Žensko zdravlje

Utjecaj vitamina D na IVF

Objavljeno 18.08.2014.

HealthDay

Žene sa smanjenom koncentracijom vitamina D u krvi imaju manji rizik za uspjeh in vitro fertilizacije (IVF), utvrdili su talijanski znanstvenici.
Utjecaj vitamina D na IVF
 

U istraživanju provedenom u milanskoj Ospedale Maggiore Policlinico su korišteni podaci o uspjehu IVF-a kod 154 ispitanice s manjkom vitamima D i 181 ispitanice s preporučenom koncentracijom vitamina D u krvi.

U prosjeku su žene s dovoljnom normalnom koncentracijom vitamina D imale dvostruko veće izglede da će uspjeti začeti uz pomoć IVF-a, piše Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Uz to, normalna koncentracija vitamina D je bila povezana s boljom kvalitetom embrija.

Preporučena koncentracija vitamina D u krvi se kreće između 20 i 30 nanograma po mililitru.

Vitamin D se u organizmu proizvodi nakon izloženosti sunčevoj svjetlosti, a prisutan je i u namirnicama poput jaja, mliječnih proizvoda i ribe.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.