Žensko zdravlje

Prehrana može smanjiti rizik za rak jajnika

Objavljeno 24.04.2009.

Reuters

Žene koje jedu veće količine hrane biljnog podrijetla s visokim udjelom antioksidansa apigenina imaju manji rizik obolijevanja od raka jajnika.
Prehrana može smanjiti rizik za rak jajnika
 

Apigenin spada među flavonoide, a prisutan je primjerice u celeru, peršinu, crnom vinu i umaku od rajčice, objavio je International Journal of Cancer.

Antioksidansi štite stanice od oštećenja koje im mogu nanijeti molekule tzv. slobodnih radikala, pojašnjavaju istraživači s Harvarda.

Njihovi nalazi su utemeljeni na podacima prikupljenima od 1140 žena s rakom jajnika starijih od 51 godine i 1183 zdrave ispitanice iste dobi.

Uz prehranu, na izglede za razvoj raka jajnika mogu utjecati i čimbenici poput dobi, korištenja oralnih kontraceptiva, rađanja, dojenja i tjelesne aktivnosti, dodaju znanstvenici.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.