Alzheimerova bolest i prehrana
RECEPTI
Salata od mahuna s ciklom
Salata od mahuna s ciklom
Zeleni i crveni pigmenti sadržani u ovom jelu bogati su biološki aktivnim spojevima koji posjeduju protuupalna svojstva.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • ½ kg „okruglih" zelenih mahuna
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 cikle
  • maslinovo ulje
  • vinski ocat ili balsamico

Priprema jela

Mahune skuhajte 10-15 min, ocijedite.

Svježu ciklu sitno naribajte i dodajte mahunama. Dodajte usitnjeni češnjak, sol, papar, ulje i ocat. Servirati dobro ohlađeno.

Čokoladna torta
Čokoladna torta
Kolač koji zadovoljava najistančanija nepca i pobuđuje oslobađanje prirodnih endogenih opijata, endorfina koji potiču osjećaj ugode i sreće u našem organizmu.
prikaži recept
 

Sastojci (za tortu promjera 20 cm)

  • 150 g crne čokolade (sa što više udjela kakaa, najmanje 50%)
  • 10 dkg mljevenih oraha
  • 4 jaja
  • 50 g šećera u prahu
  • 50 g brašna
  • 0,5 dL mlijeka
  • 1 dL slatkog vrhnja
  • 125 g maslaca + 10 g za premazivanje lima

Priprema jela

Zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup za tortu (promjera 20 cm) premažite maslacem.

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumance i šećer miješajte mikserom dok ne dobijete svijetložutu smjesu. Dodajte u nju brašno i snijeg od bjelanjaka i dobro je promiješajte.

U posudu ulijte mlijeko, slatko vrhnje i maslac te ostavite na vatri da zakuha. Potom maknite s vatre i dodajte natrganu čokoladu te miješajte dok se ne rastopi. Dodajte mljevene orahe. Umiješajte kremu u smjesu jaja i brašna te izlijte u kalup za pečenje. Smanjite vatru na 160 °C i pecite 20-25 min na (probajte nožem da li je dovoljno pečena iznutra), ostavite da se ohladi i tek potom izvadite iz kalupa. Kad se ohladi pospite šećerom u prahu i servirajte sa šlagom.

Lučice crvenog luka u slatko-kiselom umaku
Lučice crvenog luka u slatko-kiselom umaku
Luk je vrlo zahvalna namirnica koja poprima okus dodataka uz koje se jelo s lukom priprema. U ovom jelu uživat će svi koji su pobornici francuske i orijentalne kuhinje.
prikaži recept
 

Sastojci (za 6 osoba)

  • lučice crvenog luka veličine oraha, 300 grama
  • med bagrema, 4 žličice
  • brašno glatko - tip 0, 15 grama
  • ocat balsamico
  • voda

Priprema jela

Ne radi se o jelu koje zahtijeva veliko znanje u kuhanju, ali onaj tko spravlja ovo jelo mora imati osjećaj za pravilno doziranje pojedinih sastojaka. Dakle, male bijele lučice crvenog luka treba očistiti, lagano izvaditi tvrdu jezgru, te se skuhaju u slanoj vodi (12-15 minuta).

U suhu zdjelicu koju držite na laganoj vatri, stavite četiri žličice meda, kad se počinje rastapati šećer u medu polako umiješajte oko 15 g brašna (toliko da se sažme s medom). Kad smjesa postane crvenkasto-smeđa, počnite dodavati polako vodu s octom tako da se sve grudice ravnomjerno uklone. Postepeno smjesa postane homogena i glatka - pretvara se u sirup. U tu smjesu dodate kuhane lučice crvenog luka, poklopite i na najmanjoj vatri pustite da se lučice sažmu sa sirupom, nemojte ih dirati kuhačom, već samo povremeno potresite cijeli sadržaj u poklopljenoj zdjelici. Nakon 3-4 minute jelo je gotovo, može se kušati i po ukusu dodati još malo octa ako nije dovoljno kiselkasto.

Analiza jela

Ovo niskokalorično jelo (oko 60 kcal po osobi) predstavlja idealan prilog brojnim jelima koja sadrže više masti i proteina, a manje ugljikohidrata. Zbog meda i lučica luka koje se većinom sastoje od ugljikohidrata, ovim jelom unosimo preko 90% ugljikohidrata, nešto manje od 8% bjelančevina ili proteina i samo neznatne količine masti (oko 1%).

Zbog svog blagotvornog učinka na čitav naš organizam, crveni luk trebamo uvrstiti u sam vrh nutritivno i dijetološki vrijednih namirnica. Crveni luk sadrži brojne minerale, natrij, kalij, fosfat, nitrospojeve, željezo, sumpor, jod, silicij, a posjeduje antibiotsko djelovanje. Izvrsna je namirnica kod osoba sklonim nastanku katara, potiče cirkulaciju krvi, djeluje kao diuretik, sprječava stvaranje tromba, a mnogi ističu i njegova afrodizijačka svojstva. Ako spojevi sumpora koje u sebi sadrži mogu umanjiti zbog neugodnog mirisa to svojstvo, onda je idealno crveni luk jesti u kuhanom obliku pri čemu većina tvari ostaje i dalje prisutna, a neugodni mirisi nestaju skupa s hlapivim esencijama koje se tijekom kuhanja gube.

Dimljena orada (lovrata, podlanica) obložena krumpirom
Dimljena orada (lovrata, podlanica) obložena krumpirom
Orada je kraljica među ribama, a ovo jelo dodatno ističe sve njene vrijednosti i upotrebljivost orade u obliku dimljene ribe.
prikaži recept
 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 4 krumpira
  • 4 filea (čistog mesa bez kože i kosti) dimljene orade

Za umak:

  • 10 listića peršina
  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Priprema jela

Obrišite i posolite filee dimljene ribe. Ogulite krumpire i narežite na što tanje ploškice. Na tepsiju poslažite ploškice krumpira jednu preko druge poput crjepova na krovu. Posolite lagano krumpire i na njih stavite ribe. Pokrijte ribu preostalim krumpirom slažući ih na isti način. Umjereno posolite i nakapajte malo maslinova ulja i narežite listiće maslaca. Pecite jedan sat u pećnici zagrijanoj na 150 °C. U međuvremenu oljuštite češnjak i nasjeckajte s peršinom, posolite, popaprite i dodajte malo ulja da dobijete umak koji ponudite uz zgotovljeno jelo.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
Tjedni jelovnik
(16)
4.8 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.