Majka i dijete

San olakšava smanjenje tjelesne mase

Objavljeno 27.07.2009.

Yahoo

Rodilje koje imaju poteškoća s povratkom na tjelesnu masu koju su imale prije trudnoće bi trebale više pozornosti obratiti na trajanje sna, sugerira nova studija.
San olakšava smanjenje tjelesne mase
 

Istraživanje provedeno u SAD pokazuje kako je cjelonoćni san glede kontrole tjelesne mase jednako važan kao i prehrana ili tjelesna aktivnost.

Novi nalazi prikupljeni od 940 ispitanica su potvrdili kako je prekratak san neovisan faktor rizika za zadržavanje povećane tjelesne mase nakon trudnoće.

Utvrđeno je da nove majke koje i 6 mjeseci nakon poroda spavaju u prosjeku manje od 5 sati imaju trostruko manje izglede za povratak na tjelesnu masu koju su imale prije trudnoće.

Kod mnogih ispitanica je ovakva situacija prerasla u dougoročne poteškoće s prevelikom tjelesnom masom.

Po riječima znanstvenika, pomanjkanje sna može dovesti do promjena u razini hormona uključenih u regulaciju apetita.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.