Pitanja i odgovori

Arhiva postavljenih pitanja

Ovdje se nalazi arhiva dosada postavljenih pitanja te pruženih odgovora.
Ako ne pronađete odgovor, postavite pitanje liječniku ili koristite pretraživač.


Srce i krvne žile

Prehrana kod terapije varfarinom

Morat ću piti antikoagulantnu terapiju varfarinom doživotno zbog zamijene aortnog zalistka te odrzavati INR od 2.5 do 3.0. Zanima me koji je dobar način prehrane u tom slučaju, odnosno što smijem, a što ne smijem jesti.

Nakon Vaše operacije iznimno je važna antikoagulantna terapija (za sada u Hrvatskoj najdostupnijim lijekom varfarinom kao i to da redovitim kontrolama održavate vrijednosti INR-a između 2.5-3. Najbolje vrijeme uzimanja lijeka je u večernjim satima, jer se u slučaju eventualnih krvarenja ili "previsokih" vrijednosti INR-a iznad 3 večernja doza može smanjiti ili izostaviti. Što se pak same hrane tiče treba izbjegavati hranu koja sadrži više K-vitamina koji je koji neutralizira učinak varfarina.To su sljedeće namirnice: žumanjak od jajeta, krvavice, jetrica. Zelena povrća: kupus, blitva, špinat, brokula, cvjetača, koraba. Potom avokado od voća. Sa druge strane su namirnice koje pojačavaju učinak varfarina, a koje zovemo i prirodni antikoagulansi su: češnjak, luk, paprika, agrumi i ostala hrana sa dosta C-vitamina. Važno je znati i to da neki od lijekova djeluju na učinak varfarina te prilikom prepisivanja bilo kojih lijekova treba liječnika podsjetiti da uzimate i varfarin.

Milica Gabor, dr. med., specijalist kardiolog