Prehrana

Voće i povrće štite srce

Objavljeno 09.08.2014.

Yahoo News

Nalazi znanstvenika s Harvarda pružaju nove dokaze o pozitivnom utjecaju konzumacije voća i povrća na zdravlje.
Voće i povrće štite srce
 

Sada je utvrđeno i kako doprinos voća i povrća smanjenju rizika za bolesti srca raste s povećavanjem konzumirane količine.

Podaci prikupljeni za potrebe 16 ranijih studija s više od 800000 ispitanika pokazuju i kako je unos većih količina voća i povrća moguće povezati s proporcionalnim smanjenjem rizika za smrt od bolesti srca.

Sudionici istraživanja su praćeni između 4 i 26 godina, a potvrdilo se i kako je preporučljiv dnevni unos 5 obroka s voćem ili povrćem.

Kako piše BMJ, sa svakim dodatnim obrokom voća ili povrća je rizik za smrt od bolesti srca padao za prosječno 5%.

Vitamini, minerali, vlakna i fitokemikalije iz voća i povrća mogu popraviti koncentraciju lipida u krvi, pomoći u regulaciji krvnog tlaka, reducirati rezistenciju na inzulin te smanjiti izglede za kronične upalne procese u organizmu, pojašnjavaju znanstvenici dobivene nalaze.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.