Ostalo

Kava i manji rizik za rak jetre

Objavljeno 14.04.2014.

HealthDay

Svakodnevna konzumacija kave je u novom istraživanju povezana s manjim rizikom obolijevanja od najčešćeg oblika raka jetre.
Kava i manji rizik za rak jetre
 

Znanstvenici s University of Southern California su za potrebe novog 18-godišnjeg istraživanja pratili gotovo 180000 odraslih ispitanika.

U prosjeku su osobe koje su svakodnevno pile najmanje jednu šalicu kave imale 29% manji rizik za obolijevanje od hepatocelularnog karcinoma, dok su osobe koje su svaki dan pile najmanje četiri šalice kave imale prosječno 42% manji rizik da će oboljeti od ovog oblika raka jetre.

Znanstvenici dodaju kako rak jetre u SAD inače pogađa 1 od 81 muškarca te 1 od 196 žena.

Po njihovim riječima, veza kave i smanjenja rizika obolijevanja je bila uočljiva i nakon što su u obzir uzeti čimbenici poput dobi, pretilosti, pušenja, konzumacije alkohola, spola i dijabetesa.

U istraživanju nije otkriven uzrok uočenog smanjenja rizika za hepatocelularni rak jetre kod redovitih konzumenata kave.

Kava sadrži oko 100 aktivnih sastojaka, uključujući brojne antioksidanse, a poznato je i kako može utjecati na enzime jetre.

Neke ranije studije su povezale redovito pijenje kave s manjim izgledima za obolijevanje od karcinoma glave i vrata, debelog crijeva, prostate, mokraćnog mjehura, endometrija, jednjaka te gušterače.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.