Žensko zdravlje

Suvišni kilogrami otežavaju liječenje raka dojke

Objavljeno 08.06.2011.

Yahoo

Žene oboljele od raka dojke imaju manje izglede za preživljavanje ako su imale preveliku tjelesnu masu prije ili nakon što im je dijagnosticiran karcinom.
Suvišni kilogrami otežavaju liječenje raka dojke
 

Američki znanstvenici dodaju kako je veza prevelike tjelesne mase i većeg rizika za smrt bila prisutna samo kod pacijentica kod kojih je rak dojke povezan s djelovanjem hormona estrogena.

Žene s povećanom tjelesnom masom često imaju povišenu koncentraciju estrogena u krvi, potvrdili su nalazi prikupljeni od oko 4000 ispitanica.

U prosjeku su pretile ispitanice (s indeksom tjelesne mase većim od 30) imale 69% veći rizik za smrt nego žene zdrave tjelesne mase.

Isto povećanje rizika za smrt je uočeno kod pacijentica koje su imale umjereno povećanu tjelesnu masu u dobi od 18 godina, upozoravaju istraživači.

Rizik za smrt je bio dodatno povećan kod ispitanica koje su imale najveći indeks tjelesne mase.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.