Žensko zdravlje

Novi uvid u multiplu sklerozu

Objavljeno 08.08.2014.

BBC News

Razlike u mozgu ovisne o spolu bi mogle objasniti zbog čega je multipla skleroza četverostruko češća kod žena nego kod muškaraca.
Novi uvid u multiplu sklerozu
 

Američki znanstvenici s Washington University su kod žena uočili znatno veću prisutnost proteina po imenu S1PR2 u dijelovima mozga koji najčešće trpe oštećenja od multiple skleroze.

Uz to, aktivnost gena zaduženog za kontrolu proizvodnje S1PR2 je bila usko povezana s intenzitetom multiple skleroze.

Istraživači dodaju kako je ovaj protein ključan za funkcioniranje zaštitne barijere između krvi i mozga koja u normalnim okolnostima štetnim supstancama onemogućuje kontakt s mozgom.

Povećana propusnost ove barijere bi abnormalnim stanicama imunološkog sustava koje uzrokuju multiplu sklerozu mogla omogućiti pristup središnjem živčanom sustavu, piše Journal of Clinical Investigation.

Multipla skleroza je kronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava, što znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu.

Bolest se javlja u svim životnim dobima, no najčešća je između 18. i 50. godine života.

Nepoznatog je uzroka i nepredvidljivog tijeka, a današnje spoznaje i rezultati brojnih istraživanja sugeriraju kako je multipla skleroza autoimuna bolest koja nastaje djelovanjem čimbenika okoline i gena.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.