Prehrana

Mediteranska prehrana usporava dijabetes

Objavljeno 20.04.2014.

Reuters

Mediteranska prehrana je povezana sa značajnim usporavanjem progresije dijabetesa tipa 2, objavili su talijanski znanstvenici u časopisu Diabetes Care.
Mediteranska prehrana usporava dijabetes
 

Istraživači sa sveučilišta u Napulju su utvrdili kako se prehrana s visokim udjelom maslinovog ulja, ribe i integralnih žitarica u ovom smislu pokazala učinkovitijom od režima prehrane utemeljenog isključivo na ograničavanju konzumacije masti.

Podaci prikupljeni tijekom 8 godina pokazuju i kako je pridržavanje mediteranskog načina prehrane nakon dijagnoze dijabetesa tipa 2 odgađalo potrebu za uzimanjem lijekova te povećavalo izglede za remisiju šećerne bolesti.

Istraživači dodaju kako mediteransku prehranu karakterizira dnevni unos oko 30% kalorija iz masti, najčešće mononezasićenih masti iz maslinovog ulja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.