Ostalo

Otkriven "izvor" svih stanica kože

Objavljeno 15.03.2010.

Reuters

Skupina švedskih i nizozemskih znanstvenika vjeruje da će njihovo otkriće dramatično povećati mogućnosti tretiranja kože za žrtve teških ozljeda i opeklina.
Otkriven "izvor" svih stanica kože
 

Pokazalo se kako su matične stanice ključne za proizvodnju svih tipova stanica kože smještene u folikulama dlaka te da ih je moguće izdvojiti i upotrijebiti u terapeutske svrhe.

Časopis Science piše i kako je za učinak novootkrivenih stanica ključan gen nazvan Lrg6 koji je izravno povezan s rastom novog tkiva kože te "popravljanjem" oštećenih dijelova kože.

Znanstvenici dodaju kako se sada otvara mogućnost "uzgoja" kože u laboratoriju iz njezine originalne baze, te će tako proizvedeno tkivo biti identično već postojećem.

Po njihovom mišljenju, novi nalazi će svoju praktičnu primjenu naći za 2-3 godine.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.