nema mjerenja
Borovi
niska
Čempresi
niska
Trave
umjerena
Trputac
niska
Kiselica
niska
Crkvina
visoka
Drveće
visoka
Trave
visoka
Korovi
visoka
Drveće
umjerena
Trave
visoka
Korovi
visoka
Drveće
niska
Trave
visoka
Korovi
umjerena
nema mjerenja
Pitomi kesten
niska
Trave
umjerena
Trputac
niska
Koprive
umjerena
Drveće
niska
Trave
umjerena
Korovi
niska
Borovi
niska
Čempresi
niska
Hrast
niska
Trave
umjerena
Loboda
niska
Crkvina
umjerena
nema mjerenja
Drveće
niska
Trave
umjerena
Korovi
umjerena
Drveće
umjerena
Trave
visoka
Korovi
visoka
nema mjerenja
Trave
umjerena
Crkvina
umjerena
Drveće
umjerena
Trave
visoka
Korovi
umjerena
Lipa
umjerena
Borovi
niska
Pitomi kesten
niska
Trave
visoka
Trputac
niska
Koprive
umjerena
Borovi
niska
Pitomi kesten
niska
Trave
umjerena
Crkvina
umjerena
Pitomi kesten
umjerena
Trave
niska
Koprive
umjerena
Trputac
niska
Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo. Prijavite se!

Dijabetička dijeta

// Dijeta 1100 kcal, 5 obroka na dan

Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.


ZAJUTRAK u 8 sati

1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene

(12 g UH) = jogurt light, 240 g

2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene

(30 g UH) = kuhana
kukuruzna krupica
(žganci), 120 g

DORUČAK u 10 sati

1 jedinica iz skupine VOĆE
(15 g UH) = banana, 60 g

RUČAK u 13 sati

Juha od povrća,
obrana,
bez tjestenine =
1 tanjur

• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene

(0 g UH) =
suncokretovo ulje, 10 g

1 jedinica iz skupine VOĆE
(15 g UH) = jabuka, 100 g

2 jedinice iz skupine
POVRĆE

(10 g UH) = salata od rajčice,
100 g + zelena salata, 100 g

1 jedinica iz skupine
KRUH i zamjene

(15 g UH) = pirjana riža
(integralna), 60 g

2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene

(0 g UH) = pečena
piletina, 60 g

UŽINA u 16 sati

1 jedinica iz skupine VOĆE
(15 g UH) = naranča, 100 g

VEČERA u 19 sati

• 1 jedinica iz skupine
MASNOĆE i zamjene

(0 g UH) =
maslinovo ulje, 5 g

2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH)
= pečena skuša, 60 g

1 jedinica iz skupine
KRUH i zamjene

(15 g UH) = kuhani
krumpir, 100 g

1 jedinica iz skupine
POVRĆE
(5 g UH)
= zelena salata s crvenim
radičem, 100 g

* količina namirnice u sirovom ili svežem stanju
** povrće čije je energetska vrijednost do 20 kcal
Ostali jelovnici iste kalorijske vrijednosti i broja obroka:

Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine. Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.

Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.

Ukupna dnevna količina namirnica za ovaj jelovnik:
IZVOR: Hrvatsko društo za dijabetes
AUTORI:
Prim.dr.sc. Velimir Altabas, dr.med., specijalist endokrinologije i dijabetologije
Vedrana Škoro, mag. nutr.
(46)
4.1 od 5

Odaberite jelovnik

kalkulator kalorija

Izračunajte potrebni dnevni energijski unos. Najčešće dnevne energijske potrebe kreću se od 1100 kcal do 2700 kcal.