Prehrana

Smanjeni unos kalorija usporava starenje

Objavljeno 11.07.2009.

BBC

Ograničavanje unosa kalorija za 30% može usporiti proces starenja te smanjiti rizik za bolesti, sugerira dugotrajna studija provedena na majmunima.
Smanjeni unos kalorija usporava starenje
 

U razdoblju od 20 godina se pokazalo kako životinje kojima nije bio ograničen unos kalorija imaju 3 puta veći rizik za smrt, objavio je časopis Science.

Životinje koje su konzumirale smanjeni broj kalorija su imale prosječno 50% manje izglede za obolijevanje od raka, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a imale su i manji rizik za atrofiju mozga.

Precizan biološki mehanizam odgovoran za ovakve rezultate nije identificiran, no istraživači vjeruju kako promjene u metabolizmu smanjuju proizvodnju tzv. slobodnih radikala, molekula koje nanose oštećenja stanicama, kažu američki znanstvenici s University of Wisconsin.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.