Prostata

Što je prostata?

Objavljeno 02.03.2009.
Prostata je žlijezda veličine kestena smještena neposredno ispod mokraćnog mjehura, iza stidne kosti, a ispred završnog dijela debelog crijeva. Osnovna funkcija prostate je proizvodnja većine tekućine u sjemenu. Tekućina (sekret) prostate i sjemenih mjehurića štiti i prehranjuje spermije na njihovom putu do jajne stanice žene u maternici. Dakle, temeljna funkcija prostate je vezana uz plodnost, a ne spolnu (seksualnu) moć muškarca. Najčešće promjene na prostati su upala (prostatitis) i benigna prostatična hipertrofija (BPH).
Što je prostata?

Uvod

Vjerojatno niti jedan dio tijela muškarca nije toliko česta tema razgovora.

Vjerojatno niti jedan dio tijela muškarca nije toliko česta tema razgovora, razmjenjivanja iskustava, bojazni, čvrstih, ali najčešće i krivih uvjerenja kao što je to prostata. To se osobito događa posljednjih petnaestak godina zbog utjecaja iz svijeta žurnalizma, dostupnosti sve većeg broja informacija, pritiska farmaceutske industrije ali i nastojanja službenog zdravstvenog prosvjećivanja.

Mit

Prosječan muškarac (jednako kao i žena) smatra prostatu organom koji krije sve tajne njegove spolne (ne)moći te kako je u slučaju pojave bilo kakvih seksualnih smetnji svakako potrebno liječiti prostatu. Niti jedna od ovih pretpostavki nije točna.

Međutim, prostata je u neposrednom odnosu s mokraćnom cijevi i mokraćnim mjehurom te vrlo bitna za plodnost muškarca što ljudi često ne razlikuju od seksualnosti. Stoga i najmanje tegobe s mokrenjem, a osobito s erekcijskom funkcijom vrlo često mogu poljuljati samopouzdanje, uzrokovati osjećaj izgubljene muškosti te dovesti do zabrinutosti i straha koji najčešće nadilazi okvire realnosti.

Anatomija i fiziologija

Budući da mokraćna cijev prolazi sredinom prostate svaka znatnija promjena u prostati (najčešće upala, dobroćudno povećanje i rak) mogu dovesti do smetnji mokrenja.

Iskustvo govori kako nije suvišno napomenuti da prostatu imaju samo muškarci. Prostata je žlijezda veličine kestena (narodni naziv - kestenjača, oficijelni - predstojna žlijezda) smještena neposredno ispod mokraćnog mjehura, iza stidne kosti, a ispred završnog dijela debelog crijeva. Neposredno uz stražnju plohu prostate smješteni su sjemeni mjehurići, također dvije sitne žljezdane tvorbe. Prostata se sastoji od sitnih žlijezda i njihovih izvodnih kanalića. Počinje se povećavati početkom puberteta i staje s rastom oko dvadesete godine da bi se najčešće ponovo počela mijenjati s početkom petog desetljeća.

Mokraćna cijev prolazi kroz prostatu i upravo u tom segmentu mokraćne cijevi nalaze se sitni otvori kanala kroz koje u prostatičnu uretru dolaze sekreti sjemenih mjehurića i spermiji (iz testisa) čineći tako, zajedno sa sekretom prostate, sjeme (spermu, ejakulat). Osnovna funkcija prostate je proizvodnja većine tekućine u sjemenu. Tekućina (sekret) prostate i sjemenih mjehurića štite i prehranjuju spermije na njihovom putu do jajne stanice žene u maternici. Dakle, temeljna funkcija prostate je vezana uz plodnost a ne spolnu (seksualnu) moć muškarca.

Budući da mokraćna cijev prolazi sredinom prostate svaka znatnija promjena u prostati (najčešće upala, dobroćudno povećanje i rak) mogu dovesti do smetnji mokrenja. Upalne bolesti (osobito akutni prostatitis) su tipične za mlađu dob muškarca dok se benigno povećanje a osobito rak prostate iznimno rijetko pojavljuju prije pedesete godine.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(114)
3.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.