebljavaju u predjelima u kojima je incidencija pojave oboljenja prostate smanjena.
prikaži recept
 

Sastojci (za 6 osoba)

  • 500 g svježeg ocijeđenog kravljeg sira
  • 200-300 g lista koprive
  • 300 g naribane buče
  • 5 jaja
  • 400 mL kiselog vrhnja
  • sol
  • papar
  • 500 g kora za savijaču (deblje, 8-9 kora)

Priprema jela

Koprivu blanširati i nasjeckati, buču naribati (ili kupiti naribanu) posoliti i pustiti da odstoji. Dobro ocijediti (rukom istisnuti vodu, a može i kroz krpu).

U posudi izmiješati sir, 4 cijela jaja, 3 dL vrhnja, buče i koprive. Provjeriti slanost, eventualno dodatno posoliti i papriti.

Dno pleha dobivenog sa štednjakom nauljiti, staviti koru, lagano je premazati uljem, staviti drugu i na nju u hrpicama staviti trećinu nadjeva. Postupak ponoviti 3 puta. Ako ima 9 kora, jednu dodatno ubaciti u sredinu.

Zadnji sloj kora premazati s 2 dL vrhnja u kojem je razmućeno jaje. Prije pečenja obavezno razrezati na jednake kvadrate (4x5) da se ravnomjernije diže.

Peći u vrućoj pećnici na 200 ˚C 45 min.

Rolana pureća prsa u umaku od limuna s palentom
Rolana pureća prsa u umaku od limuna s palentom
Puretina daje visokokvaliteno meso koje se može kombinirati s brojnim dodacima, a u ovom jelu mirisno-osvježavajući okus limuna savršeno se slaže s purećim prsima.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 1 pureća prsa
  • namaz od zelenih maslina
  • istarski sir
  • maslinovo ulje
  • muškatno vino za podliti
  • bešamel-umak
  • jedan veći limun

Priprema jela

Pureća prsa se razrežu na odrezak debljine 1 cm, lagano se istuku drvenim batom i bez soljenja namažu namazom od zelenih maslina. Na to se po sredini slože kocke (deblje) tvrdog istarskog sira. Zarola se i veže konopcem, poškropi uljem, zalije muškatnim vinom te peče oko 45 minuta na 200 °C. Izvadi se, ohladi i reže.

Složi se na pladanj na koji se prethodno izlije rijetki bešamel-umak u koji se doda sok od jednog limuna.

Prilog je palenta koju oblikujemo u veće kalupe za kolače (medvjeđe šapice).

Dimljena orada (lovrata, podlanica) obložena krumpirom
Dimljena orada (lovrata, podlanica) obložena krumpirom
Orada je kraljica među ribama, a ovo jelo dodatno ističe sve njene vrijednosti i upotrebljivost orade u obliku dimljene ribe.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 4 krumpira
  • 4 filea (čistog mesa bez kože i kosti) dimljene orade

Za umak:

  • 10 listića peršina
  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Priprema jela

Obrišite i posolite filee dimljene ribe. Ogulite krumpire i narežite na što tanje ploškice. Na tepsiju poslažite ploškice krumpira jednu preko druge poput crjepova na krovu. Posolite lagano krumpire i na njih stavite ribe. Pokrijte ribu preostalim krumpirom slažući ih na isti način. Umjereno posolite i nakapajte malo maslinova ulja i narežite listiće maslaca. Pecite jedan sat u pećnici zagrijanoj na 150 °C. U međuvremenu oljuštite češnjak i nasjeckajte s peršinom, posolite, popaprite i dodajte malo ulja da dobijete umak koji ponudite uz zgotovljeno jelo.

Hruskava pogača s tikvicama
Hruskava pogača s tikvicama
Posebno dobra aroma ružmarina doći će do izražaja ako se ovo jelo jede uz salatu od svježih rajčica.
prikaži recept
 

Sastojci

  • lisnato tijesto
  • 0,25 kg posnog svježeg kravljeg sira
  • 2 jaja
  • 10 dkg parmezana
  • 0,25 kg naribanih tikvica
  • 1 slatko vrhnje
  • 1 kiselo vrhnje
  • ružmarin

Priprema jela

Lisnato tijesto (može poslužiti i kupovno zaleđeno, koje prethodno treba odmrznuti) složite u namazanu tepsiju i rubove izdignite par centimetara. U tako formirani oblik stavite smjesu koja se sastoji od 0,25 kg posnog svježeg kravljeg sira, 2 jaja, 10 dkg parmezana, 0,25 kg naribanih tikvica, jednog slatkog i jednog kiselog vrhnja. Sve se pospe s listićima ružmarina i zapeče 25 minuta na 180 °C. Može se jesti toplo i hladno. Reže se u male rombove.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Tjedni jelovnik
(20)
4.7 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.