Prehrana

Nova studija o sastojku ljute paprike

Objavljeno 04.08.2014.

iTWire

Istraživanje provedeno na University of California sugerira kako je sastojak ljute paprike povezan s manjim rizikom obolijevanja od raka debelog crijeva.
Nova studija o sastojku ljute paprike
 

The Journal of Clinical Investigation je objavio rezultate eksperimenata provedenih na miševima po kojima je unos kapsaicina, aktivnog sastojka u ljutoj paprici, povezan sa smanjenjem rizika za tumore debelog crijeva.

Pokazalo se kako kapsaicin aktivira receptor po imenu TRPV1 u stanicama debelog crijeva te izaziva reakciju koja u konačnici reducira rizik za rak debelog crijeva.

Uz to, unos kapsaicina je kod miševa koji su već imali tumore na debelom crijevu rezultirao produženjem očekivanog trajanja života za 30%.

Istraživači vjeruju kako su ovi nalazi primjenjivi i na ljude.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.