Ostalo

Globalno zatopljenje i bubrežni kamenci

Objavljeno 11.07.2014.

HealthDay

Istraživanje američkih znanstvenika povezuje globalno zatopljenje s povećanjem broja slučajeva bubrežnih kamenaca.
Globalno zatopljenje i bubrežni kamenci
 

Istraživači iz The Children's Hospital of Philadelphia pišu kako obzirom na klimatske promjene novi nalazi ukazuju na značajne posljedice glede javnog zdravlja.

Njihovi rezultati se temelje na podacima prikupljenima tijekom 6 godina od oko 60000 osoba s bubrežnim kamencima iz Atlante, Chicaga, Dallasa, Los Angelesa i Philadelphije.

Riječ je o gradovima u različitim klimatskim zonama, te su istraživači podatke o bubrežnim kamencima uspoređivali s kretanjima temperatura zraka.

Pokazalo se kako je povišenje temperature zraka iznad prosječnih godišnjih vrijednosti moguće povezati s povećanjem rizika za dijagnoze bubrežnih kamenaca unutar sljedećih 20 dana.

Učestalost dijagnoza bubrežnih kamenaca je bila najveća u roku od 3 dana nakon iznimno visokih temperatura zraka.

Procjenjuje se kako bubrežne kamence ima 11% stanovnika SAD, piše stručni časopis Environmental Health Perspectives.

Po riječima istraživača, više temperature pogoduju dehidraciji te povećanju koncentracije kalcija i drugih minerala u urinu.

Posljedica je povećanje rizika za nastanak bubrežnih kamenaca.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.