Prehrana

Višak soli odnosi živote

Objavljeno 16.08.2014.

Irish Examiner

Pretjerani unos soli godišnje u svijetu dovodi do 1,65 milijuna smrti prouzročenih bolestima srca, objavili su američki znanstvenici.
Višak soli odnosi živote
 

Njihovi rezultati se temelje na nalazima 205 ranije provedenih studija u zemljama koje čine gotovo tri četvrtine odrasle populacije u svijetu.

U prosjeku je dnevna konzumacija soli bila dvostruko veća od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dodaju istraživači s Tufts University.

Preveliki unos soli je poznati faktor rizika za povišeni krvni tlak koji može dovesti do bolesti srca i krvnih žila te moždanog udara.

Znanstvenici procjenjuju kako bi svođenje konzumacije soli u preporučene granice spriječilo gotovo 10% svih smrti povezanih s kardiovaskularnim bolestima.

New England Journal of Medicine piše kako se preporuka WHO-a o konzumaciji 5 grama soli dnevno drži manje od 5% populacije.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.