Muško zdravlje

Seksualni nagon i rak prostate

Objavljeno 26.01.2009.

BBC News

Seksualno najaktivnijim muškarcima u dobi između 20. i 40. godine kasnije prijeti veći rizik za rak prostate, sugerira nova studija.
Seksualni nagon i rak prostate
 

Britanski znanstvenici su analizirali podatke o seksualnom životu 809 muškaraca te su utvrdili da ispitanici koji su bili najaktivniji imaju veće izglede da će kasnije boljeti od raka prostate.

Istraživači u znanstvenom časopisu British Journal of Urology International izražavaju mišljenje po kojem je dobivene rezultate moguće objasniti povišenom razinom spolnih hormona povezanih s izraženijim seksualnim nagonom, ali i razvojem ovog oblika raka.

Podaci prikupljeni u Velikoj Britaniji pokazuju kako je rak prostate najčešći oblik karcinoma kod muškaraca te da se svake godine dijagnosticira kod 30000 Britanaca.

Povezanost učestalosti seksualnih odnosa s povećanim rizikom za rak je bila manje izražena kod ispitanika starijih od 40 godina, dodaju istraživači.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.