Žensko zdravlje

Kvalitetan san u kontroli tjelesne mase

Objavljeno 19.05.2009.

WebMD

Novo istraživanje provedeno u SAD je pokazalo kako osobe koje najčešće spavaju manje od 6 sati imaju prosječno znatno veći indeks tjelesne mase.
Kvalitetan san u kontroli tjelesne mase
 

Prateći prehranu, količinu fizičke aktivnosti, izloženost stresu i trajanje sna kod 14 ispitanica istraživači su utvrdili kako sudionice studije koje obično spavaju manje od 6 sati imaju prosječan indeks tjelesne mase 28,3, dok su žene koje su najčešće spavale duže od 6 sati imale prosječan indeks tjelesne mase 24,5.

Indeks tjelesne mase je omjer između tjelesne mase izražene u kilogramima i kvadrata visine izražene u metrima koji služi kao indikator količine masnog tkiva u organizmu.

Idealnim se smatra indeks tjelesne mase u rasponu između 18,5 i 24,9.

Istraživači napominju kako je utjecaj trajanja sna na indeks tjelesne mase bio izraženiji od utjecaja izmjerene količine tjelesne aktivnosti ispitanica.

Znanstvenici dobivene rezultate objašnjavaju posljedicama hormonske neravnoteže koja je zajednička poteškoćama sa snom i prevelikom apetitu.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.