HealthDay
Znanstvenici s University of Southern California su za potrebe novog 18-godišnjeg istraživanja pratili gotovo 180000 odraslih ispitanika.
U prosjeku su osobe koje su svakodnevno pile najmanje jednu šalicu kave imale 29% manji rizik za obolijevanje od hepatocelularnog karcinoma, dok su osobe koje su svaki dan pile najmanje četiri šalice kave imale prosječno 42% manji rizik da će oboljeti od ovog oblika raka jetre.
Znanstvenici dodaju kako rak jetre u SAD inače pogađa 1 od 81 muškarca te 1 od 196 žena.
Po njihovim riječima, veza kave i smanjenja rizika obolijevanja je bila uočljiva i nakon što su u obzir uzeti čimbenici poput dobi, pretilosti, pušenja, konzumacije alkohola, spola i dijabetesa.
U istraživanju nije otkriven uzrok uočenog smanjenja rizika za hepatocelularni rak jetre kod redovitih konzumenata kave.
Kava sadrži oko 100 aktivnih sastojaka, uključujući brojne antioksidanse, a poznato je i kako može utjecati na enzime jetre.
Neke ranije studije su povezale redovito pijenje kave s manjim izgledima za obolijevanje od karcinoma glave i vrata, debelog crijeva, prostate, mokraćnog mjehura, endometrija, jednjaka te gušterače.