nema mjerenja
Čempresi
umjerena
Jasen
umjerena
Lijeska
niska
Borovi
visoka
Trave
niska
Crkvina
niska
Drveće
visoka
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
Drveće
visoka
Trave
niska
Korovi
nema peludi
nema mjerenja
nema mjerenja
Jasen
visoka
Vrba
umjerena
Breza
visoka
Topola
visoka
Drveće
visoka
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
Čempresi
vrlo visoka
Vrba
visoka
Hrast
umjerena
Borovi
umjerena
Drveće
visoka
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
Drveće
visoka
Trave
nema peludi
Korovi
umjerena
Drveće
visoka
Trave
niska
Korovi
nema peludi
nema mjerenja
Platana
umjerena
Čempresi
visoka
Jasen
umjerena
Borovi
visoka
Trave
umjerena
Crkvina
niska
Drveće
visoka
Trave
niska
Korovi
nema peludi
Čempresi
niska
Jasen
niska
Breza
visoka
Hrast
umjerena
Topola
niska
Trave
niska
Čempresi
visoka
Jasen
visoka
Borovi
umjerena
Trave
niska
Crkvina
umjerena
Čempresi
umjerena
Jasen
niska
Breza
visoka
Hrast
umjerena
Topola
niska
Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo. Prijavite se!

Dijabetička dijeta

// Dijeta 1100 kcal, 5 obroka na dan

Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.


ZAJUTRAK u 8 sati

1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene

(12 g UH) = jogurt light, 240 g

2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene

(30 g UH) = kuhana
kukuruzna krupica
(žganci), 120 g

DORUČAK u 10 sati

1 jedinica iz skupine VOĆE
(15 g UH) = banana, 60 g

RUČAK u 13 sati

Juha od povrća,
obrana,
bez tjestenine =
1 tanjur

• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene

(0 g UH) =
suncokretovo ulje, 10 g

1 jedinica iz skupine VOĆE
(15 g UH) = jabuka, 100 g

2 jedinice iz skupine
POVRĆE

(10 g UH) = salata od rajčice,
100 g + zelena salata, 100 g

1 jedinica iz skupine
KRUH i zamjene

(15 g UH) = pirjana riža
(integralna), 60 g

2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene

(0 g UH) = pečena
piletina, 60 g

UŽINA u 16 sati

1 jedinica iz skupine VOĆE
(15 g UH) = naranča, 100 g

VEČERA u 19 sati

• 1 jedinica iz skupine
MASNOĆE i zamjene

(0 g UH) =
maslinovo ulje, 5 g

2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH)
= pečena skuša, 60 g

1 jedinica iz skupine
KRUH i zamjene

(15 g UH) = kuhani
krumpir, 100 g

1 jedinica iz skupine
POVRĆE
(5 g UH)
= zelena salata s crvenim
radičem, 100 g

* količina namirnice u sirovom ili svežem stanju
** povrće čije je energetska vrijednost do 20 kcal
Ostali jelovnici iste kalorijske vrijednosti i broja obroka:

Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine. Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.

Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.

Ukupna dnevna količina namirnica za ovaj jelovnik:

IZVOR: Hrvatsko društo za dijabetes
AUTORI:
Prim.dr.sc. Velimir Altabas, dr.med., specijalist endokrinologije i dijabetologije
Vedrana Škoro, mag. nutr.

(32)
4.1 od 5

Odaberite jelovnik

kalkulator kalorija

Izračunajte potrebni dnevni energijski unos. Najčešće dnevne energijske potrebe kreću se od 1100 kcal do 2700 kcal.