Fizikalna medicina, rehabilitacija i reumatologija

Uvod u reumatologiju

Objavljeno 30.03.2009.
Prof. dr. sc. Simeon Grazio, dr. med., specijalist fizijatar-reumatolog
Reumatske bolesti su grupa bolesti u kojih prvenstveno dolazi do oštećenja i ograničene funkcije zglobova i okolozglobnih struktura. Radi se o vrlo velikoj grupi bolesti (više od 150 entiteta) različitog uzroka, koje su obično progresivne. Uzroci reumatskih bolesti su različiti - često su nepoznati, dok su za neke poznati uzroci ili bar čimbenici rizika.
Uvod u reumatologiju

Vrste reumatskih bolesti

Uzroci reumatskih bolesti su različiti - često su nepoznati, dok su za neke poznati uzroci ili bar čimbenici rizika.

Reumatske bolesti su grupa bolesti u kojih prvenstveno dolazi do oštećenja i ograničene funkcije zglobova i okolozglobnih struktura. Radi se o vrlo velikoj grupi bolesti (više od 150 entiteta) različitog uzroka, koje su obično progresivne. Nema jedinstvene klasifikacije reumatskih bolesti, ali općenito ih možemo podijeliti na sljedeće kategorije:

  • neupalne zglobne bolesti
  • upalne reumatske bolesti, koje se mogu prvenstveno manifestirati na zglobovima ili na više organa i organskih sustava
  • izvanzglobni reumatizam
  • metaboličke bolesti s manifestacijom na zglobovima ili na kostima
  • artritise povezane s endokrinološkim bolestima i poremećajima i bolestima nakupljanja
  • regionalne bolne sindrome ili proširene bolne sindrome

Uzroci reumatskih bolesti su različiti - često su nepoznati, dok su za neke poznati uzroci ili bar čimbenici rizika.

Važnost reumatskih bolesti

Reumatske bolesti su jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u svijetu. Kronična mišićno-koštana bol, koja je najčešće posljedica upravo reumatskih bolesti, je onesposobljavajuće stanje koje pogađa više od 100 milijuna ljudi u Europi i oko jednu od četiri osobe u razvijenim zemljama u svijetu. Reumatske bolesti imaju neposredni i posredni utjecaj na mogućnost obavljanja aktivnosti svakodnevnog života i glavni su uzrok dugotrajnije tjelesne invalidnosti.

Oko 50% osoba s reumatskim bolestima ima ograničenja u svojim svakodnevnim aktivnostima, a mnogi od njih su prisiljeni prestati raditi. Mišićno-koštani i reumatski simptomi predstavljaju razlog za oko 15% svih posjeta liječniku primarne zaštite. 

Skupa bolest

Samo u europskim zemljama troškovi povezani uz reumatske bolesti iznose više od 200 milijardi eura godišnje.

Ukupni troškovi za mišićno-koštane bolesti u razvijenim zemljama iznose do 2,5% BNP-a. Samo u europskim zemljama troškovi povezani uz reumatske bolesti iznose više od 200 milijardi eura godišnje. Ti troškovi nisu samo direktni (npr. liječenje, rehabilitacija) već i indirektni (npr. zbog nezaposlenosti). Oko 2/3 apsolutnih troškova za mišićno-koštane bolesti odlazi na medicinsku skrb, a ostalo se odnosi na indirektne troškove.

Najveći porast troškova za reumatske bolesti proizlazi iz sve većeg broja osoba koje od njih obolijevaju, čemu u prilog ide i sve duži životni vijek. Prema podacima iz 2002. godine u Hrvatskoj su bolesti mišićno-koštanog sustava na 9. mjestu po učestalosti u muškaraca i na 4. mjestu u žena.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(39)
4.2 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.