Yahoo News
Sada je utvrđeno i kako doprinos voća i povrća smanjenju rizika za bolesti srca raste s povećavanjem konzumirane količine.
Podaci prikupljeni za potrebe 16 ranijih studija s više od 800000 ispitanika pokazuju i kako je unos većih količina voća i povrća moguće povezati s proporcionalnim smanjenjem rizika za smrt od bolesti srca.
Sudionici istraživanja su praćeni između 4 i 26 godina, a potvrdilo se i kako je preporučljiv dnevni unos 5 obroka s voćem ili povrćem.
Kako piše BMJ, sa svakim dodatnim obrokom voća ili povrća je rizik za smrt od bolesti srca padao za prosječno 5%.
Vitamini, minerali, vlakna i fitokemikalije iz voća i povrća mogu popraviti koncentraciju lipida u krvi, pomoći u regulaciji krvnog tlaka, reducirati rezistenciju na inzulin te smanjiti izglede za kronične upalne procese u organizmu, pojašnjavaju znanstvenici dobivene nalaze.