Ostalo

Predstavljanje modela javnozdravstvene genomike u praksi - GENAR Institute

Objavljeno 02.07.2009.
PLIVAzdravlje
U Velikoj dvorani Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", 07. 07. 2009. u 11 sati, dr. Tomris Cesuroglu s GENAR Institutea iz Turske održat će predavanje iz javnozdravstvene genomike s predstavljanjem ovog Instituta kao i modela provođenja javnozdravstvene genomike u praksi.
Predstavljanje modela javnozdravstvene genomike u praksi - GENAR Institute
 

Dr. Tomris Cesouroglu koordinatorica je GENAR Institutea čije je područje djelovanja javnozdravstvena genomika i personalizirana preventivna medicina te genetičke i kompleksne bolesti.

Jedna od osnova djelovanja GENAR Institutea je provođenje znanja iz biotehnologije, posebno iz genetike i genomike u usluge, programe i istraživanja koji mogu unaprijediti zdravlje, povećati kvalitetu života i produljiti životni vijek.

GENAR Institute svojim djelovanjem obuhvaća široko područje; od kroničnih bolesti, neurodegenerativnih bolesti, rijetkih nasljednih bolesti, preko nutrigenetike, farmakogenetike, rasta i razvoja djeteta do sportske medicine i starenja.

Kroz model provođenja javnozdravstvene genomike u praksi, Dr. Tomris predstavit će personalizirane preventivne aktivnosti bazirane na genetičkom testiranju, obiteljskoj i osobnoj povijesti bolesti, anamnezi, podacima o načinu života (prehrana, tjelovježba), osnovnim fenotipskim podacima te osnovnim pretragama krvi i urina.

Javnozdravstvena genomika djelatnost je koja analizira utjecaj gena na zdravlje populacije u interakciji sa životnim stilom, prehranom i okolišem. Definira se kao "odgovorno i učinkovito prevođenje znanja baziranog na genetici za dobrobit zdravstvene skrbi cjelokupnog pučanstva" (workshop "Genome-based Reasearch and Population Health", Bellagio, Italija, 14.-20. travnja 2005.). Prema Nacionalnom uredu za javnozdravstvenu genomiku (National Office of Public Health Genomics), pri CDC-u (The Center for Disease Control and Prevention), javnozdravstvena genomika "promovira i provodi integraciju genetičkih istraživanja, politike i prakse u cilju unapređenja zdravlja populacije".

Kao multidisciplinarna djelatnost usklađuje znanja iz molekularne medicine i genetike s populacijskim, humanističkim i društvenim disciplinama (etika, bioetika, psihologija, pravo).

Ako se na ispravan i promišljen način primjeni u praksi, genetika i genomika pružaju velike mogućnosti, od ranog suzbijanja ili odgode pojave bolesti preko mogućnosti individualizirane preventivne primjene, individualizirane primjene lijekova (na temelju genetskih predodređenosti za bolje ili lošije metaboliziranje lijeka) do mogućnosti genske terapije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(24)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.