Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo. Prijavite se!

Pitanja i odgovori

Arhiva postavljenih pitanja

Ovdje se nalazi arhiva dosada postavljenih pitanja te pruženih odgovora.
Ako ne pronađete odgovor, postavite pitanje liječniku ili koristite pretraživač.


Žensko zdravlje

Iscjedak uz spiralu

Rodila sam prije 10 mjeseci i porođaj je prošao u redu. Čak i nakon uobičajenog krvarenja, 40 dana nakon poroda znalo bi se dogoditi da imam blago rozi iscjedak - većinom nakon odnosa. Dva mjeseca nakon poroda stavljena mi je spirala. Ultrazvučnim pregledom ustanovljeno je da je ona u pravilnom položaju, a liječnik je rekao da je iscjedak odgovor mog tijela na strano tijelo u meni i da će to prestati. Od tada je prošlo 6 mjeseci. Zadnja 2 mjeseca menstruacije su bile jako obilne, a svaki put nakon odnosa iscjedak (koji je zapravo postao blago krvarenje) bi bio sve obilniji i trajao bi 2 dana. O čemu je riječ? Za 2 tjedna trebam na kontrolu kod ginekologa, trebam li se požuriti? odgovor

Čokoladna cista

Liječnica mi je našla čokoladnu cistu na lijevom jajniku, nakon daljnjih pretraga papa-test je u redu, krv također, a nakon i (UZ)-kolor-doplera liječnica je utvrdila da mi je desni uredan, a lijevi nema vidljivog zdravog tkiva, 42,6 x 29,8 mm, u cijelosti homogen (nešto) endometriom RIOLA 0,57. Liječnica preporučuje kirurški zahvat, odstraniti lijevi jajnik, je li to u redu i što činiti i što me čeka, koliko traje oporavak? Također želim još jednu trudnoću . odgovor

Bolna menstrualna krvarenja

Već deset godina, od prve menstruacije, patim od bolnih i jakih menstrualnih krvarenja. U posljednja 3-4 mjeseca krvarenja i bolovi su se smanjili, ali me zabrinjava što su mi ciklusi sve dulji. Inače po ovulacijskoj boli mogu odrediti sredinu, a time i početak idućeg ciklusa, a ovaj se mjesec ona javila 21. dan ciklusa. I izvan ovulacije često osjećam bol u jajnicima. Javila sam se ginekologu, ali je on rekao da me ne želi pregledavati jer sam djevica pa samim time ne mogu imati ozbiljnije bolesti (?). odgovor

Utjecaj kontracepcijskih pilula na vrijednost amilaza

Već 5 godina pijem kontracepcijske pilule s aktivnim tvarima norgestimatom i etinilestradiolom. Prije 8 mjeseci mi je izvađen žučnjak. Nakon toga su mi povišene amilaze u serumu (115) i u urinu (439), pa me zanima mogu li pilule utjecati na povišene amilaze i bih li zbog toga trebala prestati piti pilule? Krvna slika mi je uredna kao i ALT, AST, ALP i GGT. odgovor

Kontracepcijske pilule i cista na janiku

Imam 24 godine. Prošle godine otkrivena mi je paraovarijalna cista na desnom jajniku, veličine 4 cm. Vrijednost tumorskog markera CA 125 iznosila je 15.7, a učinjena mi je i laporoskopija. Nakon toga sam započela s uzimanjem kontracepcijskih pilula na bazi drospirenon+etinilestradiol, a u 6. mjesecu 2008. sam ih prestala koristiti. Na kontrolnom pregledu 23. 06. 2008. ponovno mi je otkrivena cista. Je li moguće da je cista nastala za tih dvadesetak dana od kada sam prestala uzimati pilule ili je nastala dok sam ih još uzimala? Liječnica mi je propisala medroksiprogesteron od 10 miligrama na period od mjesec dana da vidimo hoće li pomoći. Ako rezultat izostane, da li ću morati ponovno na laporoskopiju i koje su šanse za to da se ide dva puta na istu operaciju? Je li nakon toga pametno opet koristiti drospirenon+etinilestradiol pilule da spriječim ponovni nastanak ciste, sve dok ne počnem planirati trudnoću? Da li one 100% sprečavaju razvoj cisti ili ih je moguće dobiti i prilikom korištenja terapije? Unaprijed hvala! odgovor

Neredovite mjesečnice

Imam 29 godina i cijeli život neredovite mjesečnice. Naime, imam policistične jajnike (najkraći ciklus cca 70 dana, a najduži 6 mjeseci). Od 19. godine iz toga razloga posjećujem ginekologa. Kod prve posjete dobila sam terapiju didrogesteronom i nakon par dana uzimanja terapije ostala sam trudna. Nespremna za rođenje djeteta, odlučila sam se za pobačaj. To je bilo jedno užasno i traumatično iskustvo za mene, međutim napravljeno je 20. dan trudnoće i sve je prošlo u redu, bez komplikacija. Nakon toga ginekolog mi je prepisao preparat norgestimat+etinilestradiol i uzimala sam ga cca. 7 godina uz kraće i duže prekide (tada bi i mjesečnica izostala), a kako sam se u periodu od 2 godine udebljala 30 kg te mi se pojačala dlakavost, odlučila sam ostaviti tablete. U posljednje 3 godine, bez tableta, menstruacija je dolazila spontano cca svakih 6 mjeseci, a kako već 2 godine pokušavam zatrudnjeti, pretpostavljam da ni tih par puta nije došlo do ovulacije (možda se varam). Sada sam odlučila posjetiti drugog ginekologa i kod pregleda ultrazvukom i color-dopplerom je ustanovljeno da je osim policističnih jajnika sve ostalo u redu (prohodnost jajovoda i sl.). Bez krvne slike dobila sam medroksiprogesteron 3x10 mg 10 dana, rečeno mi je da ću nakon toga dobiti mjesečnicu. Prošlo je tjedan dana, još ništa. Je li to normalno? U međuvremenu mi je došao nalaz: Papa II - uredan, bakterija: Gardnerella vaginalis, test na klamidiju: negativan. Th. metronidazol 2x400 mg, 5 dana (i partner), istodobno metronidazol vaginalete 500 mg 10 dana. Nikada nisam imala nikakve simptome te upale, ali sam prije 7 godina imala jednu jaku gljivičnu infekciju. Poslije toga više nikada nisam imala smetnji, pa čak ni taj neugodan miris što prati ovu bakteriju. Zanima me kako sam mogla to dobiti (imam istog partnera već godinama, moram napomenuti da sam na poslu pod velikim stresom)? Je li moguće da to vučem još od pobačaja? I što sada sa trudnoćom? Moram li se čuvati od začeća dok se upala ne riješi? Kakvu terapiju mi Vi savjetujete da bih ostvarila trudnoću? Je li uopće pametno pokušavati s obzirom kolike količine lijekova pijem? odgovor

Hiperprolaktinemija i neplodnost

Imam 30 godina i zadnjih 5 godina imam problema s hiperprolaktinemijom. Na prvom MR-u glave utvrđeno je da je hipofiza prirodno zadebljana. Nalaz zadnjeg MR-a hipofize (od prije mjesec dana) je drukčiji i glasi: Adenohipofiza je uredne veličine i oblika. U stražnjem gornjem dijelu hipofize paramedijalno lijevo iza infundibuluma nalazi se okruglasta zona promjera 2-3 mm, hipointenzna je u T1, hiperintenzna u T2, ne imbibira se kontrastom - ddg prvenstveno odgovara pars intermedia cisti, manje vjerojatno cistično degeneriranom mikroadenomu. Pijem bromokriptin u različitim dozama. Doza mi je bila smanjena na 1/4 dnevno, ali nakon što je prolaktin porastao na 720 mU/L (referentne vrijednosti 127-637), doza mi je povećana na 1/2 tablete dnevno. Hormone sam vadila ponovno prije 2 tjedna (3 mjeseca sam pila 1/2 tablete) i sada mi je prolaktin 88 mU/L, znači snižen. Zbog kontrole ovulacije u lutealnoj fazi sam vadila i progesteron =57,1 nmol/L (referentne vrijednosti su 5,3-86), estradiol= 932,10 pmol/L (ref. vrijednosti su 160,9-774,6 pmol/L), LH =3,49 IU/L (ref. vrijednosti 1,0-11,4), FSH =1,99 IU/L (ref. vrijednosti 1,7-7,7 IU/L). Hormoni štitnjače i kortizol su u granicama normale. Htjela bih da mi objasnite detaljnije nalaz mog MR-a, odnosno da li je s obzirom na navedeno moja terapija dobra. U kojim slučajevima se preporučuje uklanjanje ciste ili mikroadenoma operativnim zahvatom i je li to neophodno u mom slučaju? Zanima me i s obzirom na hormonalne nalaze mogu li planirati trudnoću u neko skorije vrijeme i može li variranje vrijednosti prolaktina utjecati na pokušaje da ostanem trudna (dosad nisam pokušavala). Nikad nisam imala izostanak menstruacije - ciklusi su mi uredni svakih 25-28 dana, niti sam imala iscjedak iz dojke, a ni prolaktin mi nije bio alarmantno visok. odgovor

Neplodnost zbog sedlastog uterusa

Nakon vaginalnog UZV-a mi je dijagnosticirano: Uterus subseptus Sy PCO susp. TVS: uterus u RVF-u, 5,1x2,1 cm, sedlast, homogen, endometrij 9 mm, sekretoran, prati sedlast oblik, retrouterino nema slobodne tekućine d.jajnik: 3,7x2,1 cm, mikrocističan l.jajnik: 3,3x1,8 cm, mikrocističan Doktor mi nije puno objasnio osim što je rekao da ne ovuliram i da stoga ne mogu ostati trudna, iako sam ja uvjerena da ovuliram jer sam pratila sluz i u to vrijeme bila aktivna. Također je rekao da zbog oblika maternice jako teško mogu ostati u drugom stanju. Malo sam čitala i pronašla informacije da s takvom maternicom, čak i kod zatrudnjenja, žene imaju spontane pobačaje što me deprimiralo. Već duže vrijeme se trudimo i ništa, ali sad se bojim i pokušavati. Mene zanima ubrajam li se ja u neplodne žene i što mi je činiti? odgovor

Cista na jajniku s pozitivnim CA-125

Lijepo bih Vas molila da mi date savjet u vezi problema s cistom na jajniku. 1. veljače 2008. god. ultrazvučni nalaz mi je bio sljedeći: Uterus u RVF 51x47 mm, homogenih odjeka, endometrij hiperehogen mjeri 1-2 mm.Desni jajnik uz uterus 36x 17mm, policističnog aspekta. Lijevi jajnik 46,5 x24 mm s cističnom tvorbom hipoehogenog sadržaja promjera 34,5cm. DG D 27-cist.ov.I.sin. Još bih napomenula da sam u 8. mjesecu 2007. god. bila na ultrazvuku jajnika i ginekolog je rekao da imam policistične jajnike, a ova cista nije postojala. Prepisao mi je ciproteron+etinilestradiol, koje sam pila do 2. mjeseca 2008. godine, kada sam ih prestala piti jer sam imala jako povišen tlak - 165/110 mmHg. Sljedeći pregled UZV-om bio je 28. 3. 2008. i nalaz sljedeći: Uterus 51x53 mm, homogenih odjeka, endometrij hiperehogen mjeri 18 mm. Desni jajnik 37x26 mm, policističnog aspekta. Lijevi jajnik 45x35 mm, s cističnom tvorbom promjera 35 mm homogena sadržaja s detektabilnim protokom RI 0,61. Terapija didrogesteron 2x1 tableta od 12.-26. dana ciklusa. Zatim nalaz UZV od 28. 4. 2008. je sljedeći: Uterus u RVF mjeri 49x44 mm, homogenih odjeka, endometrij hiperehogen 16 mm, desni jajnik 37x22 cm uredne građe. Lijevi jajnik s cističnom tvorbom ehogena sadržaja promjera 26 mm, s detektabilnim protokom RI 0,68. Retrouterino nešto slobodne tekućine. Preporuka za CA 125 koji je iznosio 48,2. Ginekologinja mi je preporučila laparoskopiju, otišla sam drugom ginekologu po drugo mišljenje i rekao je da nije potrebna laparoskopija, da dođem na UZV nakon menstruacije i sutra idem na pregled. odgovor

Peckanje vulve nakon spolnog odnosa

Imam 21 godinu. Često nakon spolnog odnosa imam peckanje vanjskih spolnih organa, koža kao da mi "puca", i to posebice na međici i oko stidnih usana. Zanima me što je uzrok tome? Je li to možda izazvano suhoćom vanjskih spolnih organa - inače koristim šampon za intimnu njegu? Prije godinu dana bila sam na spaljivanju kondiloma, je li moguće da mi se "pucanje kože" javlja kao posljedica spaljivanja? Također bih Vas zamolila ako mi možete napisati kakve kremice koje bi bile dobre za održavanje vlažnost! odgovor