Žensko zdravlje

Napredak u razumijevanju širenja raka dojke

Objavljeno 15.09.2009.

Yahoo

Povećana prisutnost proteina po imenu 14-3-3 zeta može neinvazivni oblik raka dojke potaknuti na širenje organizmom, pokazalo je istraživanje provedeno na University of Texas.
Napredak u razumijevanju širenja raka dojke
 

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu Cancer Cell pokazuju da pretjerana proizvodnja ovog proteina u kombinaciji s genima ErbB2 ili HER2 može rezultirati širenjem dotad lokaliziranog raka dojke na druge dijelove organizma.

Nalazi su utemeljeni na testiranjima provedenima na miševima te je utvrđeno kako pretjerana ekspresija ovog proteina utrostručuje rizik za pojavu metastaza.

Prema dodatnoj analizi 107 uzoraka tumora dojke, ova kombinacija proteina i gena je prisutna u oko 20% slučajeva bolesti.

Istraživači napominju kako je protein 14-3-3 zeta povezan i s karcinomima pluća, jetre, maternice i želuca.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.