Prehrana

Sol, pušenje i reumatoidni artritis

Objavljeno 16.09.2014.

HealthDay

Pretjerani unos soli je kod pušača povezan s više nego dvostruko većim rizikom za obolijevanje od reumatoidnog artritisa, utvrdili su švedski znanstvenici.
Sol, pušenje i reumatoidni artritis
 

Stručni časopis Rheumatology piše kako uočena interakcija između pušenja i pretjerane konzumacije soli može imati utjecaja i na razvoj drugih upalnih stanja.

Novi nalazi istraživača sa sveučilišta u Umei su prikupljani tijekom 8 godina od 386 ispitanika koji su razvili simptome reumatoidnog artritisa te su uspoređeni s podacima prikupljenima od oko 1900 osoba iz kontrolne skupine.

Pokazalo se kako konzumacija soli sama po sebi ne predstavlja faktor rizika za razvoj reumatoidnog artritisa, osim kod pušača.

Pušenje u kombinaciji s malim unosom soli u novom istraživanju nije bilo moguće povezati s većim rizikom za reumatoidni artritis.

Znanstvenici vjeruju kako ovi nalazi mogu objasniti nalaze ranijih istraživanja o pušenju i reumatoidnom artritisu koja su često imala kontradiktorne rezultate.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(23)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.