Prehrana

Kalij u prevenciji moždanog udara

Objavljeno 15.09.2014.

HealthDay

Podaci prikupljeni od 90000 žena koje su prošle menopauzu povezuju unos kalija putem prehrane s manjim rizikom za moždani udar.
Kalij u prevenciji moždanog udara
 

Tijekom promatrani 11 godina su ispitanice s najvišim unosom kalija imale prosječno 16% manji rizik za ishemijski moždani udar prouzročen krvnim ugruškom te prosječno 10% manji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka.

Dobri prehrambeni izvori kalija su voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, proizvodi od soje, orašasti plodovi, meso i neke vrste ribe, piše stručni časopis Stroke.

Istraživači s Albert Einstein College of Medicine u New Yorku pojašnjavaju kako je kalij ključan za održavanje ravnoteže minerala u organizmu te može smanjiti negativne učinke prevelikog unosa soli na krvni tlak.

Prema preporukama koje su na snazi u SAD, dnevni unos kalija ne bi trebao biti manji od 4700 miligrama.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.