Prehrana

Prehrana i rizik za dijabetes tipa 2

Objavljeno 16.04.2014.

Yahoo News

Veći udio proteina životinjskog podrijetla u prehrani je povezan s povećanjem rizika za dijabetes tipa 2, pokazuju podaci prikupljeni u 8 europskih zemalja.
Prehrana i rizik za dijabetes tipa 2
 

Nizozemski znanstvenici sa sveučilišta u Wageningenu su u 12-godišnjem razdoblju pratili 11000 ispitanika kod kojih se razvio dijabetes tipa 2 i 15000 zdravih osoba.

Pokazalo se kako najveći rizik za dijabetes tipa 2 imaju osobe koje konzumiraju najviše proteina životinjskog podrijetla, uglavnom iz mesa.

Uz to, osobe koje su konzumirale najviše proteina su u prosjeku imale veći indeks tjelesne mase te veću koncentraciju tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi.

Sudionici istraživanja su prosječno konzumirali 90 grama proteina dnevno, a svako povećanje prosječnog dnevnog unosa proteina za 10 grama je bilo povezano sa 6%-tnim povećanjem rizika za dijabetes tipa 2.

Uočena veza je bila izraženija kod žena, piše stručni časopis Diabetes Care.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.